Cocktaileffekten
när ofarliga kemikalier blir farliga tillsammans
Vi är vana vid att tänka på kemikalier och gifter som något som är farligt om man får i sig för mycket av ett ämne. Det är så toxikologin under lång tid har fungerat: man testar en substans i taget, hittar en säker nivå, och sätter gränsvärden därefter.
Men verkligheten är mycket mer komplicerad.
I verkligheten utsätts vi nämligen sällan för ett ämne i taget. Vi utsätts blandningar av många lågdoserade kemikalier, toxiner och restprodukter. Var och en av dessa ämnen kan ligga under gränsvärdet, men när de kombineras kan de skapa effekter som ingen hade förutsett.
Detta kallas cocktaileffekten.
Vad är cocktaileffekten?
Cocktaileffekten beskriver fenomenet där flera ämnen i mycket låg dos, som var för sig är helt ofarliga, tillsammans kan ge en biologisk effekt som är större än summan av delarna.
Med andra ord:
1 + 1 = 3, eller ibland 1 + 1 = 10.
Det är ett slags kemiskt lagarbete, fast åt det negativa hållet.
Fenomenet är välkänt inom modern toxikologi, men är fortfarande relativt okänt för allmänheten.
Varför kan små doser bli farliga i kombination?
Det finns tre huvudorsaker:
Additiva effekter, små signaler som summeras
Kemikalier samverkar på olika sätt. Många svaga signaler kan tillsammans nå en nivå där kroppen reagerar.
Detta syns särskilt tydligt hos hormonstörande ämnen och vissa mögel- och algtoxiner.

Synergier – när ämnen förstärker varandra
Ibland är effekten inte bara summan av delarna, utan förstärks. Ett ämne kan:
- göra cellmembran mer genomsläppliga
- öka inflammation
- blockera kroppens avgiftningssystem
…vilket gör att ett andra ämne blir mycket farligare än det skulle vara ensamt.
Ett klassiskt exempel är kombinationen av två mögeltoxiner, aflatoxin och ochratoxin. Båda förekommer naturligt i mat. Tillsammans ger de betydligt större leverskador än var för sig.
Potentiering – när ett ofarligt ämne gör ett annat farligt
Här är det ena ämnet egentligen helt ofarligt, men förändrar kroppens kemi så att ett annat ämne får större genomslag.
Till exempel kan vissa växtämnen eller livsmedelskomponenter göra tarmen mer genomsläpplig. Då kan även mycket små mängder toxiner, som annars skulle ha passerat obemärkt, tas upp i kroppen.
Det är en av anledningarna till att tillsatser i mat, mat som inte är ekologisk och råvaror som riskerar att ha mögel är mer riskabla än man tidigare trott.
Var stöter vi på cocktaileffekten i vardagen?
Cocktaileffekten kan finnas på fler ställen än man tror.
I mat
I spannmål, kaffe, kakao och nötter kan flera olika mögeltoxiner förekomma samtidigt. Varje enskilt toxin ligger ofta under gränsvärdet – men kombinationen kan ändå vara biologiskt aktiv.
I inomhusmiljöer
I fuktiga byggnader bildas komplexa “cocktails” av mögeltoxiner, bakterier, sporer och flyktiga ämnen. Det är en av anledningarna till att vissa upplever symtom trots att mätningarna inte visar höga halter av något enskilt ämne.
I kosmetika och vardagsprodukter
Parfymer, konserveringsmedel och mjukgörare kan tillsammans påverka hormonreceptorer på ett sätt som inte syns när man testar varje ämne isolerat.
I naturen
Giftiga algblomningar består ofta av en blandning av flera cyanotoxiner som tillsammans kan påverka levern kraftigt.
Varför fångar inte riskbedömningar upp detta?
Därför att traditionell toxikologi testar ett ämne i taget, i höga doser. Men dagens människors exponering består av: hundratals kemikalier i mycket låga doser, över lång tid och ofta med liknande verkningsmekanismer
Det är precis den typen av exponering där cocktaileffekten är som mest relevant.
Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA) har i flera rapporter pekat på att cocktaileffekten är ett viktigt men svårt område. Gränsvärden är helt enkelt inte konstruerade för att hantera blandningar.
Vill du lära dig mer om hälsa?
Nordiskt Näringscenter har korta och långa kurser samt utbildningar inom ett brett område.
Fyll i din e-postadress nedan så får du vårt nyhetsbrev med information och erbjudanden.
Du får även ett häfte där du kan lära dig mer om C-vitamin.
Du kan avsluta prenumerationen när du vill.
Vad får det för konsekvenser för oss?
Det betyder inte att alla kemikalier är farliga eller att vi ska leva i rädsla. Men det betyder att:
- Gränsvärden inte alltid garanterar säkerhet
- Naturliga och syntetiska ämnen kan förstärka varandra
- Kroppen reagerar på helheten, inte på varje ämne separat
- Vi ska i så stor utsträckning som möjligt undvika onaturliga tillsatser i mat, hygienprodukter, städprodukter och så vidare.
- Forskning om blandningseffekter är viktig för framtida folkhälsa
Cocktaileffekten är alltså en påminnelse om att kroppen är ett komplext system – och att små saker kan göra stor skillnad när de samverkar.
