Grundläggande Näringslära, Distanskurs - Nordiskt näringscenter

Grundläggande Näringslära, Distanskurs

Vad alla bör veta om sin egen och familjens hälsa.
Kursen är uppdelad på 6 avsnitt där vi går igenom det som är viktigast att tänka på för hälsosamma kostvanor. Varje avsnitt är omkring 2 timmar

1. Hälsosamma matvanor

Det finns många olika åsikter om vad som är nyttigt att äta. Under den här kvällen skär-skådar vi olika dieter och deras påståenden. Vad som händer med maten när den hettas upp. Det blir dessutom en introduktion till vad nyttig kost kan vara. Vilken mat som är ekologiskt och ekonomiskt hållbar.

2. Kolhydrater

Vi tittar på vad som skiljer mellan de olika kolhydraterna. Vi diskuterar snabba och lång-samma kolhydrater (GI), jämför olika sötningsmedel och vad som händer när man äter lågkolhydratskost respektive högkolhydratskost. Vi går igenom hur kroppen bryter ner och tillgodogör sig kolhydrater.

3. Proteiner

Kroppen använder proteiner som byggstenar, inte bara för muskler utan även för bland annat hormoner och signalsubstanser. Skillnaden mellan proteiner från växtriket och från djur­riket. Hur matspjälkningssystemet hanterar proteiner och när de kan ställa till problem. Olika aminosyror och hur de kan användas.

4. Fetter

Blir man fet av fett? Vad är kolesterol? Skillnaden mellan fetter som är mättade, omättade, fleromättade och transfetter. Vilken sorts fett och hur mycket ska man använda i matlag­nin­gen? Vi diskuterar också hur matspjälkningsapparaten hanterar fetter och hur kroppen använder fetter som råvaror till exempelvis cellväggar och hormoner.

5. Vitaminer

Vitaminernas funktioner i kroppen. Vi går igenom skillnaden mellan vattenlösliga och fett­lösliga vitaminer. Hur man vet om man har brist på vitaminer. De bästa sätten att få så mycket vitaminer som möjligt från kosten. Vi diskuterar också vitamintillskott och vad man ska vara uppmärksam på om man väljer tillskott.

6. Mineraler

Mineralernas funktioner i kroppen. Vad är skillnaden mellan mineraler och spårämnen? Vilka mineraler riskerar vi att få brist på och vilka kan vi få för mycket av via kosten. Balansen mellan olika mineraler och vad som krävs för ett bra mineralupptag. Vi studerar mineraltillskott och vad man bör tänka på om man väljer tillskott.

Frågor och svar

Till varje avsnitt finns ett antal frågor som tidigare elever har ställt och svar på dessa. Du är också välkommen att komplettera med egna frågor.

På distans

Du följer kursen från din dator, du ser presentationen och hör läraren. Du har tillgång till inspelningarna under ett halvår och kan lyssna hur många gånger du vill. Varje avsnitt är omkring 1 och en halv timme.

Diplom

Efter genomgången utbildning och avklarat prov erhålles diplom

Lärare

Bo Engborg är rektor för Nordiskt Näringscenter sedan 1 maj 2013.
Hans huvudsakliga utbildningar består av näringsterapi, frekvensterapi, shiatsu, su jok och twistterapi,
Han är dessutom diplomerad i akupressur, har studerat grundläggande medicin och mycket annat.
Bo driver även Effektiv Friskvård tillsammans med Julia Engborg där han ger behandlingar och konsultationer.

Pris: 1 500 kr inkl moms
Kursmaterial: Finns att ladda ner. Vill du ha det utskrivet kostar det 100 kr inkl porto

Anmälningsformulär

För att anmäla dig fyller du i formuläret nedan. En bekräftelse skickas automatiskt till den e-postadress du uppger. När det är tillräckligt många anmälda får du en faktura via e-post.

  • Observera att fakturan skickas till den e-post du uppger.
  • Behövs för den försäkring vi har via NBV.
  • För att anmäla dig behöver du först acceptera våra anmälningsvillkor. Markera rutan för att acceptera.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev