Genom att behärska både näringsterapi och örtmedicin kan du göra stor skillnad för dina klienter. Den helhetssyn som du som vår elev får gör att du kan ta dig an problem som få andra kan hantera.
Utbildningen till Ört- och Näringsterapeut är både bred och djup. Du lär dig flera olika möjligheter att behandla problem samt flera analysmetoder. Samtidigt lär du dig på djupet om till exempel vitaminer, mineraler och örter.
Utbildningen till Ört- och Näringsterapeut kan leda till en helt ny karriär för dig som arbetar med något annat idag. Efterfrågan på naturlig läkning ökar i takt med att sjukvården rustar ner och blir allt mer opersonlig. Det gör också att kravet på kompetens ökar, det behövs fler som har en rejäl utbildning.
För dig som redan arbetar med hälsa i någon kan utbildningen till Ört- och Näringsterapeut bli ett värdefullt komplement. Du kanske redan arbetar som massör, kiropraktor, naprapat, yogalärare, massör, zonterapeut, kinesiolog, shiatsuterapeut, akupunktör eller liknande och känner att du vill bredda dig för att nå nya kunder och få en stabilare inkomst.
En stor del av arbetet som Ört- och Näringsterapeut innebär att vara en hälsodetektiv, att försöka hitta grundorsaken till klientens problem, bortom symptomen.
Nästa steg är att på ett pedagogiskt sätt tala om för klienten vad hen behöver göra. och varför. Ofta är det klientens livsstil och vanor som har orsakat det nuvarande tillståndet. Det behövs mycket för att ändra vanor, det är viktigt att kunna motivera och på ett pedagogiskt sätt förklara både varför det är viktigt med förändring och hur förändringen ska genomföras.
Analysmetoder För att behandlingen ska bli framgångsrik krävs det att du har analyserat klientens nuvarande tillstånd ordentligt. Du utgår från helheten och skaffar sig en förståelse för klientens allmänna hälsa, det är väl investerad tid eftersom det leder till en effektivare behandlingsplan och ett bättre resultat. Analyserna är också viktiga för att både subjektivt och objektivt kunna påvisa resultat av dina föreslagna behandlingar. Du lär dig effektiva metoder som du kan utföra själv i din egen mottagning och du lär dig både att välja ut och tolka metoder från externa laboratorier.
Genom att använda dig av analysmetoder du kan göra på den egna kliniken kan du ge snabba besked och hålla kostnaderna nere.
Anamnes, att ställa många och relevanta frågor om klientens nuvarande tillstånd och sjukdomshistoria är viktigast. Klientens subjektiva upplevelse av problematiken använder du som grund för att hitta en orsak och behandling. Till din hjälp har du därefter en rad möjligheter till mer objektiva analyser.
Levande blodanalys. Mörkfältsmikroskopi används på sjukhus i USA, Australien och Japan för att på ett tidigt stadium spåra vitaminbrister och organstörningar. Patienten kan själv se sitt blod på en skärm och få hjälp med att tolka formen och mängden av vita och röda blodkroppar. Blodplättar och diverse mikrobiologiska tecken.
Torrblodsanalys. Oxidativ Stress Analys, fria Radikaler och antioxidanter, flytande vävnad, blodplasma, Röda blodkroppar, vita blodkroppar, blodplättar, blodbindningsprocessen, blodgruppskunskap, tolkning av OSA-värden, fria Radikaler, antioxidanter, immunsystemet, kompletterande analytiska metoder.
Både torrblodsanalys och levande blodanalys passar bra att göra på den egna mottagningen.
Skolmedicinska Labbtester. Analyser som du eller klienten beställer från ett laboratorium. Det kan till exempel vara tester som avspeglar organfunktion såsom sköldkörtel, njur- och levervärden. Dessa kan vara till stor hjälp för att förstå klientens tillstånd.
Arteriografi. En metod där man analyserar kärlstelhet, en viktig faktor vid uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar. Undersökningen görs i den egna mottagningen och ger snabbt besked.
Frekvensanalys/bioresonans. Med hjälp av moderna elektroniska utrustningar kan man snabbt få en bred bild av hälsan hos klienten. Man kan till exempel hitta belastningar av virus och bakterier eller förstå organens tillstånd. För att arbeta med frekvensanalys och/eller bioresonans behöver man särskild utrustning. På utbildningen får du tips på flera beprövade system.
Visuell hälsoanalys. Metoden bygger både på traditionell österländsk medicin och modern forskning. Man tittar särskilt på ansiktet, fåror, veck, hudens kvalitet, färgförändringar, svullnader och annat som kan ge oss viktig information.
Du har fem år på dig att göra klart hela utbildningen. De flesta kurser går att göra på distans och i eget tempo, men på följande fyra kurser behöver du vara med på plats: Torrblodsanalys, Levande blodanalys, Praktikfall och Frekvensterapi. Dessa kurser återkommer en gång per år.
Följande delmoment ingår i utbildningen. Vi rekommenderar att du läser kurserna i ungefär den här ordningen.
Kroppen – En introduktion. Kursen utgör en bra grund för vidare studier om hälsa. Vi går igenom kroppens anatomi och fysiologi samt grundläggande biokemi inklusive grundläggande terminologi. Lärare Bo Engborg.
Makronäringslära. Vi går igenom makronäringsämnen till exempel kolhydrater (glukos, sackaros, kostfibrer etc) och hur de hanteras i kroppen, fetter (mättade, omättade, fleromättade etc) och hur de hanteras i kroppen samt proteiner, peptider och aminosyror. Hur nedbrytning och syntetisering sker. Under den här kursen diskuteras också olika dieter och kosthåll. Lärare Bo Engborg.
Mikronäringslära steg 1. Introduktion och grundläggande principer inom mikronäringsläran. Makro kontra mikronäringsperspektivet. Vitaminer, mineraler och spårämnen som funktionsmedicin. Upptag, absorbtion, bristsymptom och terapeutisk användning. Kontraindikationer. Interaktioner. Synergism och antagonism. Gällande lagstiftning. Lärare Pekka Nylund.
Mikronäringslära steg 2. Mineralläran – basbildande mineraler. Kalcium, magnesium, fosfor, kalium bor, natrium, kisel och svavel. Lärare Pekka Nylund.
Mikronäringslära steg 3. Spårelementsläran Spårämnen är grundämnen som män-niskan inte behöver i lika stora mängder som exempelvis mineraler men även små mängder kan vara av avgörande livsuppehållande betydelse. Spårämnen kan, till skillnad från andra näringsämnen, vara mer toxiska. Järn, zink, koppar, mangan, jod, krom, selen, molybden. Lärare Pekka Nylund.
Mikronäringslära steg 4. Vattenburna vitaminer. Vitamin C, bioflavonoider. Läran om B-vitaminkomplexet: tiamin, riboflavin, niacin och niacinamid, pantotensyra, pyridioxin, kobalamin, folsyra, PABA, kolin, inositol och biotin. Lärare Pekka Nylund.
Mikronäringslära steg 5. Fettburna vitaminer och essentiella fettsyror. Vitamin A, betakaroten, vitamin D, vitamin E, vitamin K, EFA, EPA, DHA, GLA och det essentiella fettsyrornas uppgraderingssystem. Lärare Pekka Nylund.
Aminosyraterapi. Aminosyror är ett användbart komplement till andra näringsbehandlingar och koståtgärder i daglig klinisk praxis. Bland annat spelare de så kallade ickeessentiella aminosyrorna en viktigare roll för normala fysiologiska funktioner än man tidigare insett. Lärare Mic McMullen.
Immunförsvaret. Kroppens försvar mot, virus, bakterier, parasiter, mögel, tungmetaller och andra yttre hot. Hur man kan stärka kroppens försvar i största allmänhet och hur man kan bemöta specifika hot som till exempel influensa, sår, borrelia, parasiter och mögel. Lärare Bo Engborg.
Hälsoanalys i praktiken. Vi studerar visuell diagnos både enligt den traditionella österländska medicinen och modern forskning. Vi tittar särskilt på ansiktet, fåror, veck, hudens kvalitet, färgförändringar, svullnader och annat som kan ge oss viktig information. Vi studerar även kroppshållning, ansiktets form, händernas form, naglar med mera. Lärare Bo Engborg.
Örtterapi steg 1, Introduktion och Matsmältning. De 6 delmomenten i örtterapi inleds med en introduktion till terminologin och de verktyg örtterapeuter använder, det vill säga vår grundläggande kunskap.Vi studerar olika typer av örtprodukter som är kommersiellt tillgängliga och inspekterar hur olika produkter tillverkas, inklusive gröna drinkar, pulveriserade örter i kapslar, alkohol extrakt och fasta extrakt för tabletter. Vi kommer även att studera matsmältningen och örter för den. Lärare Mic McMullen.
Örtterapi steg 2 Avgiftning, lever, gallblåsa och njurar. Nedsatt avgiftning av levern och njurarna leder till problem i många delar av kroppen, särskilt hjärnan, huden, musklerna och lederna. Det kan till exempel leda till huvudvärk till gikt.Tillsammans med de relevanta aminosyrorna finns det många örter med en lång tradition av att framgångsrikt behandla både akuta och kroniska problem i lever- och gallblåsesystemet. I de flesta fall är njurar och urinblåsa snabba att svara på örter och behandling som oftast kompletteras med flera viktiga näringsämnen. Lärare Mic McMullen.
Örtterapi steg 3 Kardiovaskulära systemet. Blodpropp, hjärtinfarkt och hjärninfarkt är vanliga dödsorsaker, men de förekommer sällan hos yngre.För god hälsa, måste cirkulationssystemet ha tillgång till näringsämnen, som finns i stora mängder i frukt, grönsaker och i fisk o skaldjur. Att förebygga och återställa hälsa i det kardiovaskulära systemet innebär att man använder örter som är rika på flavonoider och saponiner, tillsammans med flera aminosyror och omega 3-fettsyror. Lärare Mic McMullen.
Örtterapi steg 4 Immunförsvar, andning och inflammation. Andningen innebär intag av luft som innehåller en stor mängd damm, allergener, pollen, bakterier, virus, mögel och luftföroreningar – plus alla toxiner ditt arbete skapar. En snabb och specifik respons krävs av vårt immunsystem för att undvika infektioner och vävnadsskador.Det finns många örter som är användbara för att öka de vita blodkropparnas aktivitet, de flesta är från kinesiska och ayurvediska traditioner medan till exempel echinacea är från Nordamerika. Lärare Mic McMullen.
Örtterapi steg 5 Nervsystemet. Hud, muskler och bindväv blir ofta kroniskt inflammerade när antingen matsmältningsorganen eller avgiftningssystemet inte fungerar som de ska eller när det råder näringsbrist. Att förbättra sin näringsstatus och återställa funktionen hos matsmältnings- och avgiftningssystemen är en bra start. Det finns flera intressanta örter atyt använda. Under kursen studerar vi hur man med hjälp av den spetsforskning kan se vilken effekt olika örter har på hjärnans funktioner. Lärare Mic McMullen.
Örtterapi steg 6 Hormonsystemet. Hormonsystemet ett styrsystem vars signaler ofta börjar i hjärnan. Hypotalamus och hypofysen producerar primära hormoner som stimulerar perifera organen, såsom sköldkörteln, som i sin tur producerar sekundära hormoner som verkar på kroppsvävnader. Andra hormoner frisätts i bland annat bukspottkörteln Vårt mål är att använda örter och näring för att återställa normal funktion och ett holistiskt välbefinnande. Lärare Mic McMullen.
Att arbeta som terapeut. Som terapeut är det viktigt att lägga upp en konsultation professionellt. Under denna kurs tas de viktigaste punkterna upp när det gäller mötet med klienten. Kursen tar upp rådande lagstiftning för terapeuter, journalhantering, hur man driver företag, skatteregler med mera. Lärare Maria Karlsson
Hjärta & blodkärl med arteriografi. Hjärtat måste klara av att pumpa omkring 7 000 liter blod per dygn. Under den här kursen studerar vi hur man kan diagnostisera tillståndet hos hjärta och blodkärl bland annat med hjälp av arteriografi. Vi går igenom många olika hjärt- och kärlsjukdomar, vilka näringsämnen och andra faktorer som behövs för en optimal funktion i kärlsystemet och hur man kan behandla problem med hjärta och blodkärl på ett naturligt vis. Lärare Bo Engborg
Skolmedicinska Labbtester. Kursen omfattar skolmedicinska labbtester. Styrkor och svagheter hos de olika analyserna. Man lär sig hur olika labbsvar tolkas, med fokus på hur de reflekterar patientens näringsstatus. Även tester som avspeglar organfunktion, exempelvis njur- och leverfunktion, samt koagulationsstatus gås igenom. Lärare Torbjörn Åkerfeldt.
Torrblodsanalys. Oxidativ Stress Analys, fria Radikaler och antioxidanter, flytande vävnad, blodplasma, Röda blodkroppar, vita blodkroppar, blodplättar, blodbindningsprocessen, blodgruppskunskap, tolkning av OSA-värden, fria Radikaler, antioxidanter, immunsystemet, kompletterande analytiska metoder. Kursen omfattar också praktisk tillämpning av kunskaperna med hjälp av klientfall. Lärare Pekka Nylund.
Fettsyror. Under kursen presenteras kroppens behov och hantering av fettsyror och dess interaktion med vitaminer och mineraler. Vi går igenom hur dessa ämnen bäst kombineras med kosttillskott vid behandling av nedsatt funktion. Lärare Torbjörn Åkerfeldt.
Praktikfall. Under de här dagarna går vi tillsammans igenom ett antal praktikfall, relevanta analyser, behandlingar och resultat. Det blir också gruppövningar där man tränar på den terapeutiska rollen. Viktigt att läsa kursen Att arbeta som terapeut innan denna. Lärare Maria Karlsson.
Levande blodanalys. Mörkfältsmikroskopi används på sjukhus i USA, Australien och Japan för att på ett tidigt stadium spåra vitaminbrister och organstörningar. Klienten kan själv se sitt blod på en TV monitor och få hjälp med att tolka formen och mängden av vita och röda blodkroppar. Blodplättar och diverse mikrobiologiska tecken. Lärare: Mic McMullen.
Idrottsnutrition. Allt fler idrottsmän experimenterar med kostförändringar, kosttillskott och örtmediciner för att öka prestationsförmågan i idrottssammanhang . Här presenteras de vanligaste problemen och näringsbehoven hos idrottsutövare och elitidrottare. Man går in på dopingfrågan och hälsosamma alternativ, idrottsskador, förebyggande och prestationshöjande näringsterapeutiska behandlingar. Lärare: Torbjörn Åkerfeldt.
Åldringsprocessen. Lär dig mer om åldrandet och vad vi kan göra för att det ska gå långsammare. Vi studerar vad det är som gör att vi åldras och optimal näring för att göra processen långsammare. Lärare: Mic McMullen.
Blanda flytande örter. En kurs där vi studerar verksamma örtkombinationer. Med hjälp av örtkombinationer har terapeuter möjlighet att tillverka en individuell beredning för varje klient. Lärare: Mic McMullen.
Näring, Mental hälsa och immunförsvar. Psykisk ohälsa kan förbättras avsevärt med ett korrekt näringsintag och ett immunförsvar som reagerar normalt. Under den här kursen studerar vi dessa samband. Lärare: Anders Lönedal.
Frekvensterapi. Det finns ett ökande antal elektroniska apparater som kan användas både för att analysera hälsan och för att behandla olika problem. Under den här kursen studerar vi de teoretiska grunderna för den här typen av analyser och behandlingar och hur ett urval av apparaterna kan användas i praktiken. Lärare: Bo Engborg.
Kurs | Antal studietimmar | Pris |
Kroppen – En introduktion | 14 | 3200 |
Makronäringslära | 14 | 3200 |
Mikronäringslära steg 1-5 | 70 | 16000 |
Aminosyraterapi | 14 | 3200 |
Immunförsvaret. | 21 | 3800 |
Hälsoanalys i praktiken. | 14 | 3200 |
Örtterapi 1-6 | 105 | 25950 |
Praktikfall | 14 | 3200 |
Hjärta och blodkärl med arteriografi | 14 | 3200 |
Skolmedicinska Labbtester | 14 | 3200 |
Torrblodsanalys | 14 | 3200 |
Fettsyror | 14 | 3200 |
Att arbeta som terapeut. | 7 | 1600 |
Levande blodanalys | 14 | 3200 |
Idrottsnutrition. | 14 | 3200 |
Åldringsprocessen | 7 | 3200 |
Att blanda flytande örter | 7 | 850 |
Näring och mental hälsa | 14 | 3200 |
Frekvensterapi | 14 | 3200 |
All undervisning och obligatorisk kurslitteratur är på svenska, med undantag av en del forskningsrapporter som är citerade på engelska.
Vi har inga formella förkunskapskrav, det viktigaste är att man har ett stort intresse för hälsofrågor.
Framtiden för sjukvården är att i första hand förebygga problem, i andra hand använda milda metoder som stödjer kroppens egna utrensnings- och uppbyggnadsprocesser. Först därefter är det dags att vid behov använda sig av läkemedel och andra skolmedicinska behandlingar.
Konsumtion av kosttillskott (vitaminer, mineraler, aminosyror, örter, läkesvampar med mera) ger vanligen inga biverkningar. Allt fler inser att läkemedel bör användas som sista alternativ och inte det första som oftast sker nu.
Genom att arbeta både med näring och örter kan man på ett effektivt sätt förebygga sjukdomar, minska symptom eller få dem att helt försvinna.
Som Ört- och Näringsterapeut kan du hjälpa dina klienter att hitta en ny balans i sina liv.
I samband med anmälan får du tillgång till kursportalen. Där tar du del av kurserna och gör skrivningarna.
I kursportalen kan du också ställa frågor till respektive lärare och diskutera med studiekamrater.
Du når kursportalen via en vanlig webbläsare eller med en app i en smarttelefon eller surfplatta. Appen finns för både android och iphone.
Efter de flesta kurser är det en skrivning som du gör i kursportalen. När du är klar med alla kurser är det en slutskrivning.
För att erhålla slutdiplom (Diplomerad Ört- och Näringsterapeut) krävs att man har läst de ingående kurserna med tillhörande skrivningar, godkända slutprov och fem fallstudier.
Utbildningen består av 28 delmoment. Du bestämmer själv i vilken takt du vill läsa kurserna.
Kostnad: 85 700 kr inkl 25% moms
Det går även att betala per kurs. Du bestämmer då själv i vilken takt du vill studera och betala kurserna, vid behov går det att göra studieuppehåll Det går också att avbryta utbildningen utan att vara bunden till att betala resterande kurser.
Anmälningsavgift: 2 000 kr. Priserna på respektive kurs finns under delmoment.
Totalpriset vid betalning per kurs är 95 000 kr inkl moms och inklusive anmälningsavgift.
Vid betalning per kurs bestämmer du själv studietakt/betalningstakt. Du är inte bunden att gå hela utbildningen utan kan göra en paus eller avbryta utbildningen.
När du har betalat anmälningsavgiften är du garanterad samma pris under hela studietiden
Mindre kostnader för kursmaterial tillkommer, totalt cirka 4 000 kr för hela utbildningen.
Pris: 85 700 kr inkl 25% moms.
Du betalar direkt (swish eller kort) eller via faktura från Payson.
Anmälningsavgift: 2 000:-
Du betalar direkt (swish eller kort) eller via faktura från Payson.
Därefter beställer du och betalar kurserna i den takt du önskar.