Blogg

Surkål
20 april 2025

Surkål och andra syrade grönsaker

En hälsosam tradition Historiskt ursprung Surkål och andra syrade grönsaker har en lång historia som sträcker sig tillbaka tusentals år. Fermentering var en viktig metod för att bevara grönsaker innan kylskåpet uppfinns. Surkål har sina rötter i Kina, där man för över 2 000 år sedan fermenterade kål i risvin. Genom handel och krig spreds […]

Läs mer
Äggulor
18 april 2025

Kolin – näringsämnet många missar

Kolin är ett vitaminliknande ämne som länge varit i skuggan av mer kända näringsämnen som vitamin C och omega-3. Men trots sin relativt okända status är kolin avgörande för kroppens funktion och hälsa. Upptäckten av kolin Kolin upptäcktes 1862 av den tyske kemisten Adolph Strecker. Han lyckades isolera ämnet från gallan hos grisar och oxar. […]

Läs mer
Lax
30 mars 2025

Astaxantin – För Synen, Hjärtat och ett Långt Liv!

Det sägs att laxens uthållighet under sina långa vandringar uppströms är ett mysterium. Hur orkar denna fisk, mot alla odds, simma i dagar mot starka strömmar? Traditionell kunskap pekade länge ut att det är något med dess kött – en kraftfull röd färg som liknar blod, energi och livskraft. Det har visat sig att denna […]

Läs mer
Nerv
5 februari 2025

Neuropati

Ett holistiskt perspektiv Neuropati är en term som beskriver olika typer av nervskador som kan orsaka smärta, domningar och svaghet, oftast i händer och fötter. Det är ett tillstånd som kan ha många orsaker, inklusive diabetes, vitaminbrist, infektioner och som en biverkan av medicinska behandlingar. För dem som lever med neuropati kan det vara en […]

Läs mer
Hjärna i skallen
9 januari 2025

Ger mer magnesium större hjärna?

I en studie publicerad i European Journal of Nutrition (publicerad 10 mars 2023) visar forskarna att högre magnesiumintag i kosten är associerat med större hjärnvolymer och färre skador i den vita hjärnsubstansen, särskilt hos kvinnor.

Läs mer
Aminosyrapulver proteinpulver
17 november 2024

Vad är skillnaden mellan ett proteinpulver och ett aminosyrapulver?

Träning ökar muskelstyrkan men utarmar muskelmassan Denna fråga ställs ofta av idrottare när de överväger vilken näring som bäst passar deras behov. För att göra denna bedömning hjälper det att förstå vad som händer med kroppens proteiner och aminosyror under träning. Även när man inte tränar sker nedbrytning av muskelprotein kontinuerligt och frisätter alanin och […]

Läs mer
Igelkottstaggsvamp
9 november 2024

Igelkottstaggsvamp förbättrar kognition hos yngre

En nyligen genomförd randomiserad kontrollerad studie visar, för första gången, att Igelkottstaggsvamp (Lion’s Mane, Hericium erinaceus) påverkar kognitiva prestationer även hos unga och friska personer. Igelkottstaggsvam är en unik svamp har studerats ingående för dess antioxidant-, antimikrobiella och anti-cancereffekter. Nyligen har intresse lagts på dess neuroprotektiva och neuro-regenerativa egenskaper. Svampen i sig har många bioaktiva […]

Läs mer
10 september 2024

Är näringsterapi alternativmedicin?

Om man ser alternativmedicin som ett alternativ till den läkekonst som utövas på svenska vårdcentraler och sjukhus är näringsterapi definitivt alternativmedicin.

Läs mer
Laboratorium
5 september 2024

Världen lider av näringsbrist!

Enligt en studie (1) som publicerades 29 augusti 2024 är näringsbrist ett stort problem över hela världen. I studien undersökte man intag av 15 olika mikrobnäringsämneni 185 länder. De baserade sina uppskattningar av näringsintag från mat (exklusive berikning och tillskott) och kom fram till bland annat: Jod, E-vitamin och kalcium får 5 miljarder människor inte […]

Läs mer
Fläder
15 juli 2024

Quercetin

Ett mångsidigt ämne Quercetin är en typ av växtpigment som tillhör en klass av sekundära växtmetaboliter som kallas flavonoider. Det finns överallt i en mängd olika naturliga livsmedel som citrusfrukter, äpplen, lök, persilja, bär, grönt te och till och med rött vin. Den bioaktiva flavonoiden uppvisar en mängd hälsofördelar och terapeutiska potentialer, som har blivit […]

Läs mer