Igelkottstaggsvamp
16 september 2023

Igelkottstaggsvamp – Lion’s Mane

Igelkottstaggsvamp, Hericium erinaceus, växer i Nordamerika, Europa och Asien. Den växer på stammar och grenar av döda eller döende lövträd, till exempel bok, ek, valnöt, asp, björk och lönn. Den dyker upp på sensommaren och hösten. Svampen trivs i tempererade skogar.

Igelkottstaggsvampen kallas ”yamabushitake” på japanska, det betyder ”bergsmunksvamp.” Det beror på att svampen traditionellt åts av bergsmunkar i Japan.

I Sverige kan den växa, men den är så ovanlig att den är fridlyst.

Som en lejonman

Igelkottstaggsvamp har ett unikt utseende och liknar ett vitt eller beige vattenfall av forsande ryggar snarare än den typiska svampen med fot och hatt. Dess ryggar kan vara flera centimeter långa, vilket gör att den liknar en lejonman, därav det engelska namnet.

Adaptogen

Kanske en av de mest intressanta fördelarna med denna svamp är att den anses vara ett funktionellt och adaptogent livsmedel. Funktionella livsmedel har hälsofördelar som sträcker sig utanför dess näringsvärde.

Adaptogener hjälper kroppen att anpassa sig till stress av alla slag: fysisk, psykisk eller kemisk. Detta gör det lättare för kroppen att bekämpa sjukdomar och sjukdomar och återfå den inre homeostasen (den hälsosamma balansen) snabbare och enklare [12]. En metaanalys publicerad i Nutrients fann att växtadaptogener, som igelkottstaggsvamp, kan hjälpa till att förbättra symptom på kronisk trötthet och kognitiv funktionsnedsättning samtidigt som den minskar inflammation och stärker immunförsvaret [13].

Igelkottstaggsvamp och hälsa

Igelkottstaggsvamp är kända för en rad hälsofördelar, särskilt när det gäller kognitiv funktion, hjärthälsa och inflammation. Bioaktiva ämnen i denna svamp har visat sig ha gynnsamma effekter på kroppen, särskilt hjärnan, hjärtat och tarmen [3]. Specifika ämnen som hericenoner och erinaciner kan inducera NGF-syntes (Nerve Growth Factor, nervtillväxtsfaktor) i nervceller [6, 8]. Forskning tyder på att äta igelkottstaggsvamp bland annat ger förbättrad både kognitiv hälsa och hjärthälsa [1, 2].

En klinisk prövning på patienter med Alzheimers sjukdom visade att behandling med extrakt av igelkottstaggsvamp under 49 veckor förbättrade dagliga aktiviteter (t.ex. personlig hygien, påklädning, matlagning etc.). De såg dock inga signifikanta förbättringar i kognition jämfört med placebogruppen, möjligen på grund av det låga antalet patienter i studien [14].

Man har också sett att igelkottstaggsvamp ger minskad ångest och depression. Den effekten kommer kanske genom en ökning av serotoninproduktionen, en signalsubstans som har betydelse för humörreglering. Mer sannolikt är att det är svampens antiinflammatoriska verkan som har den positiva inverkan på det psykiska måendet.

Igelkottstaggsvampen innehåller föreningar som kan hjälpa till att stärka immunförsvaret. Det kan hjälpa kroppen att bekämpa infektioner och minska risken för sjukdomar.

Igelkottstaggsvampen innehåller prebiotika, fibrer som matar de nyttiga bakterierna i tarmen. Detta kan förbättra tarmhälsan och matsmältningen.

Igelkottstaggsvamp har också visat sig ha potentiella fördelar för andra hälsotillstånd, såsom diabetes och cancer. Forskning pågår för att bekräfta dessa fynd.

Igelkottstaggsvampens biokemi

Hericium erinaceus innehåller bioaktiva föreningar som hericenoner och erinaciner. Dessa föreningar har varit särskilt användbara för att inducera NGF-syntes i nervceller [6, 8]. Svampen har också antibiotiska egenskaper, vilket bland annat framgår av en studie publicerad i Journal of Agricultural and Food Chemistry [4].

Liksom andra svampar har igelkottstaggsvamp gott om polysackarider, dessa har en rad hälsofördelar, tack vare att de är antiinflammatoriska, immunmodulerande och har antioxidantegenskaper.

Polysackarider i Lion’s Mane har kopplats till kognitiva hälsofördelar, vilket kan förbättra minne och fokus [10].

Polysackariderna kan modulera immunsystemet genom att främja aktiviteten hos olika immunceller, vilket bidrar till kroppens förmåga att bekämpa infektioner och sjukdomar [11].

Dessa bioaktiva föreningar har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan vara fördelaktigt för att hantera tillstånd som artrit eller kronisk inflammation [11].

Polysackarider kan också neutralisera fria radikaler i kroppen, minska oxidativ stress och eventuellt minska risken för kroniska sjukdomar [11].

Traditionell användning

Igelkottstaggsvamp har använts i århundraden tack vare sina medicinska egenskaper, särskilt inom traditionell kinesisk medicin och japansk örtmedicin. Den har betraktats som ett stärkande preparat, för att förbättra neurologisk funktion och för övergripande vitalitet [7].

Igelkottstaggsvamp som kosttillskott

Det finns flera olika intressanta ämnen i igelkottstaggsvamp. När man gör ett kosttillskott vill man koncentrera de nyttigas ämnena, tack vare det kan man ta en kapsel och få i sig de viktigaste ämnena. Annars behöver man äta större mängder av svampen och kan lika gärna äta dem som en del av maten.

När det gäller örter gör man ofta det med hjälp av alkohol. Men polysackarider, som är viktiga komponenter, i igelkottstaggsvamp är inte lösliga i alkohol. Då är ett extrakt gjort med hett vatten effektivare medan en tinktur av igelkottstaggsvamp inte är optimalt. Det är också möjligt att göra ett extrakt där man både har använt hett vatten och alkohol.

Igelkottstaggsvamp i maten

Igelkottstaggsvamp är också en kulinarisk läckerhet. Den kan sauteras i ghee (rent smörfett, klarat smör) eller kokosfett med vitlök för en enkel måltid. De är också ett bra komplement i grytor, till pasta och i soppor.

Igelkottstaggsvamp
Bildkälla: https://svamphuset.com/

Svampen har en skaldjursliknande konsistens, den jämförs ofta med krabba eller hummer, vilket gör den till en mångsidig ingrediens. Här är några receptförslag:

Wokad igelkottstaggsvamp

 • 500g igelkottstaggsvamp, skivad
 • 250g blandade grönsaker
 • 30 ml sojasås
 • 15 ml ghee eller kokosfett

Hetta upp fettet i en stekpanna.

Fräs igelkottstaggsvampen tills de är gyllene.

Tillsätt blandade grönsaker och rör om.

Tillsätt sojasås och woka i 5 minuter.

Igelkottstaggsvampssoppa

 • 450g igelkottstaggsvamp, hackad
 • 950 ml grönsaksbuljong
 • 1 lök, hackad
 • Salt och peppar efter smak

Fräs lök i en kastrull.

Tillsätt svamp och koka i 5 minuter.

Tillsätt buljong och krydda.

Sjud i 20 minuter.

Igelkottstaggsvamprisotto

 • 400 g Arborio ris
 • 240g igelkottstaggsvamp, tärnad
 • 950 ml kycklingbuljong
 • 240 ml vitt vin
 • parmesanost
 • Koka ris enligt anvisningarna på förpackningen.

Fräs svamp i en annan panna.

Blanda kokt ris, svamp och vitt vin.

Tillsätt långsamt kycklingbuljong (riktig buljong, inte buljongtärning) och rör hela tiden tills det absorberats.

Tillsätt parmesan innan servering.

Igelkottstaggsvamptacos

 • 475 gr igelkottstaggsvamp, strimlad
 • 240 gr svarta bönor
 • 200 gr nötfärs
 • Tacoskal
 • 240 gr salsa

Fräs svampen tills de är gyllene.

Tillsätt köttfärs och svarta bönor och koka i ytterligare 5 minuter.

Lägg röran med svamp, köttfärs, bönor och salsa i tacoskalen.

Grillad igelkottstaggsvamp

 • 2 stora igelkottstaggsvampar
 • 30 ml ghee eller kokosfett
 • Salt och peppar

Förvärm grillen.

Pensla svampen med olivolja och smaka av med salt och peppar.

Grilla ca 5-10 minuter på varje sida.

Odla egen igelkottstaggsvamp

Det är både spännande och givande att odla igelkottstaggsvamp hemma. Det finns färdiga odlnigskit att köpa, båda sådana som man kan odla inne och som man kan odla på stockar utomhus.

Bo Engborg
rektor för Nordiskt Näringscenter

Vill du lära dig mer om igelkottstaggsvamp och framför allt om hjärnan och nervsystemet hälsa rekommenderas denna kurs:
Hjärnan och Nervsystemet

Referenser

 1. medicalnewstoday.com – Lion’s mane mushrooms: Benefits and side effects
 2. webmd.com – What Are the Health Benefits of Lion’s Mane Mushrooms?
 3. healthline.com – 9 Health Benefits of Lion’s Mane Mushroom (Plus Side …
 4. draxe.com – Lion’s Mane Mushroom Benefits, Uses, Recipes and Side …
 5. realsimple.com – Lion’s Mane Mushroom Benefits, According to Science
 6. ncbi.nlm.nih.gov – Can Culinary and Medicinal Mushrooms Help? – PMC
 7. forbes.com – Lion’s Mane: Health Benefits And Side Effects
 8. forij.co – Lion’s Mane Mushroom Health Benefits
 9. realmushrooms.com – Medicinal Mushrooms: 7 Kinds and Their Unique Health …
 10. naomedical.com – The Benefits of Polysaccharide Lion’s Mane for Cognitive
 11. ncbi.nlm.nih.gov – Mushroom Polysaccharides: Chemistry and Antiobesity
 12. Liao L, He Y, Li L, et al. A preliminary review of studies on adaptogens: comparison of their bioactivity in TCM with that of ginseng-like herbs used worldwideChinese Medicine. 2018;13(1). doi:10.1186/s13020-018-0214-9
 13. Todorova V, Ivanov K, Delattre C, Nalbantova V, Karcheva-Bahchevanska D, Ivanova S. Plant Adaptogens—History and Future PerspectivesNutrients. 2021;13(8):2861. doi:10.3390/nu13082861
 14. Li IC, Chang HH, Lin CH et al. (2020) Prevention of Early Alzheimer’s Disease by Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelia Pilot Double-Blind Placebo-Controlled Study. Front Aging Neurosci 12, 155.

Är du intresserad av hälsa?

Nyhetsbrev till sidfot (#4)
Se alla inlägg