Blogg

Blåbärstry
12 juni 2023

Odla blåbärstry

Blåbärstry (Lonicera caerulea var. KAMCHATKA) eller Honungsbär är mycket  lättodlade bärbuskar. De hör till kaprifolfamiljen och har inget gemensamt med blåbär annat än färgen. Vissa sorter har lite smak av blåbär! På andra språk heter de bla Honeyberry, Haskap mm.  Observera att Blåtry (Lonicera Caerulea) är en släkting som inte är ätbar. Den är svagt […]

Läs mer
Blåtry 5 juni 2023
5 juni 2023

Blåbärstry

Ett spännade och gott hälsobär Blåbärstry (Lonicera caerulea) kallas också bland annat Blåbärstry, Bägarkrokus, Grekisk krokus, Toscanakrokus och Rysk blåtry. Den tillhör släktet Caprifoliaceae (kaprifolfamiljen). Växten finns över i till exempel Kanada, Japan, Ryssland och Polen. Växten och dess frukter kallas också haskap, som kommer från dess namn på ainu, det språk som talas av […]

Läs mer
Aminosyra med sked
22 januari 2023

Aminosyror och muskler

Kroppens proteiner är uppbyggda av aminosyror. När vi äter proteiner bryts dessa ner till aminosyror som sedan används av kroppen för ett återigen bygga upp proteiner som används i muskler och annan vävnad. I den här artikeln redogör dr Mic McMullen för hur aminosyror kan användas för att optimera muskeltillväxt, vilket är viktigt för idrottare […]

Läs mer
Corn Flakes
20 oktober 2022

Söt eller salt frukost?

I den här studien har man jämfört effekten av att äta en frukost som gav en kraftig blodsockerhöjning (t ex corn flakes, gröt med socker, smoothie med banan eller sötad yoghurt) eller en frukost som gav ett stabilt blodsocker (t ex ägg, omelett, sardiner, sallad eller liknande).Deltagarna fick efter frukosten leka en lek där man […]

Läs mer
Affär
9 oktober 2022

Vad är ultraprocessad mat?

Mer och mer forskning visar att ultraprocessad mat leder till att vi åldras snabbare, går lättare upp i vikt, har ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, demens med flera åkommor. Men vad är egentligen ultraprocessad mat? Den officiella definitionen är att man har tillsatt minst fem andra ingredienser. Det kan vara sötningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. […]

Läs mer
Kaffe
4 september 2022

Får man dricka kaffe?

Den här och liknande frågor (får man äta kött? får man dricka mjölk etc) ställs ofta till mig när jag föreläser eller arbetar som näringsterapeut. Svaret är utan tvekan ja! Man får äta och dricka vad man vill. En mer intressant fråga är ”Är det bra för mig att dricka kaffe?” Då handlar det inte […]

Läs mer
Konsultation
1 juli 2022

Sverige behöver fler näringsterapeuter!

Satsa på en karriär som näringsterapeut, du behövs! Vi har två utbildningar till näringsterapeut som är ganska lika varandra. Båda ger tillräckliga kunskaper för att arbeta som näringsterapeut. Här kan du läsa om vår utbildning till Näringsterapeut

Läs mer
Ananas
28 juni 2022

Proteaser minskar inflammation och ökar immuniteten

Alla vitaminer och mineraler, plus alla hormoner som våra kroppar producerar, behöver enzymer för att fungera korrekt. Dessutom reglerar enzymer, såsom proteaser (proteolytiska enzymer, det vill säga proteinnedbrytande enzymer) metaboliska funktioner och är viktiga för uthållighet och energi. Proteaser hjälper till att smälta proteiner i vår kost och bryter ner dem till mindre enheter som […]

Läs mer
Mikronäring
19 maj 2022

Omega 3 effektivt mot psykiska sjukdomar

Världens största genomgång av forskningen om näringstillskott hos personer med psykiska störningar har funnit att omega-3-fettsyror är det mest effektiva tillskottet för att förbättra mental hälsa. Starkast effekt såg man vid behandling av depression, men även vid behandling av ADHD såg man effekt.

Läs mer
Hitta kurs
22 mars 2022

Sök efter kurs

Du kan hitta kurser och utbildningar på vår webbplats genom att gå via menyerna eller via sökfunktionen.

Läs mer