Att åldras frisk och undvika Alzheimer, lör 24 mars 2018

Lär dig mer om den senaste forskningen om åldrande

Åldrande är en mycket komplicerad process, men där kunskapen de senaste åren ökat mycket starkt. Det finns ingen teori som ensam helt förklarar varför vi åldras. Man talar om 5 huvudmekanismer bakom åldrandet: Instabilitet hos arvsmassan (DNA), avkortning av kromosomändarna (telomererna), epigenetiska förändringar (oberoende av DNA), förlust av äggviteämnens normala uppbyggnad (proteostas) och reparation av cellernas kraftverk mitokondrierna (autofagi). Viktiga delar av detta är inverkan av fria radikaler, försämrad blodcirkulation, minskat antal stamceller, minskad muskelmassa och störd funktion av den probiotiska tarmfloran.

Livslängden ökar fortlöpande, men ofta inte med ett förlängt friskt liv (eng. healthspan). Minskat kaloriintag (kalorirestriktion) ökar livslängden, men inte alltid ett långt friskt liv . S.k. efterliknare av kalorirestriktion kan förlänga livslängden men också ett förlängt friskt liv. Mycket aktuell forskning på en rad djur har visat att ämnen, som vissa indoler, bildade av vissa probiotiska bakterier, förlänger ett friskt liv! Detta betonar de probiotiska bakteriernas stora betydelse för många tillstånd.

Forskning har visat att tidiga tecken på Alzheimers sjukdom uppträder 15-20 år innan sjukdomen diagnosticeras. Mycket aktuell forskning visar nu att Alzheimers sjukdom ofta går att skjuta upp och kanske också kunna fås att gå tillbaka! Bildning av s.k. ketoner från medellånga triglycerider, kokosolja, extra virgin olivolja och omega-3- fettsyror har här stor betydelse.

Vid föreläsningen berörs den allra senaste forskningen om åldrande och om Alzheimers sjukdom och annan demens. Föreläsningen syftar att i ett lugnt tempo ge en begriplig bild av dessa saker.
Alla deltagare får en CD-skiva med föreläsningens alla powerpoint-bilder. Dessutom utdelas flera stenciler och artiklar.

Föreläsare: Olle Haglund, Medicine doktor
Tid: 10-15
Plats: Nordiskt Näringscenter, Lagaplan 1, Bagarmossen
Kostnad:  780 kr inkl moms

Även på distans

Du kan även följa kursen från din dator, du ser presentationen och kan höra läraren. Du kan lyssna direkt eller i efterhand. Även du som är med på plats kan lyssna i efterhand.

Anmälningsformulär

För att anmäla dig fyller du i formuläret nedan. En bekräftelse skickas automatiskt till den e-postadress du uppger. När det är tillräckligt många anmälda får du en faktura via e-post.

  • Observera att fakturan skickas till den e-post du uppger.
  • Behövs för den försäkring vi har via NBV.
  • Välj om du vill gå kursen på plats eller på distans.
  • För att anmäla dig behöver du först acceptera våra anmälningsvillkor. Markera rutan för att acceptera.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.