Kvanne
25 november 2023

Kvanne – Angelica archangelica

Angelica archangelica, även känd som kvanne eller fjällkvanne, är en tvåårig ört som växer i de nordliga tempererade regionerna i Europa och Asien[1]. Den odlas både för dekorativa och kulinariska ändamål och har en lång historia av användning inom traditionell medicin1 [2]. I den här artikeln kommer jag att utforska olika aspekter av Angelica archangelica, inklusive var den växer, hur olika odlingszoner påverkar dess kvalitet, dess hälsofördelar, kemiska föreningar, traditionell användning och mytologi.

Växtplats

Det finns flera underarter av Angelica archangelica. I Sverige växer fjällkvanne (ssp.archangelica) och strandkvanne (ssp. litoralis). Fjällkvanne växer i fjälltrakterna och strandkvanne är vanligare längre söderut längs kusten, från Bohuslän upp till Uppland.

Det finns fler släktingar av Angelica, i Kina finna till exempel Angelica sinensis.

Är du intresserad av hälsa?

Fyll i din e-postadress nedan så får du ett häfte om C-vitamin och vårt nyhetsbrev.
Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Nyhetsbrev till sidfot (#4)

Angelica archangelica är en tålig växt som kan bli upp till tre meter hög när den odlas[3]. Den växer bra i fuktig jord och halvskugga, och den finns vanligtvis i zonerna 4 till 9[4]. Växten är inhemsk i de nordliga tempererade regionerna i Europa och Asien, från norra Skandinavien till östra Sibirien, och den odlas i flera andra regioner[5].

Utseende

Angelica archangelica har ett robust och distinkt utseende. Den utvecklar en frodig bladrosett under sitt första år och en ihålig, räfflad stjälk under det andra året. Växten är känd för sina sött doftande, ätbara stjälkar och rot.

Fjällkvanne (Angelica archangelica spp archangelica) har lite mindre frukter och en mindre skarp smak jämfört med den andra underarten, Angelica archangelica spp litoralis.

Litoralis växer på stränder. Den är anpassad till kustmiljöer och har egenskaper gör att den lämpar sig för överlevnad i sådan miljö.

Växtplatsen påverkar kvaliteten

Angelica archangelica är en mycket anpassningsbar växt som kan växa under olika klimatförhållanden och jordtyper. Växtens kvalitet påverkas dock av växtzonen. Fjällkvanne, som växer i kallare klimat, får en högre koncentration av eteriska oljor, det som ger växten dess karakteristiska arom och smak samt står för dess många av dess medicinska egenskaper[6]. Dessutom tenderar kvanne som växer i områden med hög luftfuktighet att ha en högre vattenhalt, vilket också inverkar på växtens kvalitet.

Kvanne

En nyttig växt

Fjällkvanne är en mångsidig ört som har använts i kosten under mycket lång tid. De unga bladen och stjälkarna kan kokas och ätas som grönsaker eller hackas och läggas till stuvad frukt som rabarber[7]. Rötterna är också ätbara och har en söt smak. De kan kristalliseras i sockerlag och användas som godis[8] ⁶. De aromatiska fröna kan användas som en kulinarisk krydda ¹.

De ihåliga stjälkarna av Angelica archangelica kan också ätas. De plockas rena från sina blad, kristalliseras i sockersirap och färgas grönt som tårtdekoration eller som godis ⁶. Stjälkarna kan också användas för att smaksätta godis7.

Kvanne som örtmedicin

Kvanne har använts i århundraden inom traditionell medicin för att behandla en mängd olika åkommor2. Moderna vetenskapliga studier har bekräftat många av växtens hälsofördelar. Till exempel har växten visat sig ha antiinflammatoriska, antimikrobiella och antioxidationsegenskaper[9]. Dessutom har Angelica archangelica använts för att behandla matsmältningsbesvär, mensvärk och luftvägsinfektioner2. Växten har också visat sig ha potentiella anticanceregenskaper[10].

Kemiska föreningar

Angelica archangelica innehåller en mängd olika kemiska föreningar, inklusive furanokumariner, umbelliferon, bergapten, colubiandin och andra[11]. Växten är också rik på eteriska oljor, som ger den dess karakteristiska arom och smak [12]. Huvudbeståndsdelarna i olja från roten är α-pinen, β-phellandrene, limonene, α-phellandrene, 3-carene och p-cymene10.

Kvanne i mytologin

Angelica archangelica har en rik historia av användning inom traditionell medicin och folklore. I europeisk folklore förknippas växten med änglar och skydd mot häxkonst[13].

I Lappland använder samerna torkad Angelica archangelica för att göra ett blåsinstrument som kallas fadno[14].

Växten har också använts i ritualer för att kommunicera med andra världar, särskilt älvorna och ängladimensionen, oftast med ärkeängeln Mikael [2].

Bo Engborg
rektor för Nordiskt Näringscenter
info@naringscenter.se


[1] Kvanne – Wikipedia. https://sv.wikipedia.org/wiki/Kvanne.

[2] The magical and ritual uses of Angelica root. The Magical and Ritual Uses of Angelica Root (hellnotesforbeauty.com)

[3] Angelica archangelica L. Sammanfattning (slu.se)

[4] Angelica: Varieties, Planting Guide, Care, Problems, and Harvest. Angelica: Varieties, Planting Guide, Care, Problems, and Harvest (morningchores.com)

[5] Angelica archangelica L.-A Phytochemical and Pharmacological Review. (PDF) Angelica archangelica L.-A Phytochemical and Pharmacological Review (researchgate.net)

[6] Angelica Herb: How To Grow Angelica. Growing Angelica – Tips For Angelica Care In The Herb Garden (gardeningknowhow.com)

[7] Wild Angelica. Wild Angelica – A Foraging Guide to Its Food, Medicine and Other Uses (eatweeds.co.uk)

[8] Angelica archangelica. Angelica archangelica – Wikipedia

[9] Angelica Root: Benefits, Uses, and Side Effects. Angelica Root: Benefits, Uses, and Side Effects (healthline.com)

[10] 11 Angelica Root Benefits For Health And Well-Being. 11 Angelica Root Benefits For Health And Well-Being – BetterMe

[11] Angelica. Angelica Uses, Benefits & Dosage – Drugs.com Herbal Database

[12] Angelica archangelica L.-A Phytochemical and Pharmacological Review. (PDF) Angelica archangelica L.-A Phytochemical and Pharmacological Review (researchgate.net)

[13] The Sacred Angelica Flower: Discover Its Symbolic Significance. The Sacred Angelica Flower: Discover Its Symbolic Significance – Petal Republic

[14] https://www.youtube.com/watch?v=NiO2wgqC_DI

Är du intresserad av hälsa?

Nyhetsbrev till sidfot (#4)
Se alla inlägg