Blogg

Rölleka
15 juli 2023

Rölleka

En viktig läkeört med lång tradition Rölleka (Achillea millefolium) är en växt som besitter en naturlig skönhet och dessutom har en rik väv av kulturell, medicinsk och historisk innebörd. Denna mångsidiga ört har uppskattats i årtusenden på olika håll i världen för sina många användningsområden, allt från örtmedicin till spådomskonst och andliga ritualer. Aktuell forskning […]

Läs mer
Fläder
30 juni 2023

Quercetin

Ett mångsidigt ämne Quercetin är en typ av växtpigment som tillhör en klass av sekundära växtmetaboliter som kallas flavonoider. Det finns överallt i en mängd olika naturliga livsmedel som citrusfrukter, äpplen, lök, persilja, bär, grönt te och till och med rött vin. Den bioaktiva flavonoiden uppvisar en mängd hälsofördelar och terapeutiska potentialer, som har blivit […]

Läs mer
Johannesört
25 juni 2023

Johannesört

En allsidig ört Johannesört (Hypericum perforatum) är en välkänd växt, både för sina ljusgula blommor och otaliga medicinska egenskaper. Växtens namn kommer från dess blommande period, som sammanfaller med Johannes Döparens födelsedag. Denna fleråriga ört, som växer på ängar, betesmarker och dikesrenar, har varit en hörnsten i traditionell europeisk medicin som går tillbaka till de […]

Läs mer
Blåbärstry
12 juni 2023

Odla blåbärstry

Blåbärstry (Lonicera caerulea var. KAMCHATKA) eller Honungsbär är mycket  lättodlade bärbuskar. De hör till kaprifolfamiljen och har inget gemensamt med blåbär annat än färgen. Vissa sorter har lite smak av blåbär! På andra språk heter de bla Honeyberry, Haskap mm.  Observera att Blåtry (Lonicera Caerulea) är en släkting som inte är ätbar. Den är svagt […]

Läs mer
Blåtry 5 juni 2023
5 juni 2023

Blåbärstry

Ett spännade och gott hälsobär Blåbärstry (Lonicera caerulea) kallas också bland annat Blåbärstry, Bägarkrokus, Grekisk krokus, Toscanakrokus och Rysk blåtry. Den tillhör släktet Caprifoliaceae (kaprifolfamiljen). Växten finns över i till exempel Kanada, Japan, Ryssland och Polen. Växten och dess frukter kallas också haskap, som kommer från dess namn på ainu, det språk som talas av […]

Läs mer
Aminosyra med sked
22 januari 2023

Aminosyror och muskler

Kroppens proteiner är uppbyggda av aminosyror. När vi äter proteiner bryts dessa ner till aminosyror som sedan används av kroppen för ett återigen bygga upp proteiner som används i muskler och annan vävnad. I den här artikeln redogör dr Mic McMullen för hur aminosyror kan användas för att optimera muskeltillväxt, vilket är viktigt för idrottare […]

Läs mer
Corn Flakes
20 oktober 2022

Söt eller salt frukost?

I den här studien har man jämfört effekten av att äta en frukost som gav en kraftig blodsockerhöjning (t ex corn flakes, gröt med socker, smoothie med banan eller sötad yoghurt) eller en frukost som gav ett stabilt blodsocker (t ex ägg, omelett, sardiner, sallad eller liknande).Deltagarna fick efter frukosten leka en lek där man […]

Läs mer
Affär
9 oktober 2022

Vad är ultraprocessad mat?

Mer och mer forskning visar att ultraprocessad mat leder till att vi åldras snabbare, går lättare upp i vikt, har ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, demens med flera åkommor. Men vad är egentligen ultraprocessad mat? Den officiella definitionen är att man har tillsatt minst fem andra ingredienser. Det kan vara sötningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. […]

Läs mer
Kaffe
4 september 2022

Får man dricka kaffe?

Den här och liknande frågor (får man äta kött? får man dricka mjölk etc) ställs ofta till mig när jag föreläser eller arbetar som näringsterapeut. Svaret är utan tvekan ja! Man får äta och dricka vad man vill. En mer intressant fråga är ”Är det bra för mig att dricka kaffe?” Då handlar det inte […]

Läs mer
Konsultation
1 juli 2022

Sverige behöver fler näringsterapeuter!

Satsa på en karriär som näringsterapeut, du behövs! Vi har två utbildningar till näringsterapeut som är ganska lika varandra. Båda ger tillräckliga kunskaper för att arbeta som näringsterapeut. Här kan du läsa om vår utbildning till Näringsterapeut

Läs mer