Skolmedicinska labbtester, 15-16 dec 2018

Under senare år har skolmedicinska labtester blivit alltmer tillgängliga. Från att både analysbeställning och svarstolkning tidigare låg på läkarens ansvar, kan man nu själv välja analyser. Klokt val av analyser och korrekt svarstolkning kräver kunskaper i laboratoriemedicin. Vad är skillnaden mellan referensintervall och gränsvärden? Varför  kan vara sjuk även om analysresultatet visar normalvärden, och varför kan man vara frisk trots att resultatet är utanför det normala? Fallgroparna är många.

Vi går igenom styrkor och svagheter hos de olika labtesterna. Man lär sig hur olika labsvar tolkas, med fokus på hur de reflekterar patientens näringsstatus. Blodbrist (anemi) beror ofta på brist på järn eller B-vitaminer, och det finns många olika labtester att välja bland. På kursen diskuterar vi även tester som avspeglar organfunktion (hjärta, njurar och lever).  Koagulationsstatus och inflammationsstatus är andra viktiga områden. I många fall kan vi med olika labanalyser följa de biokemiska förändringarna som sker vid olika nutritionsbehandlingar.

Tid: Endast på distans. Kursen finns tillgänglig senast 15 december 2018. Därefter finns den tillgänglig för att lyssna på.

Lärare: Torbjörn Åkerfeldt

Kostnad: 2 700 kr inkl moms

Dokumentation: Kompendier på svenska, 100 kr. skickas ut i samband med kursen.

Kursen ingår i utbildningarna till Kost- och Näringsterapeut men kan även läsas separat.

Kurskod: NT2017-21

 

Anmälningsformulär

För att anmäla dig fyller du i formuläret nedan. En bekräftelse skickas automatiskt till den e-postadress du uppger. När det är tillräckligt många anmälda får du en faktura via e-post.

  • Observera att fakturan skickas till den e-post du uppger.
  • Behövs för den försäkring vi har via NBV.
  • För att anmäla dig behöver du först acceptera våra anmälningsvillkor. Markera rutan för att acceptera.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.