Rapsfält
3 maj 2025

Raffinerade fetter

en dold orsak till diabetes och cancer?

Insulinresistens – när kroppen inte längre svarar normalt på insulin – är ett av vår tids största hälsoproblem. Det ökar risken för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och till och med cancer. Men vad beror det på egentligen?

En ny teori, publicerad av läkaren Catherine Shanahan, pekar på en oväntad bov i dramat: de vanliga matoljorna i våra kök.

Inte det fett vi trodde var farligt

Under många år har mättat fett – som finns i till exempel smör, ost och kött – fått skulden för allt från hjärtproblem till övervikt. Men Shanahan visar att vårt intag av mättat fett knappt har förändrats sedan 1950-talet. Däremot har vårt intag av växtbaserade oljor, som sojaböns-, majs- och rapsolja, ökat dramatiskt.

Dessa oljor påstås ofta vara bra för hjärtat, men enligt Shanahan är de extremt känsliga för att oxidera – det vill säga att de härsknar snabbt och bildar giftiga ämnen när de tillverkas, lagras eller hettas upp.

När kroppen bränner fel sorts fett

När vi äter mycket av dessa raffinerade fröoljor byggs de in i kroppens fettvävnad. När kroppen sedan använder detta fett som bränsle, kan det orsaka stress i cellernas energiverk – mitokondrierna. För att skydda sig själv slår cellerna om till att hellre använda socker än fett som energi. Det låter kanske harmlöst, men det triggar en kedjereaktion i kroppen.

En kropp i konstant stress

Celler som plötsligt behöver mycket socker mellan måltiderna sänker blodsockret – ibland så mycket att kroppen tror att den är i svält. Den svarar då med att släppa ut stresshormoner som höjer blodsockret, vilket i sin tur tvingar bukspottkörteln att producera mer insulin. Resultatet? Ett tillstånd där både blodsocker och insulin är kroniskt förhöjda – det vi kallar insulinresistens.

Vill du lära dig mer om hälsa?

Nordiskt Näringscenter har korta och långa kurser samt utbildningar inom ett brett område.
Fyll i din e-postadress nedan så får du vårt nyhetsbrev med information och erbjudanden.
Du får även ett häfte där du kan lära dig mer om C-vitamin.
Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Nyhetsbrev till sidfot (#4)

Vad betyder det här för oss?

Shanahans energimodell utmanar gamla idéer om att det är socker eller mättat fett som orsakar diabetes. Hon menar istället att det är de raffinerade fröoljorna – en sorts ”osynlig” ingrediens i många processade livsmedel – som driver en farlig form av oxidativ stress i kroppen.

En väg tillbaka?

Om modellen stämmer skulle ett av de viktigaste stegen mot bättre hälsa kunna vara att minska på industriframställda matoljor och i stället välja naturliga fetter som olivolja, smör, kokosolja eller animaliskt fett.

Bo Engborg
Rektor för Nordiskt Näringscenter

Källa:
https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2025.1532961/full

Är du intresserad av hälsa?

Nyhetsbrev till sidfot (#4)
Se alla inlägg