Vårt genetiska arv sedan vi blev människor lever i oss med en förväntan om specifika ljusbetingelser på cell- och organellnivå.
Det finns många studier som visar att ljusterapi med olika våglängder kan förbättra, lindra och förkorta en mängd symtom och lindra besvär som rör olika delar av kroppen och hjärnans funktion.
I den här kursen fördjupar vi oss i de biologiska omsättningsvägarna för ljus, tittar på intressanta terapeutiska möjligheter inom många olika områden och studier där ljusterapi verkligen kan göra skillnad.
Det är en kurs för dig som vill ha nya verktyg för att stärka hälsa och välmående. För dig som terapeut som vill bredda dina kunskaper om hur ljus och ljusterapi kan vara ett tillägg till andra terapier och behandlingar.
Kursen består av sju moduler:
Kursen bygger på vetenskapliga studier om ljusterapi och grundläggande biologiska omsättningsvägar för ljusreceptorer i kroppen, hos bioaktiva ämnen och i näringsämnen.
Till varje modul hör
Samlat för hela kursen finns ett dokument med ordförklaringar och förkortningar samt en utförlig lista med källhänvisningar.
Allt extramaterial för utskrift hittar du i kursportalen hos Nordiskt Näringscenter.
Du kommer att känna igen en hel del resonemang från introduktionskursen, men här i fördjupningskursen om ljus kommer vi:
Kursen vänder sig till dig som
1. Fotonstyrda bio-vägars ursprung.
Här tittar vi på ljusets betydelse och grundläggande principer under livets utveckling. Hur våra celler är formade för att motta ljus av olika våglängder och omsätta det till energi.
2. Oral hälsa.
Tänder, munhåla, svalg, käkben. Ljusterapi mot karies och tandköttsinfektion. Ljusdoser, våglängder, apparater. Läkning efter ingrepp i munhålan. Vilken näring samverkar med ljus för friska käkar & tänder?
3. Infektioner, immunförsvar & resistens.
Våglängder, ljusstyrkor och ljusdoser för virus-, bakterie-, svamp-, parasitinfektioner. Biofilm och behandlingsresistens.
4. Hjärnan, kognition och åldrande.
Hur kan ljusterapi, naturligt ljus, cirkadisk rytm och en hälsosam ljusmiljö inomhus, förebygga och förbättra symtom vid demens, Alzheimers, Parkinsons. Presentation av högkvalitetsapparater som även finns att tillgå för hemmabruk.
5. Synen och ögat.
Hur kan ljus av särskilda våglängder, vid särskilda tider på dygnet, ge bättre synförmåga.
6. Fertilitet, lust och kvinnohälsa.
Från fruktsam till övergångsåren och menopaus. Hur kan vardagens ljus och mörker anpassas till en biologisk rytm som
Detaljer för hur ljusterapi kan appliceras för att:
I modulen finns även ett brett avsnitt som går igenom vad vetenskap och beprövad erfarenhet säger om
7. Behandling och Apparater
Vad ska man tänka på inför en behandling. Individuell anpassning. Kvalitetsparametrar. Olika slags apparater. Bastu och ljustält. Behandlingsförslag. Våglängder/färger, ljusdoser, ljusstyrka, penetrationsdjup. Laser eller LED?
Alla moduler och avsnitt bygger på vetenskapliga studier och resonemangen utgår från dem.