Cell
22 november 2023

Glutation – En viktig molekyl för hälsan

Glutation är ett viktigt ämne för hälsan som produceras i levern av aminosyrorna glycin, cystein och glutamin. Det spelar en viktig roll i olika kroppsprocesser och är en potent antioxidant i växter, djur, svampar och vissa bakterier och arkéer [1][2].

Några nyckelfunktioner hos glutation inkluderar avgiftning av både främmande ämnen och endogena ämnen (avfallsprodukter som produceras under metabolismen). Glutation underlättar utsöndring från celler och deltar i cellulära processer för att förhindra skador[3].

Är du intresserad av hälsa?

Fyll i din e-postadress nedan så får du ett häfte om C-vitamin och vårt nyhetsbrev.
Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Nyhetsbrev till sidfot (#4)

Syntes av glutation

När kroppen syntetiserar glutation involverar det en enzymatisk process i två steg:

  • Glutamat-cysteinligas (GCL): Ett enzym som katalyserar det första steget av glutationsyntes, vilket involverar den ATP-beroende bildningen av gamma-glutamylcystein [4] [5]. Det här steget kräver ATP (energi).
  • Glutationsyntetas (GS): Det andra steget katalyseras av glutationsyntetas, ett enzym som kombinerar gamma-glutamylcystein med glycin och bildar den kompletta glutationmolekylen 4 [6]. Det här steget är beroende av riboflavin (vitamin B2) [7].

Hur man mäter glutationnivåer i kroppen

Det går att mäta glutationnivåer via blodprov. Man analyserar koncentrationen av glutation i röda blodkroppar eller plasma. Avancerade tekniker som vätskekromatografi kan ge exakta mätningar av reducerade och oxiderade former av glutation, vilket ger en heltäckande bild av dess status i kroppen [8] [9].

Det är inte nödvändigt att mäta halterna av glutation innan man försöker höja halterna av det, kroppen tillverkar inte för mycket.

Konsekvenser av låga glutationnivåer

För låga nivåer av glutation orsakar ökad mottaglighet för oxidativ stress, en nyckelfaktor vid olika kroniska tillstånd såsom hjärt-kärlsjukdomar, neurodegenerativa störningar och dysfunktion i immunsystemet [10].

Nedgång hos äldre personer

När vi åldras sker en naturlig minskning av glutationnivåerna, på grund av minskad syntes i levern eller ökad oxidativ stress. Denna nedgång bidrar till att åldrandeprocessen går snabbare och är kopplad till åldersrelaterade sjukdomar [6, 5].

Naturliga källor till glutation

För att syntetisera glutation behövs svavel, det får vi framför allt från aminosyrorna metionin och cystein. Bra källor till metionin är, lax, räkor, nötkött, lamm och ägg [11]. Även frön, nötter och säd innehåller metionin, men i mindre mängd. Cystein finns främst i kött, men även i exempelvis linser. Svavelrika grönsaker, till exempel vitlök, lök och olika sorters kål, bidrar till glutationnivåerna i kroppen. Dessutom bidrar konsumtion av mat med hög halt av selen och C-vitamin till ökad glutationsyntes [12] [13]. C-vitamin gör att oxiderat glutation återgår till sin aktiva form [14].

Stimulera levern för glutationsyntes

Levern spelar en avgörande roll för att syntetisera glutation. Man kan stimulera dess produktion genom att upprätthålla en balanserad kost med tillräckliga näringsämnen, inklusive aminosyror som cystein, som är en nyckelkomponent i glutation8. Kombinationen av tillskott med glycin och NAC (kväveacetylcystein) ökar halten av glutation hos äldre personer, samtidigt som det minskar oxidativ stress, mitokondriedysfunktion, inflammation och åldrande [15].

Örter som stimulerar syntes av glutation

Mariatistel är känd för sina leverskyddande egenskaper och kan även hjälpa till att öka glutationnivåerna [16]. Den aktiva föreningen i gurkmeja, curcumin, har antioxidantegenskaper som kan stödja produktionen av glutation12. Grönt te: Grönt te är rikt på polyfenoler och kanske också kan öka glutationnivåerna [17]. Vissa andra örter och kryddor, såsom vitlök och oregano, har kopplats till ökade glutationnivåer [13].

Bo Engborg
rektor för Nordiskt Näringscenter
info@naringscenter.se


[1] webmd.com – Glutathione – Uses, Side Effects, and More

[2] wikipedia.org – Glutathione

[3] ncbi.nlm.nih.gov – Glutathione! – PMC

[4] ScienceDirect – Glutathione Synthetase – an overview

[5] PubMed Central – GLUTATHIONE SYNTHESIS

[6] UniProt – GSS – Glutathione synthetase – Homo sapiens (Human)

[7] PubMed Central – A Review of Dietary (Phyto)Nutrients for Glutathione Support

[8] PMC – Glutathione!

[9] PMC – How to Increase Cellular Glutathione

[10] Glutathione: pharmacological aspects and implications for clinical use

[11] Methionine: Functions, Food Sources and Side Effects

[12] Healthline – 10 Natural Ways to Increase Your Glutathione Levels

[13] Medical News Today – How to increase glutathione levels: 4 natural ways

[14] Vitamin C augments lymphocyte glutathione in subjects with ascorbate deficiency

[15] Supplementing Glycine and N-Acetylcysteine (GlyNAC) in Older Adults Improves Glutathione Deficiency

[16] How to Support Healthy Glutathione Levels with Nutrition

[17] A Review of Dietary (Phyto)Nutrients for Glutathione Support

Är du intresserad av hälsa?

Nyhetsbrev till sidfot (#4)
Se alla inlägg