Världen lider av näringsbrist!
Enligt en studie (1) som publicerades 29 augusti 2024 är näringsbrist ett stort problem över hela världen.
I studien undersökte man intag av 15 olika mikrobnäringsämneni 185 länder. De baserade sina uppskattningar av näringsintag från mat (exklusive berikning och tillskott) och kom fram till bland annat:
Jod, E-vitamin och kalcium får 5 miljarder människor inte i sig tillräckligt av.
- Jod: 68 % av världens befolkning.
- E-vitamin: 67 %
- Kalcium: 66 %
Järn, riboflavin (vitamin B2), folat och C-vitamin är det omkring 4 miljarder människor som inte får tillräckligt av.
- Järn: 65 %
- Riboflavin: 55 %
- Folat: 54 %
- C-vitamin: 53 %
Inom samma land och åldersgrupper var det fler kvinnor än män som hade en uppskattad brist på jod, vitamin B12, järn och selen. Samtidigt var det fler män än kvinnor med uppskattad brist på magnesium, vitamin B6, zink, vitamin C, vitamin A, tiamin och niacin.
Intag eller upptag?
En uppenbar svaghet med studien är att den baseras på intag, inte på upptag. Många människor, speciellt i västvärlden, lider av olika sorters matsmältningsbesvär, t ex IBS, kostallergier, brist på saltsyra, Chrons med flera problem. Dessa leder till att upptaget av näring minskar, många av de som har ett tillräckligt intag lider ändå brist på grund av ett otillräckligt upptag!
Vill du lära dig mer om hälsa?
Nordiskt Näringscenter har korta och långa kurser samt utbildningar inom ett brett område.
Fyll i din e-postadress nedan så får du vårt nyhetsbrev med information och erbjudanden.
Du får även ett häfte där du kan lära dig mer om C-vitamin.
Du kan avsluta prenumerationen när du vill.
Samverkan mellan mikronäringsämnen
En annan begränsning i studien är att den inte tar hänsyn till hur mikronäringsämnen samverkar. Brist på jod leder till att sköldkörteln inte fungerar som den ska, det i sin tur leder till att bland annat matsmältningen inte fungerar optimalt vilket då ytterligare kan bidra till problem med upptag.
De som har brist på D-vitamin får minskat upptag av kalcium. Får man i sig för lite av exempelvis zink, järn, vitaminerna B1, B6 och bildas inte tillräckligt med saltsyra. Brist på saltsyra leder till brist på B12, järn och många andra störningar i matsmältningssystemet.
Källa
- Global estimation of dietary micronutrient inadequacies: a modelling analysis, https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X%2824%2900276-6/fulltext#fig1