Alkohol, hälsa och immunförsvar

Alkohol, hälsa och immunförsvar

De senaste åren har det publicerats många artiklar om alkohol där man lyfter fram fördelar, särskilt när det gäller rött vin. Men den här bilden, att alkohol är nyttigt, är långt ifrån entydig när man tittar lite närmare på forskningen.

Medan enstaka glas alkohol kan kan hjälpa dig att slappna av och göra dig mer utåtriktad kan alkohol också orsaka uttorkning, göra att du förlorar vitaminer och mineraler, försämra sömnen, orsaka inflammation och få tarmfloran ur balans. De negativa effekterna kommer bland annat att försämra ditt immunförsvar.

Omprioriterar metabolismen

Din kropp kan inte lagra alkohol och vill bli av med den så snabbt som möjligt. Kroppen kommer att omprioritera, att bli av med alkoholen blir det prioriterade målet. Det innebär att nedbrytningen av alkoholen kommer före nedbrytningen av proteiner, kolhydrater och fetter. [1]

När alkoholen bearbetas används vatten och näringsämnen för att bryta ner och spola ut den, vilket leder till att kroppen blir uttömd och torkad.

Orsakar inflammation

Den viktigaste negativa effekten av alkohol är att den skapar inflammation.

Inflammation är kroppens försvar mot hot. Som svar på alkoholen skapar kroppen endotoxiner som utlöser inflammation. [2] Om du dricker ofta kan kroppen aldrig sänka sitt försvar. Det kommer att bli ett konstant tillstånd av inflammation som så småningom orsakar vävnadsskador.

Obalanserad bakterieflora

Alkohol orsakar snabbt en överväxt av vissa tarmbakterier. Toxinerna som de producerar gör att de goda bakterierna får det svårt. De känslig system som bearbetar kosten rubbas. En viktig del av immunförsvaret utgörs av tarmens slemhinna och dess bakterier. Dessa hamnar i olag av alkohol.

En studie fann att 30% av de med leversjukdom orsakade av alkohol har en sällsynt stam av tarmbakterier som producerar ett celldödande toxin som kallas cytolysin. [3] När de stimuleras av alkohol börjar en annan snabbt reproducerande bakterie pumpa ut något som kallas lipopolysackarid (LPS). LPS förstör de bakterier i tarmen som skyddar tarmslemhinnan och dess barriär, vilket leder till att dessa toxiner kan sprida sig i kroppen till andra organ. [4]

Toxinerna påverkar inte bara tarmen. Det är leverns jobb att oskadliggöra dessa gifter och förpassa  dem ur kroppen. När den överbelastas utvecklar levern så småningom ärrbildning, ett potentiellt livshotande tillstånd som kallas skrumplever. [5]

Hjärta och kärl

Mest skriverier har det antagligen varit kring påståenden att alkohol är bra för hjärta och blodkärl. Men bevisen för detta är magra och motsägelsefulla. Det är framför allt de polyfenoler som finns i exempelvis röda vindruvor som har en skyddande effekt. Effekten av etanol är marginell. [6]

Fettlever

Nedbrytningen av alkohol liknar nedbrytningen av fruktsocker. När det blir för mycket av dessa kommer kroppen att börja lagra in överskottet som fett i levern.

Alkohol  och immunförsvaret

När kroppen utsätts för ett hot, kommer immunförsvaret att attackera för att bli av med den främmande patogenen. I allmänhet kan man säga att ju hälsosammare en persons immunförsvar är, desto snabbare kan det rensa ut invaderande bakterier, virus eller parasiter och göra att kroppen återhämtar sig.

Men alkohol gör att immunförsvaret får svårare att sköta sitt arbete. Om kroppen är upptagen med att göra sig av med alkohol kan den inte lika effektivt upptäcka nya hot.

Hjärnan är viktig när det gäller att aktivera immunförsvaret. Hypotalamus, hypofysen och binjurarna aktiveras som ett svar på stress, dessa organ utgör HPA-axeln och behövs för att aktivera immunförsvarscellerna.

Problemet är att din HPA-axeln ser alkohol som en stressfaktor och när man dricker alkohol höjs nivåerna av stresshormoner (kortisol). Regelbunden konsumtion av alkohol kan bränna ut din HPA-axel och störa din kropps svar på andra stressfaktorer. [7] Det betyder att din kropp har svårare tid att hålla inflammationer i schack.

Cancer

Risken att få cancer ökar med ökad konsumtion av alkohol. Åtminstone när det gäller 6 olika sorters cancer. [8].

När kroppen bryter ner alkohol skapas det metaboliter, t ex acetaldehyde, som kan ge upphov till cancer och genetiska mutationer.

Alkohol  utarmar SAMe, som reglerar vitala cellfunktioner. Alkohol orsakar också järninlagring och ökar peroxynitrit, två faktorer som orsakar oxidativ stress, vilket gör det svårare för kroppen att avgifta naturligt.

Alkohol inaktiverar tumörsuppressorgen BRCA1 vilket ökar responsen på östrogen i bröstvävnad. det ökar risken för bröstcancer.

Skador på flimmerhår

I det resperatoriska systemet finns det flimmerhår som ska fånga upp patogener såsom, virus, bakterier, rök och damm. Alkohol kan skada dessa vilket leder till patogenerna kommer ner i lungorna.

Dessutom skadar alkoholen nästa försvarslinje som är slemhinnorna nederst i lungorna. Studier visar att alkohol gör lungorna mer mottagliga för åkommor virus som bland annat kan orsaka lunginflammation. [9]

Tillsammans med alkoholen…

Förutom själva etanolen består många alkoholhaltiga drycker av ett stort antal skadliga kemikalier. Vad tillverkarna stoppar i flaskorna behöver de inte redovisa, till skillnad från alla andra mat- och dryckes producenter. Det visar om inte annat vilket enormt starkt inflytande alkohollobbyn har på världens regeringar. Det är till och med så att det är inte tillåtet för en alkoholproducent att tala om vad drycken innehåller!

En annan viktig faktor är att alkoholen sätter ner omdömet när det gäller vad man konsumerar i övrigt. Tillsammans med alkohol konsumeras ofta chips, ölkorvar, jordnötter och andra snacks av dålig kvalitet som ytterligare försämrar hälsan. Många som är på väghem från krogen trycker gärna i sig korv med bröd, pizza och annan skräpmat med mycket snabba kolhydrater. När man redan har nedgraderat sin avgiftningsförmåga med alkohol är dessa produkter ännu värre än de är i nyktert tillstånd.

Bör man aldrig dricka alkohol?

Alla vet att alkohol kan skapa svåra beroenden som i sin tur leder till otaliga fysiska, psykiska och sociala problem. Men hur är det med måttligt drickande, och hur mycket är måttligt?

Där måste man göra en individuell bedömning, för vissa med en stark hälsa är det inget problem med några glas i veckan, för andra är gränsen betydligt lägre.

Ett stort problem är den sociala normen som gör att det är svårt att umgås utan att nyttja alkohol. Det är viktigt att det alltid finns vettiga alternativ. Om alternativen bara består av läsk och andra sötade drycker har man bara löst ett problem genom att skapa ett annat.

Bo Engborg, rektor Nordiskt Näringscenter

[1] https://health.clevelandclinic.org/6-surprising-ways-alcoh

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2842521/

[3] https://www.sciencemag.org/news/2019/11/toxic-gut-bacteria-make-alcohol-triggered-liver-disease-more-deadly

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4020790/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2842521/

[6] 6. Vad är det som är så bra med alkohol, Gunnar Nyberg, Medicinsk Access 7 2012.

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10890824/

[8] https://www.cdc.gov/cancer/alcohol/index.htm

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4590612/

[10] https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm

Missa inte vårt nyhetsbrev.

Missa aldrig några viktiga nyheter eller kampanjer!