Nordiskt Näringscenter – Kost- och näringsterapeut
Att utbilda sig till kost- och näringsterapeut är ett givande val för den som vill fördjupa sin förståelse för näringsämnens påverkan på kropp och hälsa. På Nordiskt Näringscenter erbjuder vi en omfattande utbildning inom detta område, utformad för att ge både teoretisk och praktisk kunskap. Utbildningen är tillgänglig både på plats och på distans, vilket ger möjlighet att studera på det sätt som passar bäst.
Kursplanen är noggrant utformad för att täcka alla viktiga aspekter av kost och näring. Du kommer att lära dig om olika näringsämnen, deras funktioner i kroppen och hur de kan användas för att främja hälsa och välmående. Vi betonar vikten av att förstå hur kost kan påverka olika hälsotillstånd och hur denna kunskap kan användas i praktiken.
För att stödja lärandet erbjuder vi skriftliga kompendier och andra resurser som ger djupare insikter i ämnet. Dessutom har vi en blogg där vi delar den senaste forskningen och insikterna inom kost och näring. Detta kompletterar utbildningen och ger en bredare förståelse för ämnet.
Vi strävar efter att förbereda studenterna för en karriär där de kan göra en verklig skillnad i människors liv. Genom vår utbildning får du de verktyg du behöver för att bli en framgångsrik kost- och näringsterapeut, redo att möta de utmaningar och möjligheter som finns inom detta spännande område.
En Kost- och Näringsterapeut är en person som har studerat näringsfysiologi, klinisk nutrition, hälsosam matlagning i praktik och teori. Inom klinisk nutrition använder man individuella rekommendationer angående kosthållning och individuellt anpassade tillskott av vitaminer, mineraler, enzymer, probiotika och andra kosttillskott för att förbättra hälsan och höja livskvaliteten.
Näringsterapeuten vill främja sina klienters hälsa genom att rekommendera kost och näringsämnen som kan förbättra biokemiska, fysiologiska och psykologiska funktioner. En näringsterapeut kan ta fram ett behandlingsprogram för att fylla på näringsdepåer och optimera varje persons genetiska potential.
Under utbildningen får du lära dig flera effektiva analysmetoder du kan använda på den egna mottagningen, till exempel blodanalyser, artärstelhetsmätning (arteriografi) och frekvensanalys. Dessutom lär du dig att tolka tester som görs på laboratorier.
Utbildningen ger både ett makro- och mikroperspektiv på näring. Makronäring handlar om maten vi äter, kolhydrater, fetter och proteiner. Hur man komponerar en måltid som är näringsmässigt balanserad, vad man bör undvika och hur man anpassar kosten till olika individers behov. Vi lär oss teoretiskt och praktiskt hur man ser på kosten och dess läkande egenskaper inom olika kosttraditioner, till exempel makrobiotik, LCHF och levande föda.
Mikronäring är en stor del av utbildningen, det handlar om enskilda näringsämnen, till exempel vitaminer, mineraler och fettsyror. Vi lär oss hur man kan använda enskilda vitaminer, mineraler och fettsyror terapeutiskt.
Dessutom ingår kurser om hur kroppen fungerar och kurser inriktade på speciella områden, till exempel matsmältningssystemet, det hormonella systemet, hjärta- och kärl samt idrottsnutrition. Under dessa kurser fördjupas kunskaperna om hur systemet fungerar, olika analysmetoder och hur man både kan förebygga och behandla problem.
I utbildningen till Kost- och Näringsterapeut ingår också en grundkurs i örtmedicin. Att komplettera en god kost, vitaminer, mineraler och fettsyror med läkeörter gör att behandlingarna blir effektivare.
Arbetet som kost- och näringsterapeut innebär ofta att man är lite av en detektiv. Man försöker hitta vad det är som orsakar en klients hälsoproblem. Till sin hjälp har man personens berättelse, analyser man gör på sin mottagning och resultat från laboratorietester. Därefter försöker man tillsammans med klienten hitta en lösning på personens problem. Vid återbesök utvärderar man resultatet och kommer fram till hur man ska gå vidare.
Som kost- och näringsterapeut arbetar man inte med att dölja symptom. Med hjälp av grundliga undersökningar och analyser försöker man istället komma fram till bakomliggande orsaker och behandla dessa.
Man kan också arbeta med grupper och ge allmänna kostråd, hålla föredrag, blogga, hålla webinarier eller traditionella studiecirklar om hälsa och sunda matvanor. En del kost- och näringsterapeuter arbetar i hälsokostaffärer där de kan hjälpa kunderna att göra väl underbyggda val.
Framtiden för sjukvården är att använda mildare metoder som stödjer kroppens egna utrensnings- och uppbyggnadsprocesser innan man tar till starkare åtgärder som starka mediciner, operationer och strålning.
Framtidens läkare bör samarbeta med kost- och näringsterapeuter som lär klienterna att äta bättre och hjälpa dem med bestående positiva livsstilsförändringar. Man satsar då främst på kost- och motionsförbättringar, ofarliga biologiska medel och behandlingar innan man sätter in starka läkemedel eller åtgärder som ofta har negativa biverkningar eller konsekvenser.
Biverkningar från läkemedelsbehandlingar är idag en av de främsta dödsorsakerna. Samtidigt ger konsumtion av kosttillskott i stort sett inga biverkningar. Allt fler människor inser att läkemedel bör användas som sista alternativ och inte det första som oftast sker nu. De flesta symptom minskar, eller försvinner helt, av förändringar i kosten och intag av noga anpassat kosttillskott. Som kost- och näringsterapeut kan man hjälpa sina klienter att stärka sitt försvar mot sjukdomar och ge individanpassade kostråd och råd om eventuella behov av kosttillskott.
Framtidens terapeuter kommer att utbilda sina patienter i att förbättra matvanorna och livsstilen för bestående förbättringar och för att förebygga framtida problem.
Utbildningen är godkänd av följande yrkesförbund:
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Komplementärmedicinska Riksförbundet
Näringsmedicinska Terapeutförbundet
Nordiskt Näringscenter tror inte på att det finns en kost som passar alla, därför lär vi ut grunderna för hur näringsämnen fungerar och ger förslag på olika sätt att äta. När man använder kosten i läkande syfte kan olika faser i livet kräva olika kost.
Under utbildningen diskuterar vi för- och nackdelar med olika dieter, till exempel levande föda, LCHF, vegetarisk kost, vegankost, paleo och makrobiotik.
En bra grund för att utbilda sig till Kost- och Näringsterapeut är att man är intresserad av att hjälpa andra. Man kan använda utbildningen i kost- och näringsterapi som ett eget yrke, eller använda det i kombination med andra behandlingsformer. Utbildningen är lämplig för bland annat:
All undervisning och obligatorisk kurslitteratur är på svenska. Vi har inga formella förkunskapskrav, det viktigaste är att man har ett stort intresse för hälsofrågor.
Har man läst motsvarande kurser hos oss eller annan arrangör tidigare kan dessa tillgodoräknas. Minst 70% av utbildningen ska ha gjorts hos oss för att vi ska utfärda diplom. Kontakta oss för validering av kursintyg från andra arrangörer.
För att erhålla slutdiplom (Diplomerad Kost- och Näringsterapeut) krävs att man har läst de ingående kurserna med tillhörande skrivningar, godkända slutprov och fem fallstudier.
De flesta kurser går att läsa på distans. En hel del är redan inspelat, vilket innebär att man kan börja utbildningen när man vill. De inspelade kurserna består av videofilmer som man tar del av via vår kursportal och tryckta kompendier. På några av kurserna behöver man vara närvarande eftersom de innehåller praktiska moment. Dessa kurser hålls i våra lokaler, Lagaplan 1, Bagarmossen (ca 20 minuter med tunnelbana från Stockholm Central). Det finns parkeringsplatser i närheten.
Man kan gå enskilda kurser utan att gå hela utbildningen. Man kan också gå en termin i taget och sedan vänta innan man tar nästa termin. Om man har gått alla kurser inom 5 år kan man göra slutprovet och fallstudier för att få ut sitt diplom.
För varje delkurs finns ett kurskompendium. Kompendierna är på svenska. De olika lärarna ansvarar för respektive kompendium. I samband med kurserna får du tips på böcker som kan användas för ytterligare fördjupning.
Skolan har en kursportal på internet för distanskurser, skrivningar, diskussioner mellan elever, fördjupande artiklar och användbara länkar. Kursportalen kan man använda via dator, surfplatta eller smart telefon.
Det är en fördel om du som näringsterapeut har grundmedicinsk utbildning (basmedicin). De flesta väljer att studera grundmedicin efter utbildningen till Kost- och Näringsterapeut. En grundmedicinsk utbildning krävs för medlemskap något av yrkesförbunden. Kontakta respektive förbund för mer information.
med reservation för eventuella ändringar
Arbetar man heltid rekommenderar vi att man läser ungefär en kurs per månad, då blir studietiden omkring 2 år. Har man mer tid och lust kan man läsa i snabbare takt. I och med att utbildningen till stor del går på distans kan man i stor utsträckning själv bestämma studietakten. De kurser där det är obligatorisk närvaro återkommer en gång per år. De är i allmänhet förlagda till helger. Förutom kurserna får man räkna med några timmars självstudier per vecka.
Distanskurs innebär att kursen bara går på distans. Dessa kurser läser man hemma vid datorn i egen takt.
Klassrum/Distanskurs innebär att kursen går att läsa antingen på distans eller i klassrummet. Om man läser på distans kan man välja att vara med i realtid eller ta del av inspelningen i efterhand.
Obligatorisk närvaro är det på några av kurserna, dessa går på lördag-söndag. De kurser som kräver närvaro återkommer ungefär en gång per år. Se vår webbsida för fler datum.
Ordningen på kurserna är förslag, man måste inte gå dem i den ordningen.
Distanskurs Kroppen – En introduktion. Kursen utgör en bra grund för vidare studier om hälsa. Vi går igenom kroppens anatomi och fysiologi med grundläggande terminologi. Lärare: Bo Engborg *
Distanskurs Makronäringslära. Vi går igenom makronäringsämnen till exempel: Kolhydrater (glukos, sackaros, kostfibrer etc) och hur de hanteras i kroppen. Fetter (mättade, omättade, fler-omättade etc) och hur de hanteras i kroppen. Proteiner, peptider och aminosyror. Hur nedbrytning och syntetisering sker. Lärare: Bo Engborg *
Distanskurs Läkande kost steg 1. Omfattar den allmänna hälsan och vad som stärker enskilda organfunktioner. Vilken mat mobiliserar den egna självläkningsförmågan och vilken försvagar den. Hur kan vi ta ansvar för vår egen hälsa? Lärare: Steven Acuff *
Distanskurs Mikronäringslära steg 1. Grundläggande principer inom mikronäringsläran. Makro kontra mikronäringsperspektivet. Vitaminer, mineraler och spårämnen som funktionsmedicin. Upptag, absorbtion, bristsymptom och terapeutisk användning. Doseringsläran. TDI, ODI, RDI och toxiska doser. Kontraindikationer. Interaktioner. Synergism och antagonism. Gällande lagstiftning: Lärare: Pekka Nylund
Distanskurs Mikronäringslära steg 2. Mineralläran – basbildande mineraler. Kalcium, magnesium, fosfor, kalium bor, natrium, kisel och svavel. Lärare: Pekka Nylund
Distanskurs Mikronäringslära steg 3. Spårelementsläran Spårämnen är grundämnen som människan inte behöver i lika stora mängder som exempelvis mineraler men även små mängder kan vara av avgörande livsuppehållande betydelse. Spårämnen kan, till skillnad från andra näringsämnen, vara mer toxiska. Järn, zink, koppar, mangan, jod, krom, selen, molybden. Lärare: Pekka Nylund
Distanskurs Mikronäringslära steg 4. Vattenburna vitaminer. Vitamin C, bioflavonoider. Läran om B-vitaminkomplexet: tiamin, riboflavin, niacin och niacinamid, pantotensyra, pyridioxin, kobalamin, folsyra, PABA, kolin, inositol och biotin. Lärare: Pekka Nylund
Distanskurs Mikronäringslära steg 5. Fettburna vitaminer och essentiella fettsyror. Vitamin A, betakaroten, vitamin D, vitamin E, vitamin K, EFA, EPA, DHA, GLA och det essentiella fettsyrornas uppgraderingssystem. Lärare: Pekka Nylund * (skrivningen omfattar samtliga fem steg i mikronäringslära)
Obligatorisk närvaro Örtmedicin, grundkurs. Under den här kursen går vi igenom grundläggande kunskaper om örter med tonvikt på nordiska örter och hur de kan användas. Det här är även steg 1 på örtmedicinutbildningen. Lärare: Lisa Kock
Distanskurs Läkande kost steg 2. Här går vi djupare in på särskilda hälsoproblem och hur vi kan lindra sjukdomar. Vi tar också upp deltagarnas frågor.Lärare: Steven Acuff *
Distanskurs Att arbeta som terapeut. Som terapeut är det viktigt att lägga upp en konsultation professionellt. Under denna kurs tas de viktigaste punkterna upp när det gäller mötet med klienten. Kursen tar upp rådande lagstiftning för terapeuter, journalhantering, hur man driver företag, skatteregler med mera. Lärare: Maria Karlsson *
Distanskurs Immunförsvaret. Kroppens försvar mot, virus, bakterier, parasiter, mögel, tungmetaller och andra yttre hot. Hur man kan stärka kroppens försvar i största allmänhet och hur man kan bemöta specifika hot som till exempel influensa, sår, borrelia, parasiter och mögel. Lärare: Bo Engborg *
Obligatorisk närvaro/Distanskurs Hälsoanalys i praktiken. Vi studerar visuell diagnos både enligt den traditionella österländska medicinen och modern forskning. Vi tittar särskilt på ansiktet, fåror, veck, hudens kvalitet, färgförändringar, svullnader och annat som kan ge oss viktig information. Vi studerar även kroppshållning, ansiktets form, händernas form, naglar med mera. Det finns flera akupunkturpunkter som är effektiva att använda för diagnos. Du kan välja att göra kursen på plats eller på distans. Lärare: Bo Engborg *
Distanskurs Mage, tarm, enzymer och probiotika. Enzymer behövs för alla kemiska reaktioner som sker i kroppen. Inga mineral, vitaminer eller hormoner är verksamma i kroppen utan dessa. Alla våra organ, vävnader och celler fungerar med hjälp av metaboliska enzymer. Kursen lär ut hur enzymer används i kroppen, i förebyggande syfte. En frisk tarmflora är en viktig förutsättning för ett hälsosamt liv. Här undervisar man om hur tarmens ekosystem kan påverka hälsan. Hur detta kan störas och hur det också kan återställas. Lärare: Ulrika Sunnerheim-Dahlman *
Obligatorisk närvaro Praktikfall. Under de här dagarna går vi tillsammans igenom ett antal praktikfall, hur man sätter samman anamnes (frågeformulär) uppläggning av en konsultation samt viktiga frågeställningar och vanliga fallgropar i terapeutrollen.Det blir också gruppövningar där man tränar på den terapeutiska rollen.Lärare Maria Karlsson
Distanskurs Aminosyraterapi. Aminosyror är ett användbart komplement till andra näringsbehandlingar och koståtgärder i daglig klinisk praxis. De så kallade icke-essentiella aminosyrorna spelar en viktigare roll för normala fysiologiska funktioner än man tidigare insett. Lärare: Mic McMullen
Klassrum/Distanskurs Detox. Ett detoxprogram omfattar en specifik kost som avlastar kroppen, samt örter och näringsämnen som bidrar till att aktivera läkande gener i kroppen och samtidigt slå av de som är sjukdomsalstrande. Lärare: Lisa Kock *
Distanskurs Skolmedicinska Labbtester. Kursen omfattar skolmedicinska labbtester. Styrkor och svagheter hos de olika analyserna. Man lär sig hur olika labbsvar tolkas, med fokus på hur de reflekterar patientens näringsstatus. Även tester som avspeglar organfunktion, exempelvis njur- och leverfunktion, samt koagulationsstatus gås igenom. Lärare: Torbjörn Åkerfeldt *
Obligatorisk närvaro Torrblodsanalys. Oxidativ Stress Analys, fria Radikaler och antioxidanter, flytande vävnad, blod-plasma, Röda blodkroppar, vita blodkroppar, blodplättar, blodbindnings processen, blodgruppskunskap, tolkning av OSA-värden, fria Radikaler, antioxidanter, immunsystemet, kompletterande analytiska metoder. Kursen omfattar också praktisk tillämpning av kunskaperna med hjälp av klientfall. Lärare: Pekka Nylund
Distanskurs Fettsyror. Under kursen presenteras kroppens behov och hantering av fettsyror och dess interaktion med vitaminer och mineraler. Vi går igenom hur dessa ämnen bäst kombineras med kosttillskott vid behandling av nedsatt funktion. Lärare: Torbjörn Åkerfeldt *
Distanskurs Hjärta & blodkärl med arteriografi. Hjärtat måste klara av att pumpa omkring 7 000 liter blod per dygn. Under den här kursen studerar vi hur man kan diagnostisera tillståndet hos hjärta och blodkärl bland annat med hjälp av arteriografi. Vi går igenom olika kärl-sjukdomar, vilka näringsämnen och andra faktorer som behövs för en optimal funktion i kärlsystemet och hur man kan behandla problem med hjärta och blodkärl. Lärare: Bo Engborg *
Obligatorisk närvaro Levande blodanalys.Mörkfältsmikroskopi används på sjukhus i USA, Australien och Japan för att på ett tidigt stadium spåra vitaminbrister och organstörningar. Patienten kan själv se sitt blod på en TV monitor och få hjälp med att tolka formen och mängden av vita och röda blodkroppar. Blodplättar och diverse mikrobiologiska tecken. Lärare: Mic McMullen
Distanskurs Idrottsnutrition. Allt fler idrottsmän experimenterar med kostförändringar, kost–tillskott och örtmediciner för att öka prestationsförmågan i idrottssammanhang . Här presenterar man de vanligaste problemen och näringsbehoven hos idrottsutövare och elitidrottare. Man går in på dopingfrågan och hälsosamma alternativ, idrotts–skador, förebyggande och prestationshöjande näringsterapeutiska behandlingar. Lärare: Torbjörn Åkerfeldt *
Distanskurs Signalsubstanser. Vilka är de och hur fungerar de i kroppen och själen. Aminosyror och fettsyrornas betydelse för känslorna. Allergier mot biogena aminer, endorfiner i mjölk och mjöl, samt hur de påverkar känslolivet. Vitaminer, mineraler och känslor. Lärare: Johanna Falk och Maria Karlsson *
Distanskurs Hormonsystemet. Under de här tre dagarna går vi igenom kroppens viktigaste hormoner och vilken mat och vilka näringsämnen som behövs för respektive hormonkörtel. Genomgång av nerv- och hormonsystemet, presentation av hormonaxlar samt koppling mellan hormoner och signalsubstanser. Lärare: Johanna Falk, Maria Karlsson *
Obligatorisk närvaro Frekvensterapi. Det finns ett ökande antal elektroniska apparater som kan användas både för att ställa diagnos och för att behandla. Under den här kursen studerar vi de teoretiska grunderna för den här typen av diagnos och behandlingar och hur ett urval av apparaterna kan användas i praktiken. Lärare: Bo Engborg. *
Obligatorisk närvaro Kropps- och Ansiktsdiagnostik. En diagnosmetod där du får lära dig att känna igen tecken på en viss rad förändringar innan de blir allvarliga, innan de ger upphov till smärta och obehag. Diagnosmetoden är flera tusen år gammal. Kursen omfattar diagnosmetoder från både den österländska och den västerländska naturmedicinska traditionen. Genom att vi upptäcker tecknen på ett tidigt stadium kan vi ändra livsföring innan sjukdomen har utvecklats. Denna kurs visar också vägen till bättre förståelse för vad som är riktig kost för var och en. Lärare: Steven Acuff. *
Jag hade varit långvarigt allvarligt sjuk 14 år. Vårdens enda hjälp var antidepressiva och livslång sjukskrivning, min läkare sa att jag aldrig kommer att komma ut i arbetslivet igen. Jag sökte då lösningen på egen hand. Jag är sen 5 år tillbaka ute i arbetslivet igen som egen företagare, arbetar heltid och jobbar med det häftigaste som finns.
Att hjälpa alla olika typer av människor till bättre hälsa. Många ungdomar idag mår dåligt och det är fantastiskt att i många fall få ge dom livet tillbaka. Ett tacksammare arbete finns nog inte. Jag har min klinik i Tyresö men då jag har kunder från hela Sverige som pendlar till Tyresö så har jag valt ut ett fåtal orter som jag besöker emellanåt Göteborg, Norrköping och Gävle.
Läs gärna mer på min hemsida om min historia och vilka arbetsmetoder jag använder.
Jag älskar att inspirera och motivera till bättre hälsa och välmående. Jag ser till helheten och söker grundorsaken till problem och obalanser och hjälper klienter med kost, näring och livsstilsförändringar som passar individen och ger långsiktiga resultat.
Min mottagning är helt online, vilket gör att jag kan hjälpa dig var du än befinner dig.
Jag har sedan 2009 ägnat mycket tid till att lära mig om hälsa. Jag har gått igenom egen hälsoresa och utbildat mig till Kost- och Näringsterapeut, Hälso- och livsstilsterapeut, samt inom irisdiagnostik/irisanalys). Jag är medlem i Näringsmedicinska Terapeutförbundet http://nmtf.se/
På hemsidan och Facebook hittar du mer information om mina tjänster och hur du får hjälp av mig. Hemsida: https://www.healthyhappiness.se/
Det har varit oerhört lärorikt och intressant att i praktiken få använda all den kunskap jag fått genom er utbildning. Med den erfarenhet jag har nu (med klienter) så tycker jag att innehållet i utbildningen Kost- och Näringsterapeut är mycket bra sammansatt och är en god grund för detta område.
Har även konstaterat att ju mer man läser och utbildar sig inom näringslära och hälsa ju mer förstår jag hur komplext och oerhört stort detta område är. Konstaterar att jag säkerligen aldrig kommer känna mig helt fullärd men har kommit en bra bit i alla fall.
Det känns också oerhört fint att få arbeta och hjälpa människor och framförallt få dem att inse sin egen kraft och möjlighet att påverka sin hälsa. Flera klienter har återkopplat med en tacksamhet över att de nu fått insikten och förståelsen av hur självläkning med hjälp av rätt kost och näring fungera, det är fint tycker jag.
Utbildningen består av 27 delkurser. Du bestämmer själv i vilken takt du vill läsa kurserna.
Kostnad: 79 850 kr inkl 25% moms
Det går även att betala per kurs. Du bestämmer då själv i vilken takt du vill studera och betala kurserna, vid behov går det att göra studieuppehåll Det går också att avbryta utbildningen utan att vara bunden till att betala resterande kurser.
Anmälningsavgift: 2 000 kr. De flesta kurser kostar 3 200 kr/st. Undantag:
Totalpriset vid betalning per kurs är 88 500 kr inkl moms och inklusive anmälningsavgift.
Vid betalning per kurs bestämmer du själv studietakt/betalningstakt. Du är inte bunden att gå hela utbildningen utan kan göra en paus eller avbryta utbildningen.
När du har betalat anmälningsavgiften är du garanterad samma pris under hela studietiden.
Mindre kostnader för kursmaterial tillkommer, totalt cirka 3 000 kr för hela utbildningen.
Ta del av våra köpevillkor Boka studievägledningPris: 79 850 kr inkl 25% moms
Du betalar direkt (via kort eller swish) eller via faktura från Payson
Anmälningsavgift: 2 000 kr.
Du betalar direkt (swish eller kort) eller via faktura från Payson.
Därefter beställer du och betalar kurserna i den takt du önskar.