Ger mer magnesium större hjärna?
I en studie publicerad i European Journal of Nutrition (publicerad 10 mars 2023) visar forskarna att högre magnesiumintag i kosten är associerat med större hjärnvolymer och färre skador i den vita hjärnsubstansen, särskilt hos kvinnor.
Forskarna analyserade data från över 6 000 deltagare, utvärderade deras magnesiumkonsumtion och genomförde hjärnavbildning för att mäta hjärnvolymer och skador i den vita hjärnsubstansen. De fann att individer med högre magnesiumintag hade större hjärnvolymer och färre skador i den vita hjärnsubstansen, vilket tyder på en bättre hjärnhälsa. Det är intressant att notera att dessa samband var tydligare hos kvinnor, vilket tyder på att magnesium kan ha en könsspecifik inverkan på hjärnans hälsa.
Skador i den vita hjärnsubstansen är kopplade till kognitiv försämring och en ökad risk för demens. Därför antyder studiens resultat att ett större magnesiumintag kan bidra till att bibehålla hjärnans hälsa och potentiellt minska risken för neurodegenerativa sjukdomar, särskilt hos kvinnor.
Magnesium finns i livsmedel som gröna bladgrönsaker, nötter, frön och fullkorn. Att införliva dessa livsmedel i sin kost kan vara en fördelaktig strategi för att stödja hjärnans hälsa. Tänk på att mineraler från nötter, frön och fullkorn kan vara svåra att ta upp om de inte först bearbetas (blötläggning och syrning till exempel). Får man inte i sig tillräckligt med magnesium via kosten varje dag kan man ta kosttillskott med magnesium.
Medan studien belyser ett signifikant samband mellan magnesiumintag och hjärnans hälsa, behövs ytterligare forskning för att förstå de underliggande mekanismerna och fastställa orsakssamband. Icke desto mindre är dessa fynd ytterligare bidrag till den växande mängd bevis som stöder vikten av magnesium för att upprätthålla kognitiv funktion och övergripande hjärnhälsa.