Örtterapi: Andning, immunförsvar och inflammation, 28-30 aug 2020

Bra andning är viktigt för vår hälsa. Livets andetag samlar syre för transport till alla celler i kroppen och tar bort slaggprodukter i form av koldioxid. Minskad andningskapacitet, oavsett orsak, lungvävnadsskador eller problem i luftflödet (bronkioler och näspassager) leder till minskad energiproduktion och ökad produktion av mjölksyra. Detta ger symptom på trötthet, nedsatt rörlighet, minskad motivation, ångest och störd sömn.

Ofta innebär andning intag av luft som innehåller en stor mängd damm, allergener, pollen, bakterier, virus, mögel och luftföroreningar – plus alla toxiner ditt arbete skapar. En snabb och specifik respons krävs av vårt immunsystem för att undvika infektioner och vävnadsskador.

Slem i luftvägarna infångar inkommande otrevligheter och antikropparna i slemmet attackerar inkommande mikroorganismer. Slemmet kan sedan tippas i matsmältningssystemet för att de främmande partiklarna ska förstöras.

Det finns ett brett urval av växtbaserade läkemedel från många kulturer som används för att förbättra andningen och behandla hosta. Det finns också många örter som är användbara för att öka de vita blodkropparnas aktivitet, men få är europeiska, de flesta är från kinesiska och ayurvediska traditioner medan echinacea är från Nordamerika.

Hud, muskler och bindväv blir ofta kroniskt inflammerade när antingen matsmältningsorganen eller avgiftningssystemet inte fungerar som de ska eller när det råder näringsbrist. Följaktligen blir behandling med antingen steroider eller icke-steroida antiinflammatoriska medel till liten nytta för att återställa organens vitalitet och kan försämra den totala hälsan. Att förbättra sin näringsstatus och återställa funktionen hos matsmältnings- och avgiftningssystemen är en bra start.

Tid: alla dagar 9.30-17
Plats: Nordiskt Näringscenter, Lagaplan 1, Bagarmossen
Lärare: dr Mic McMullen
Kostnad: 5 150 kr inkl moms
Dokumentation: Kompendier ingår i priset

Även på distans!

Du kan även följa kursen från din dator, du ser presentationen och kan höra läraren. Ange i formuläret om du vill vara med på distans.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev