Smör
24 juli 2025

C15:0 – Den nya essentiella fettsyran?

En gång i tiden revolutionerade upptäckten av linolsyra och alfa-linolensyra vår förståelse för fettsyror – de blev kända som de enda två essentiella fettsyrorna. Men nu, drygt 90 år senare, växer intresset för en ovanlig, mättad fettsyra med 15 kolatomer: pentadekansyra (C15:0). Kan denna udda långkedjiga fettsyra bli nästa medlem i den exklusiva gruppen av fettsyror vi inte klarar oss utan?

Från komjölk till cellstudier

C15:0 är en mättad, rakkedjig fettsyra som huvudsakligen finns i små mängder i komjölk, smör och annat från idisslare. I decennier har den använts som en biomarkör i näringsstudier – ett sätt att mäta människors mjölkfettintag. Men på senare år har den fått en ny roll, inte bara som passiv markör utan som möjlig aktiv spelare i metabolismen.

Cell- och djurstudier tyder på att C15:0 kan påverka centrala regulatorer som PPAR-α och AMPK – signalvägar som styr inflammation, fettmetabolism och insulinkänslighet. Fettsyran tycks också stabilisera cellmembran, förbättra mitokondriefunktion och minska oxidativ stress. Effekter som traditionellt kopplats till fleromättade fettsyror, men här hos en mättad variant – och dessutom en ovanlig sådan.

Källor till C15:0

Pentadekansyra finns naturligt i små mängder i:

  • Mejeriprodukter (mjölk, smör, ost).
  • Kött från idisslare (nöt, lamm).
  • Vissa fiskarter.
  • Smörsyrajäsande bakterier kan också bilda C15 under fermentation.

Den förekommer ofta tillsammans med heptadekansyra (C17:0), en annan udda-mättad fettsyra.

Här är en tabell över hur mycket C15:0 det finns i olika livsmedel. I tabellen anges antal milligram per 100 gram (mg/100 g).
Buffelmozzarella 714–929
Roquefort 714–929
Pecorino Romano 714–929
Gorgonzola 643–786
Cheddar 571–786
Brie 536–714
Schweizisk (Emmentaler) 500–643
Parmesan 500–643
Getost 464–607
Komozzarella 357–571
Grädde (40 %) 357–429
Smör 357–429
Nöttkött, gräsbetande 79-105
Lammkött 70 – 114
Nötkött, uppfött på spannmål 61 – 75
Grekisk yoghurt (10 %) 47–59 mg
Yoghurt (3 %) 41–53 mg
Sardiner 30.7 – 57.0 mg
Makrill 21.9 – 43.9 mg
Havskatt 21.9 – 26.3 mg
Lax 8.8 – 26.3 mg

Vill du lära dig mer om hälsa?

Nordiskt Näringscenter har korta och långa kurser samt utbildningar inom ett brett område.
Fyll i din e-postadress nedan så får du vårt nyhetsbrev med information och erbjudanden.
Du får även ett häfte där du kan lära dig mer om C-vitamin.
Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Nyhetsbrev till sidfot (#4)

Kliniska fynd i sin linda

En dubbelblind, placebokontrollerad studie från 2024 gav 200 mg ren C15:0 dagligen till unga vuxna med övervikt. Hos de deltagare som uppnådde tillräckligt höga blodnivåer sågs förbättrade levervärden och högre hemoglobinkoncentration – markörer som ofta är påverkade vid metabolt syndrom. Även om studien var liten (n=30) och kortvarig (12 veckor), väckte den uppmärksamhet.

En ny definition av ”essentiell”?

Forskare som Stephanie Venn-Watson (tidigare marinveterinär hos US Navy och grundare av företaget bakom C15-tillskottet Fatty15) har lanserat teorin att C15:0 uppfyller de moderna kraven på en essentiell fettsyra: att kroppen inte kan producera den i tillräckliga mängder, att den krävs för normal cellfunktion, och att brist ökar risken för sjukdom.

Kritiker är dock försiktiga. Forskare som Bill Harris, känd för sitt arbete med omega-3-indexet, påpekar att bevisen ännu inte uppfyller klassiska krav: det finns inga tydliga, reproducerbara bristsjukdomar hos människor, inga livshotande konsekvenser av lågt intag, och inga långtidsstudier som visar att tillskott förbättrar hälsa över tid.

Vad betyder det för dig?

För de flesta svenskar kommer C15:0 naturligt via kosten, särskilt om man äter mejeriprodukter från gräsbetande djur. Men den vetenskapliga nyfikenheten kan öppna dörren för framtida rekommendationer kring små, specifika mättade fettsyror – ett område som länge dragits med ett generaliserande ”fett är fett”-tänkande.

Kanske är det dags att nyansera bilden. Och kanske, bara kanske, har vi funnit den första nya essentiella fettsyran sedan 1930-talet.

Bo Engborg
Rektor för Nordiskt Näringscenter


Källor:

  • Venn-Watson S et al. Nutrients, 2020;12(12):3556.
  • Jenkins B et al. American Journal of Clinical Nutrition, 2015;101(2):331–338.
  • Ngo Tenlep S et al. Journal of Nutrition, 2024.
  • Harris WS. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2021.

Är du intresserad av hälsa?

Nyhetsbrev till sidfot (#4)
Se alla inlägg