Kaffe
4 september 2022

Får man dricka kaffe?

Den här och liknande frågor (får man äta kött? får man dricka mjölk etc) ställs ofta till mig när jag föreläser eller arbetar som näringsterapeut.

Svaret är utan tvekan ja! Man får äta och dricka vad man vill. En mer intressant fråga är ”Är det bra för mig att dricka kaffe?” Då handlar det inte längre om folk i största allmänhet utan om dig som individ och situationen just nu. Svaret blir mer komplicerat, det beror på din hälsa, och på vilken effekt kaffet, köttet, mjölken eller vad det nu handlar om, har på just dig. Och, framför allt, vad du vill ha för resultat. Är det viktigare att du får behålla dina nuvarande vanor än att göra något åt dina hälsoproblem? Är det värt att göra förändringar för att kunna nå en bättre hälsa, och därmed andra mål i livet?

Vill du veta mer om hälsa?
Fyll i din e-postadress nedan så får du ett häfte om C-vitamin och vårt nyhetsbrev.
Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

För en näringsterapeut handlar det om att vara pedagog, att lära sina klienter hur olika sorters kost påverkar den enskilda individen. Att förklara vilka vinster personen kan uppnå genom att göra förändringar. Det fungerar dåligt med alltför generella råd, alla klienter är olika.

En annan viktig aspekt är dosen, allt blir giftigt i för stora doser, till och med vatten. Det som verkar vara nyttigt kanske inte alls är nyttigt längre om man överdriver. Och det som verkar vara onyttigt kanske inte är så farligt om det är i små mängder.

Näringsterapeutens roll är inte att döma och moralisera utan att inspirera och undervisa, det är det som gör yrket så spännande!

Bo Engborg
rektor Nordiskt Näringscenter

Är du intresserad av hälsa?

Nyhetsbrev till sidfot (#4)
Se alla inlägg