Blogg

Älggräs
6 juli 2024

Älggräs

Gott som te och en användbar läkeört Älggräs eller älgört har en underbar honungsliknande doft och en god smak som passar till te, andra drycker och desserter. Det är också en potent medicinalväxt och används både mot huvudvärk och matsmältningsproblem. Gnuggar man bladen avger de en stark och angenäm doft som påminner om rödklöverns blomdoft. […]

Läs mer
Enzymaktivitet
21 juni 2024

Nattokinas

Ett enzym med viktiga hälsoeffekter Nattokinas, eller nattokinase som är dess engelska namnet, är ett enzym som kommer från natto, en traditionell japansk maträtt gjord på fermenterade sojabönor. Nattokinas är en proteas, det vill säga ett enzym som bryter ner proteiner. Detta enzym har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden tack vare sina positiva hälsoeffekter, […]

Läs mer
Nässla
24 april 2024

Brännässla

Ett ogräs värt att älska Föreställ dig att du letar efter vilda ätbara växter, bara för att mötas av brinnande utslag på händerna. Detta är den ökända hälsningen från brännässlan, Urtica dioica. Trots det, under dess taggiga exteriör finns en kraftfull ört med en lång historia med användning både som mat och som medicin. Från […]

Läs mer
Kanadensisk gulrot
15 mars 2024

Kanadensisk gulrot

Tradition och vetenskap I hjärtat av de täta skogar som vibrerar av liv i Nordamerika, där spår av forntida visdom fortfarande hänger kvar i luften, växer en anmärkningsvärd ört känd som Hydrastis canadensis, eller kanadensisk gulrot. Denna gåtfulla växt, med sin diskreta men fängslande skönhet, har varit en hörnsten inom örtmedicin i generationer. Dess historia […]

Läs mer
13 december 2023

Rysk rot – Adaptogen och antiviral

Rysk rot, Eleutherococcus senticosus, kallas även sibirisk ginseng. Den är inte släkt med ginseng, men den delar en del egenskaper. Det är en växt med ursprung i nordöstra Asien som är välkänd för sina medicinska egenskaper och har varit en stapelvara i traditionell medicin, särskilt i Kina och Ryssland. Utseende och växtplats Rysk rot kännetecknas […]

Läs mer
Kvanne
25 november 2023

Kvanne – Angelica archangelica

Angelica archangelica, även känd som kvanne eller fjällkvanne, är en tvåårig ört som växer i de nordliga tempererade regionerna i Europa och Asien[1]. Den odlas både för dekorativa och kulinariska ändamål och har en lång historia av användning inom traditionell medicin1 [2]. I den här artikeln kommer jag att utforska olika aspekter av Angelica archangelica, […]

Läs mer
Cell
22 november 2023

Glutation – En viktig molekyl för hälsan

Glutation är ett viktigt ämne för hälsan som produceras i levern av aminosyrorna glycin, cystein och glutamin. Det spelar en viktig roll i olika kroppsprocesser och är en potent antioxidant i växter, djur, svampar och vissa bakterier och arkéer [1][2]. Några nyckelfunktioner hos glutation inkluderar avgiftning av både främmande ämnen och endogena ämnen (avfallsprodukter som […]

Läs mer
L-karnitin
6 oktober 2023

L-Karnitin – en viktig aminosyra

L-karnitin är en naturligt förekommande aminosyra som spelar en avgörande roll främst för energiproduktionen i kroppen. Den syntetiseras från andra aminosyror och är viktig för transporten av fettsyror till mitokondrierna, där de oxideras för att generera energi. Den här artikeln går igenom hälsoeffekterna, rekommenderat dagligt intag, vilken kost som innehåller L-karnitin och några vetenskapliga studier […]

Läs mer
Igelkottstaggsvamp
16 september 2023

Igelkottstaggsvamp – Lion’s Mane

Igelkottstaggsvamp, Hericium erinaceus, växer i Nordamerika, Europa och Asien. Den växer på stammar och grenar av döda eller döende lövträd, till exempel bok, ek, valnöt, asp, björk och lönn. Den dyker upp på sensommaren och hösten. Svampen trivs i tempererade skogar. Igelkottstaggsvampen kallas ”yamabushitake” på japanska, det betyder ”bergsmunksvamp.” Det beror på att svampen traditionellt […]

Läs mer
Maskros
28 augusti 2023

Maskros – prydnadsväxt och läkeört

Maskros, (Taraxacum officinale), är inte bara en vacker blomma som pryder många ängar och gräsmattor utan också en växt som traditionellt har använts för sina terapeutiska egenskaper. Modern forskning stödjer flera av de traditionella användningsområdena. Maskros har använts som mat och medicin i århundraden av olika kulturer och traditioner. Den har också förknippats med olika […]

Läs mer