Kost- och Näringsterapeut, inleds 23-24 september 2017

I denna utbildning till näringsterapeut, får vi lära oss teoretiskt och praktiskt hur man ser på kosten och dess läkande egenskaper inom olika kosttraditioner, som makrobiotik, raw food, levande föda och blodgruppskost. När man analyserar maten närmare börjar man med makronäring. Makronäring handlar om kolhydrater, fetter och proteiner. Mikronäring är mer detaljerat och handlar om mikronäringsämnen som vitaminer, mineraler och fettsyror. Vi lär oss hur man kan använda enskilda mikronäringsämnen terapeutiskt, både för att förebygga samt behandla sjukdomar.

Kost- och Näringsterapeuter ser till helheten och detaljerna

När du utbildar dig till kostrådgivare hos oss, får du såväl ett helhetsperspektiv som ett detaljperspektiv på näring. Helheten handlar om att förstå maten vi äter. En kost- och näringsterapeut vet vilken mat som passar för olika personer, men också hur man komponerar en måltid som är näringsmässigt balanserad. Vad man bör undvika och hur man anpassar kosten till olika individers behov, är också sådant du får lära dig.

Utbildningens upplägg

En stor del av utbildningen går att läsa på distans, på 7 av 27 delkurser behöver man vara närvarande, övriga kan man läsa hemifrån. Eftersom utbildningen till kost- och näringsterapeut sker på veckosluten kan man arbeta samtidigt som man går på skolan.

Schema för utbildningen

Kostnader för utbildningen

Vad är en kost- och näringsterapeut?

En kost- och näringsterapeut är en person som har studerat näringsfysiologi, klinisk nutrition och hälsosam matlagning i både praktik och teori. Inom klinisk nutrition använder man individuella rekommendationer inom kosthållning samt individuellt anpassat tillskott av vitaminer, mineraler, enzymer, probiotika och andra kosttillskott för att förbättra hälsan och höja livskvaliteten. Man vill främja hälsan genom att ge näringsämnen som kan förbättra biokemiska, fysiologiska och psykologiska funktioner.

En näringsterapeut kan ta fram ett behandlingsprogram för att fylla på näringsdepåer och optimera varje persons genetiska potential. Arbetet som kost- och näringsterapeut innebär ofta att man är lite av en detektiv när man ska hitta vad det är som orsakar en klients hälsoproblem. Till sin hjälp har man personens berättelse, analysmetoder man kan göra på sin mottagning samt resultat från laboratorietester. Därefter försöker man tillsammans med klienten hitta en lösning på personens problem. Vid återbesök utvärderar man resultatet och kommer fram till hur man ska gå vidare. Man kan även arbeta med grupper och ge allmänna kostråd, alternativt hålla studiecirklar om sunda matvanor. En del närings- och kostterapeuter arbetar i hälsokostaffärer där de hjälper kunderna att göra väl underbyggda val.

Målgrupp för utbildningen till Kost- och Näringsterapeut

En bra grund för att utbilda sig till kost- och näringsterapeut är att man är intresserad av att hjälpa andra. Man kan använda utbildningen i kost- och näringsterapi som ett eget yrke eller använda den i kombination med andra behandlingsformer. Utbildningen är lämplig för bland annat:

 • För dig som gör något annat idag och vill byta karriär.
 • Terapeuter som t ex kiropraktorer, naprapater, massörer, osteopater, zonterapeuter, psykoterapeuter, akupunktörer, Su Jok-terapeuter, örtmedicinare och kinesiologer som vill ha fler möjligheter att hjälpa sina klienter.
 • Friskvårdskonsulenter och dietister.
 • Hälsohemspersonal.
 • Läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster.
 • Hushållslärare.
 • Kost- och hälsointresserade.
 • Anställda inom hälsokostbranschen.
 • Konsulter inom livsmedelshandeln.

Framtidens sjukvård och friskvård

Framtiden för sjukvården ligger i att använda mildare metoder som stödjer kroppens egna utrensnings- och uppbyggnadsprocesser innan man tar till starkare åtgärder som starka mediciner, operationer och strålning. Framtidens läkare bör samarbeta med näringsterapeuter som både lär klienterna att äta bättre samt hjälper dem med bestående positiva livsstilsförändringar. Man satsar då främst på kost- och motionsförbättringar samt ofarliga biologiska medel och behandlingar innan man sätter in starka läkemedel eller åtgärder som ofta har negativa biverkningar och konsekvenser. En studie publicerad i ”New England Journal of Medicine” 1998 visar att biverkningar från läkemedel är den fjärde största dödsorsaken. Varje år drabbas över 2 miljoner människor i USA av läkemedelsbiverkningar där man räknar med att mer än hundra tusen dör av sina bieffekter. Samtidigt så ser man att konsumtion av kosttillskott i stort sett inte har några som helst biverkningar. Allt fler människor inser att läkemedel bör användas som ett sista alternativ istället för det första, som oftast sker idag. De flesta symptom minskar, eller försvinner helt, av förändringar i kosten tillsammans med noga anpassat intag av kosttillskott. Framtidens terapeuter kommer att utbilda sina patienter i att förbättra matvanorna och livsstilen för bestående förbättringar.

Förkunskapskrav

All litteratur och undervisning är på svenska. Det är lämpligt med gymnasiekompetens eller motsvarande kunskaper.

Flexibel utbildning till kost- och näringsterapeut

Har man läst motsvarande kurser hos oss eller annan arrangör tidigare kan dessa tillgodoräknas. Minst 30 dagar av utbildningen ska ha gjorts hos oss. Kontakta oss för validering av kursintyg från andra arrangörer. Eftersom de flesta steg i utbildningen spelas in kan man ta igen det på egen hand om man missar en kurs. Man kan även gå det steg man har missat nästa gång det ges. För att erhålla slutdiplom (Diplomerad Kost- och Näringsterapeut) krävs ett godkänt slutprov och fem fallstudier.

Kan man dela upp utbildningen?

Man kan gå enskilda kurser utan att gå hela utbildningen. Man kan också gå en termin i taget och sedan vänta innan man tar nästa termin. Om man har gått alla kurser inom 5 år kan man göra slutprovet och fallstudier för att få ut sitt diplom.

Kurslitteratur

Kurskompendium på svenska för varje delkurs. I samband med utbildningen får du tips på böcker som kan användas för ytterligare fördjupning. Den sammanlagda kostnaden för kompendier och böcker är ca 3 000 kr. Som studerande hos oss har du tillgång till Sveriges största sortiment av litteratur inom kost, näring och andra terapier. Böckerna säljs till förmånliga priser med flera hundra olika böcker i lager.

Skrivningar

Alla skrivningar görs via kursportalen på internet. Man kan göra de när man vill efter genomgången kurs. Det är skrivningar på alla kurser markerade med * i schemat. På övriga kurser räcker det med närvaro. För att få diplom ska man göra en slutskrivning och fem fallstudier. Fallstudierna gör man under termin tre och fyra eller efter utbildningens slut.

Praktikbehandlingar

Fem dokumenterade praktikfall ska genomföras under utbildningen.

Grundmedicinsk utbildning

Man kan arbeta som näringsterapeut och kostrådgivare utan grundmedicinsk utbildning, men det är till stor fördel om du har en grundmedicinsk utbildning. Många studerar grundläggande medicin (basmedicin) efter avslutade studier när de har kommit igång som näringsterapeuter. Det går också att läsa grundläggande medicin parallellt, exempelvis via distanskurser som ges av universitet och Komvux. Lär dig kostens och kosttillskottens läkande egenskaper – utbilda dig till kost- och näringsterapeut idag.

Anmälningsformulär

För att anmäla dig fyller du i formuläret nedan. En bekräftelse skickas automatiskt till den e-postadress du uppger. När det är tillräckligt många anmälda får du en faktura via e-post.

 • Observera att fakturan skickas till den e-post du uppger.
 • Behövs för den försäkring vi har via NBV.
 • För att anmäla dig behöver du först acceptera våra anmälningsvillkor. Markera rutan för att acceptera.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.