Blogg

Aminosyra med sked
22 januari 2023

Aminosyror och muskler

Kroppens proteiner är uppbyggda av aminosyror. När vi äter proteiner bryts dessa ner till aminosyror som sedan används av kroppen för ett återigen bygga upp proteiner som används i muskler och annan vävnad. I den här artikeln redogör dr Mic McMullen för hur aminosyror kan användas för att optimera muskeltillväxt, vilket är viktigt för idrottare […]

Läs mer
Corn Flakes
20 oktober 2022

Söt eller salt frukost?

I den här studien har man jämfört effekten av att äta en frukost som gav en kraftig blodsockerhöjning (t ex corn flakes, gröt med socker, smoothie med banan eller sötad yoghurt) eller en frukost som gav ett stabilt blodsocker (t ex ägg, omelett, sardiner, sallad eller liknande).Deltagarna fick efter frukosten leka en lek där man […]

Läs mer
Affär
9 oktober 2022

Vad är ultraprocessad mat?

Mer och mer forskning visar att ultraprocessad mat leder till att vi åldras snabbare, går lättare upp i vikt, har ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, demens med flera åkommor. Men vad är egentligen ultraprocessad mat? Den officiella definitionen är att man har tillsatt minst fem andra ingredienser. Det kan vara sötningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. […]

Läs mer
Kaffe
4 september 2022

Får man dricka kaffe?

Den här och liknande frågor (får man äta kött? får man dricka mjölk etc) ställs ofta till mig när jag föreläser eller arbetar som näringsterapeut. Svaret är utan tvekan ja! Man får äta och dricka vad man vill. En mer intressant fråga är ”Är det bra för mig att dricka kaffe?” Då handlar det inte […]

Läs mer
Konsultation
1 juli 2022

Sverige behöver fler näringsterapeuter!

Näringsterapeuter är experter på att hitta obalanser och därmed förebygga ohälsa. Det spar lidande för privatpersoner och pengar åt samhället. Läkare saknar vanligen djupare utbildning om kost, vitaminer, mineraler och fettsyror. Det är ett område som näringsterapeuter behärskar. Dietister använder sig inte av funktionsmedicinska analyser. Det gör näringsterapeuter. På vårdcentralen är det bråttom, näringsterapeuter tar […]

Läs mer
Ananas
28 juni 2022

Proteaser minskar inflammation och ökar immuniteten

Alla vitaminer och mineraler, plus alla hormoner som våra kroppar producerar, behöver enzymer för att fungera korrekt. Dessutom reglerar enzymer, såsom proteaser (proteolytiska enzymer, det vill säga proteinnedbrytande enzymer) metaboliska funktioner och är viktiga för uthållighet och energi. Proteaser hjälper till att smälta proteiner i vår kost och bryter ner dem till mindre enheter som […]

Läs mer
Älggräs
22 maj 2022

Älggräs – gott som te och en läkeört

Älggräs eller älgört har en underbar honungsliknande doft och en god smak som passar till te, andra drycker och desserter. Det är också en potent medicinalväxt och används både mot huvudvärk och matsmältningsproblem. Gnuggar man bladen avger de en stark och angenäm doft som påminner om rödklöverns blomdoft. Älggräs växer över nästan hela Europa, Ryssland […]

Läs mer
Mikronäring
19 maj 2022

Omega 3 effektivt mot psykiska sjukdomar

Världens största genomgång av forskningen om näringstillskott hos personer med psykiska störningar har funnit att omega-3-fettsyror är det mest effektiva tillskottet för att förbättra mental hälsa. Starkast effekt såg man vid behandling av depression, men även vid behandling av ADHD såg man effekt.

Läs mer
Hitta kurs
22 mars 2022

Sök efter kurs

Du kan hitta kurser och utbildningar på vår webbplats genom att gå via menyerna eller via sökfunktionen.

Läs mer
22 februari 2022

Ljusstimulering och kväveoxid

Kväveoxid (NO) i inhalerad form är nu godkänt att provas kliniskt för Emergency Use Authorization i USA. Det betyder att det får användas på sjukhus vid mycket svåra komplikationer som till exempel andningskollaps och cytokinstorm vid Covid-19.

Läs mer