Skolmedicinska labbtester, Distanskurs - Nordiskt näringscenter

Skolmedicinska labbtester, Distanskurs

Under senare år har skolmedicinska labtester blivit alltmer tillgängliga. Från att både analysbeställning och svarstolkning tidigare låg på läkarens ansvar, kan man nu själv välja analyser. Klokt val av analyser och korrekt svarstolkning kräver kunskaper i laboratoriemedicin. Vad är skillnaden mellan referensintervall och gränsvärden? Varför  kan vara sjuk även om analysresultatet visar normalvärden, och varför kan man vara frisk trots att resultatet är utanför det normala? Fallgroparna är många.

LaboratorieVi går igenom styrkor och svagheter hos de olika labtesterna. Man lär sig hur olika labsvar tolkas, med fokus på hur de reflekterar patientens näringsstatus. Blodbrist (anemi) beror ofta på brist på järn eller B-vitaminer, och det finns många olika labtester att välja bland. På kursen diskuterar vi även tester som avspeglar organfunktion (hjärta, njurar och lever).  Koagulationsstatus och inflammationsstatus är andra viktiga områden. I många fall kan vi med olika labanalyser följa de biokemiska förändringarna som sker vid olika nutritionsbehandlingar.

Distans: Du följer kursen från din dator, du ser presentationen och hör läraren. Du kan börja när du vill och har tillgång till inspelningarna i två år. Till kursen hör ett diskussionsforum där du kan ställa frågor och diskutera med läraren och andra elever. Inspelad utan publik.
Lärare: Torbjörn Åkerfeldt
Kostnad: 3 200 kr inkl moms
Dokumentation: Kompendier på svenska finns att ladda ner som pdf. Vill du ha det utskrivet och hemskickat kostar det 100 kr.

Kursen ingår i utbildningen till Kost- och Näringsterapeut men kan även läsas separat.

Anmälningsformulär

För att anmäla dig fyller du i formuläret nedan. En bekräftelse skickas automatiskt till den e-postadress du uppger. När det är tillräckligt många anmälda får du en faktura via e-post.

  • Observera att fakturan skickas till den e-post du uppger.
  • Behövs för den försäkring vi har via NBV.
  • För att anmäla dig behöver du först acceptera våra anmälningsvillkor. Markera rutan för att acceptera.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev