Utbildningar

Örtmedicin

En utbildning i örtmedicin som förenar teori och praktik

Örtmedicin, eller fytoterapi som det också kallas, är den läkemetod som fort­faran­de används mest i världen. Intresset för växters läkande egenskaper har ökat de senaste åren. Örter har odlats i klosterträdgårdar i många hundra år, och använd­ningen av medicinalväxter är fortfarande den dominerande läkekonsten i många länder.

Lisa Kock

Lisa Kock

Lärare på utbildningen är Lisa Kock, som jobbar på heltid med alternativa behandlingsformer samt ört- och näringsmedicin. Lisa är en eldsjäl med ett brinnande intresse för örter.

Hon arbetar holistiskt och undervisar utifrån ett helhetsperspektiv, där hon intresserar oss att söka orsaken till en problematik för att kunna läka ut sjukdomar eller symptom från grunden. Hon väver samman kunskapen om medicinalväxter med medicinska fakta, så att vi förstår hur och vad exakt vi behandlar.

Utbildningens innehåll

Vår utbildning bygger på kunskapen om folkmedicinens läkeörter. Under vår kurs går vi in på örter som förebygger ohälsa, och andra som behandlar mer akuta eller kroniska symptom. Det är helt fantastiskt hur medicinalväxter, när vi arbetar med dem i dess rena form, kan påverka vår hälsa, både fysiskt, mentalt och psykiskt. Syftet med undervisningen om våra läkeörter är också att bevara den kunskap som håller på att gå förlorad i Sverige, då många örter blir förbjudna eller klassade som läkemedel. Örtmedicinen är folkets medicin, och vi vill göra den tillgänglig för alla.

Både teori och praktik

Läkeväxter finns att köpa både i torkad form, som örtextrakt, tinktur, i tabletter och kapslar. Givetvis kan du plocka örter själv ute i naturen. Vi lär ut hur du enkelt kan tillverka egen örtmedicin, i form av terapeutiska teer, tinkturer, medicinsk vinäger och mycket annat.

Under utbildningen varvas teoretisk kunskap med praktiska moment, som örtomslag, örtbad, tillverkning av salvor, örtkapslar och medicinska oljor. Om väd­ret tillåter blir det även en dag med praktisk örtkännedom utomhus.

Information om delkurserna

Vill du anmäla dig till enstaka delar av utbildningen gör du det på respektive kurs sida

Kursen är lämplig som introduktionskurs och ger dig grundläggande kunskaper inom ört­medicin. Det blir både teoretiska och praktiska inslag. Kursen är lämplig för dig som vill veta mer om örtmedicin, för privat bruk, som komplement till andra terapier. Vi går bland annat igenom: Örternas verksamma delar Hur man använder olika beredningsformer för invärtes bruk (te, tinktur, dekokt, juice och så vidare). Hur man använder örter utvärtes. Hur man plockar och torkar örter. Vanliga örter. Örter för huskurer.

Matsmältningen och magens funktion är grunden för en god hälsa. Den här helgen viger vi åt att förstå mage- matsmältning utifrån hur vi fysiskt fungerar med magens olika delar och enzymer som bryter ner maten. Vi pratar om avgiftning, läkning och optimering av närings­upptaget med hjälp av örtmedicin. Denna kurs handlar också om matöverkänslighet, och hur vi praktiskt kan agera för att läka ut även långvariga inflammationer i mage/tarm, och stötta levern för att optimera kroppens naturliga detoxförmåga. Ni kommer efter denna helg kunna behandla patienter med bland annat: IBS ”Orolig mage” Tarminflammationer Parasiter Svampöverväxt Stress utbränd

Stress utbrändhet och depression.

Vad händer i kroppen vid stress? Hur påverkar den oss i längden? Vi studerar kroppens meka­nismer, funktionerna hos vårt nervsystem och får återigen fantastiska verktyg från våra medicinal­växter som hjälper oss att på ett komplikationsfritt sätt återuppbygga funktionen hos våra körtlar, och vinna tillbaka vår ursprungsenergi. Vi går igenom adaptogena örter som på sina unika vis passar olika bra för olika individer. Vi pratar också om hur vi med hjälp av mineralrika växter kan tillgodogöra oss mängder av spår­ämnen i saltform, och hur vi jobbar med kurer för att övervinna näringsbrister.

Stress utbrändhet och depression. Vad händer i kroppen vid stress? Hur påverkar den oss i längden? Vi studerar kroppens meka­nismer, funktionerna hos vårt nervsystem och får återigen fantastiska verktyg från våra medicinal­växter som hjälper oss att på ett komplikationsfritt sätt återuppbygga funktionen hos våra körtlar, och vinna tillbaka vår ursprungsenergi. Vi går igenom adaptogena örter som på sina unika vis passar olika bra för olika individer. Vi pratar också om hur vi med hjälp av mineralrika växter kan tillgodogöra oss mängder av spår­ämnen i saltform, och hur vi jobbar med kurer för att övervinna näringsbrister.

Lust, fertilitet, graviditet och barn. Många örter innehåller fytohormoner som har en positiv och läkande effekt på våra köns­körtlar och hormonsystem i stort. Denna kurs behandlar olust och infertilitet och ger konkreta behandlingsförslag med örtterapi för att påverka grundorsaken till obalans. Helgen rymmer också örtmedicin för gra­vi­­ditet och barn, hur vi ska tänka när vi doserar och behandlar, och vilka växter som är kon­tra­indikerade vid graviditet och amning. Kursen innehåller också ett föredrag om eteriska oljor, hur vi konkret kan använda dessa koncentrerade växtessenser för att påverka vårt hormonsystem.

Delkurser under utbildningen

Diplom i örtmedicin

Genom att delta i alla 5 steg och göra en slutskrivning erhåller du ett diplom i örtmedicin. 

På plats eller på distans

Du kan välja att vara med i klassrummet eller gå utbildningen på distans. Du kan välja för varje steg hur du vill göra.

En kopp te med älggräs

Information

Tider: Lördag 9.45-17, söndag 9-16.
Kostnad: 14 400 kr inkl moms vid betalning av hela utbildningen på en gång.
Betalning per steg: 3 200 kr
Plats: Nordiskt Näringscenter, Lagaplan 1, Bagarmossen
På distans: Du får länkar för att ta del av kurserna på distans. Du ser presentationen och hör läraren.
Dokumentation: Kompendier på svenska, 100 kr per steg, betalas i samband med respektive kurs.

Vill du ha gratis studievägledning?

Anmälningsformulär

För att anmäla dig fyller du i formuläret här intill. En bekräftelse skickas automatiskt till den e-postadress du uppger. 

Glöm inte att läsa igenom våra anmälningsvillkor.

  • Anmälan är bindande och kursavgiften ska vara betald enligt betalningsplan.
  • Avbokning skall ske skriftligen. Efter avbokning erhåller du en avbokningsbekräftelse.
  • Vid avbokning utgår en avbokningsavgift motsvarande 25% av terminspriset.
  • Vid senare avbokning än 14 dagar före terminsstart utgår en avbokningsavgift motsvarande 50% av terminspriset.
  • Vid avbokning senare än 24 timmar före terminsstarten utgår hel terminsavgift.
  • Uteblir du från utbildningen utan att avboka utgår hel terminsavgift.
  • Full återbetalning sker om utbildningen ställs in eller flyttas till annat datum.
  • Ingen kompensation för ökade kostnader för resa eller logi utbetalas vid eventuella ändringar i schemat.
  • Kurslitteratur/Kursmaterial tillkommer på angivna kurspriser.
  • Mat och logi ingår ej i angivna priser

Missa inte vårt nyhetsbrev.

Missa aldrig några viktiga nyheter eller kampanjer!