Om man ser alternativmedicin som ett alternativ till den läkekonst som utövas på svenska vårdcentraler och sjukhus är näringsterapi definitivt alternativmedicin.
Enligt en studie (1) som publicerades 29 augusti 2024 är näringsbrist ett stort problem över hela världen. I studien undersökte man intag av 15 olika mikrobnäringsämneni 185 länder. De baserade sina uppskattningar av näringsintag från mat (exklusive berikning och tillskott) och kom fram till bland annat: Jod, E-vitamin och kalcium får 5 miljarder människor inte […]
Ett mångsidigt ämne Quercetin är en typ av växtpigment som tillhör en klass av sekundära växtmetaboliter som kallas flavonoider. Det finns överallt i en mängd olika naturliga livsmedel som citrusfrukter, äpplen, lök, persilja, bär, grönt te och till och med rött vin. Den bioaktiva flavonoiden uppvisar en mängd hälsofördelar och terapeutiska potentialer, som har blivit […]
Gott som te och en användbar läkeört Älggräs eller älgört har en underbar honungsliknande doft och en god smak som passar till te, andra drycker och desserter. Det är också en potent medicinalväxt och används både mot huvudvärk och matsmältningsproblem. Gnuggar man bladen avger de en stark och angenäm doft som påminner om rödklöverns blomdoft. […]
Ett enzym med viktiga hälsoeffekter Nattokinas, eller nattokinase som är dess engelska namnet, är ett enzym som kommer från natto, en traditionell japansk maträtt gjord på fermenterade sojabönor. Nattokinas är en proteas, det vill säga ett enzym som bryter ner proteiner. Detta enzym har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden tack vare sina positiva hälsoeffekter, […]
Ett ogräs värt att älska Föreställ dig att du letar efter vilda ätbara växter, bara för att mötas av brinnande utslag på händerna. Detta är den ökända hälsningen från brännässlan, Urtica dioica. Trots det, under dess taggiga exteriör finns en kraftfull ört med en lång historia med användning både som mat och som medicin. Från […]
Tradition och vetenskap I hjärtat av de täta skogar som vibrerar av liv i Nordamerika, där spår av forntida visdom fortfarande hänger kvar i luften, växer en anmärkningsvärd ört känd som Hydrastis canadensis, eller kanadensisk gulrot. Denna gåtfulla växt, med sin diskreta men fängslande skönhet, har varit en hörnsten inom örtmedicin i generationer. Dess historia […]
Rysk rot, Eleutherococcus senticosus, kallas även sibirisk ginseng. Den är inte släkt med ginseng, men den delar en del egenskaper. Det är en växt med ursprung i nordöstra Asien som är välkänd för sina medicinska egenskaper och har varit en stapelvara i traditionell medicin, särskilt i Kina och Ryssland. Utseende och växtplats Rysk rot kännetecknas […]
Angelica archangelica, även känd som kvanne eller fjällkvanne, är en tvåårig ört som växer i de nordliga tempererade regionerna i Europa och Asien[1]. Den odlas både för dekorativa och kulinariska ändamål och har en lång historia av användning inom traditionell medicin1 [2]. I den här artikeln kommer jag att utforska olika aspekter av Angelica archangelica, […]
Glutation är ett viktigt ämne för hälsan som produceras i levern av aminosyrorna glycin, cystein och glutamin. Det spelar en viktig roll i olika kroppsprocesser och är en potent antioxidant i växter, djur, svampar och vissa bakterier och arkéer [1][2]. Några nyckelfunktioner hos glutation inkluderar avgiftning av både främmande ämnen och endogena ämnen (avfallsprodukter som […]