Örtterapi: Andning och Immunförsvar, 19-21 januari 2018

Andningen innebär intag av luft som innehåller en stor mängd damm, allergener, pollen, bakterier, virus, mögel och luftföroreningar – plus alla toxiner ditt arbete skapar. En snabb och specifik respons krävs av vårt immunsystem för att undvika infektioner och vävnadsskador.

Slem i våra luftvägar infångar inkommande otrevligheter och antikropparna i slemmet attackerar inkommande mikroorganismer. Slemmet kan sedan tippas i matsmältningssystemet för att de främmande partiklarna ska förstöras.

Eftersom våra luftvägar ständigt utsätts för infektionsrisker resulterar eventuella näringsbrister ofta i förkylning, bihåleinflammation, bronkit och lunginflammation. Inom örtmedicinen finns det många europeiska örter (tex. isop, kungsljus och läkemalva) som verkar för att återställa vitaliteten från sjukdomar i luftvägarna och lungorna. Andningsproblem orsakas också ofta sömnproblem och psykiska sjukdomar såsom nervositet, ångest och panik.

För många är immunförsvaret ett mysterium. När vi är unga får vi infektioner som bygger upp vårt försvar: vi blir sjuka i flera dagar, ofta med feber, sen blir vi friska igen. När kroppen får näring, inte överansträngs och får nödvändig vila och sömn, är människans immunsystem väl fungerande och skyddande och vi blir sällan sjuka. Men om vi äter dåligt, röker, arbetar för mycket och inte sover får vi förkylningar, feber, influensa, herpes och värre obalanser!

Även när vi lever hälsosamt kan vi ibland få sjukdomar som är sexuellt överförbara, infektioner av olika slag, borrelia och malaria, så det är bra att inte ta alltför många risker! Behandling av leukocyter (vita blodkroppar), mjälte och lymfkörtlar är centralt i behandlingen av kroniska immunsjukdomar och hos patienter som genomgår immunsänkande behandlingar. Behandling av immunproblem innebär bra kost, ett brett spektrum av vitaminer och mineraler, och några aminosyror som är väsentliga för vita blodkroppars aktivitet, glöm ej heller hur viktig sömnen är.

Det finns också många örter som är användbara för att öka de vita blodkropparnas aktivitet, men få är europeiska, de flesta är från kinesiska och ayurvediska traditioner medan echinacea är från Nordamerika.

Europeiska örter, såsom fläder, isop, kransborre och timjan, är utmärkta mot infektioner i de övre luftvägarna, men är inte lika användbara för systemisk immunstimulering. Propolis är en allmänt använd ört för att aktivera immunsystemet, det kommer från hartser av träd, det är samma som bin som använder för att skydda kupan från tillväxt av mikroorganismer.

Medicinska svampar är utmärkta för behandling av immunproblem. De mest kända är maitake, reishi och shiitake men under de senaste åren många fler har blivit lätttillgängliga. Hög styrka av svampextrakt finns som kapslar. Medicinska svampar har även fördelen av att fungera som prebiotika.

Tid: alla dagar 9.30-17

Plats: Nordiskt Näringscenter, Lagaplan 1, Bagarmossen

Lärare: dr Mic McMullen

Kostnad: 4 950 kr inkl moms

Dokumentation: Kompendier på svenska

Anmälningsformulär

För att anmäla dig fyller du i formuläret nedan. En bekräftelse skickas automatiskt till den e-postadress du uppger. När det är tillräckligt många anmälda får du en faktura via e-post.

  • Observera att fakturan skickas till den e-post du uppger.
  • Behövs för den försäkring vi har via NBV.
  • För att anmäla dig behöver du först acceptera våra anmälningsvillkor. Markera rutan för att acceptera.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.