Katarina Cederstam - Nordiskt näringscenter

Katarina Cederstam

Använder du örtmedicin? Frågan fick jag av Bo Engborg. Ja, jag använder örtmedicin och örter är en stor del av mitt liv. Jag kom först i kontakt med örter för kanske 20 år sedan genom ett föredrag -Gröna apoteket. 

När jag hade slutat arbeta (pension) upptäckte jag Nordiskt Näringscenter och blev intresserad av deras utbildningar. Jag hade inga planer på att utbilda mig till Kost- och Näringsterapeut eftersom jag inte hade planer på att arbeta som sådan. Men jag kände att jag var intresserad att veta mer om kropp och hälsa. Så jag plockade olika delområden i den utbildningen som jag gått. 

När de sedan hade en örtterapeutisk utbildning med Lisa Kock blev jag mycket intresserad. Jag hade tidigare gått på föredrag och små utbildningar på annat håll när det gäller örter och blivit intresserad. Genom Lisas örtutbildning fick jag nya breda kunskaper om örter. Vi fick lära oss om många olika örter, både svenska och utländska. Vad deras egenskaper är och hur vi skulle ordinera/använda dem. Mycket utgick ifrån tinkturer. Vi fick bla recept på många olika huskurer och omslag. Vi lärde oss även att använda örter på många olika sätt. Bla har jag gjort en del beredningar där jag lagt örten i antingen olivolja eller glycerin.  Vi hade även en kursdag ute på Ingarö där hon bor där vi fick se örter naturligt som växte nära vattnet och även i skogen. 

När sedan den örtterapeutiska utbildningen som Mic McMullen skulle hålla blev jag än mer intresserad. Där fick vi verkligen veta hur kroppen fungerar. Den var otroligt grundlig när det gäller de olika delarna i kroppen och hur man ska behandla olika åkommor. Mycket avancerat och för mig ibland svårt att förstå allt. Han presenterade många, många olika örter de flesta utländska sådana. Många mycket spännande och för mig främmande. Vi fick också information om olika läkesvampar. Det var mycket material, en del på engelska och efter varje kursomgång ett delprov att göra hemma på datorn.  Även om jag inte skulle arbeta som örtterapeut ville jag ändå bli utbildad som sådan. Det tog för mig mycket tid att gå igenom de olika avsnitten. Jag lyssnade efteråt hemma via min dator på resp föredrag igen samtidigt som jag följde med i kursmaterialet och sedan gjorde de olika delproven- Men jag klarade utbildningen och fick mitt diplom.

Jag har inte arbetat medicinskt med människor, däremot administrativt som arbetsförmedlare. Jag känner ett stort ansvar att arbeta med medicinsk örtrådgivning så det känner jag inte att ta ansvar för. Däremot använder jag mycket örter och jag gör många örttinkturer till mig själv. I början var det så spännande med alla tinkturer att jag gjorde på många örter men nu har jag börjat begränsa mig till främst hagtorn, rölleka, lindblom, fänkål, johannesört. Dessutom får familjen ofta några örter eller tinkturer av mig. En sommar var jag en vecka på Bäckedals folkhögskola i Sveg där vi gjorde massor av produkter med hjälp av örter. Jag gör själv bla flytande örttvålar och örtshampo.  

En annan sak är att jag är helt frälst när det gäller aromaterapi med eteriska oljor. Jag har ju även gått en sådan utbildning för Lisa. Dessa oljor använder jag varje dag. Men det är en annan utbildning. 

Jag går på föredrag som jag hittar om kroppen och hälsan. Jag köper även många hälsoböcker men jag ligger ofta efter när det gäller att läsa dem. Men de finns ju hos mig. 

Peppar, peppar jag är ju pensionär sedan ”några” år och jag tar inga medicinska preparat förutom lite östrogen utan jag tror jag håller mig någorlunda frisk med hjälp av mina örter. Bla har jag börjat ta Boswellia för min artros. Den håller jag även stången med hjälp av träning.

Katarina Cederstam