Lingon
18 augusti 2025

Lingon

Nordens röda guld

När man promenerar i en tallskog om hösten lyser marken av något som närmast ser ut som strödda rubiner. Mellan renlav och ris reser sig glansiga, vintergröna blad och bjuder på röda syrliga bär som i generationer har följt människor genom svält, skörbjugg och till fest. Lingon, beska, sura, friska och härdiga, är mycket mer än bara sylt till köttbullar.

Lingon kan förbättra de flesta måltider. För näringsterapeuter och örtmedicinare öppnar den lilla busken en väldokumenterad värld av polyfenoler, proantocyanidiner och arbutin – med kliniska effekter som på flera områden vida överträffar blåbären.

Var växer lingon?

Lingon är en cirkumboreal art som förekommer över hela norra halvklotets skogar och arktiska tundra – från Skandinavien och norra Eurasien till Alaska och Kanada. Den växer i torra hällmarker, ljunghedar, tallhedar, myrkanter och torra, steniga partier; ofta i marktäckande bestånd.

Hur ser lingon ut?

Det är en låg, vintergrön dvärgbuske (ofta 5–15 cm) med läderartade, elliptiska blad (5–18 mm) som är glänsande på ovansidan och prickiga/körtelprickiga undertill. Klocklika, vit-rosa blommor på försommaren följs av klarröda bär (8–10 mm).

Lingons näringsvärde

Närings- och fytokemiskt innehåll (per 100 g)

NäringsämneLingon (V. vitis-idaea)Vilda blåbär (V. myrtillus)Trädgårdsblåbär (V. corymbosum)
Energi (kcal)566557
Kolhydrater (g)8,910,214,5
– varav sockerarter (g)8,28,410
Fibrer (g)2,63,32,4
Vitamin C (mg)10,77,2~9–10
Vitamin E (mg)1,51,90,8
Kalium (mg)80110114
Antocyaniner (mg)27–53300–400+80–200
Flavonoler (t.ex. quercetin)Rik källaFörekommer, men ofta lägre haltLåg
Flavanoler (katekiner mg)25–50~7,5Låg
ProantocyanidinerRik källa (typ A-dimerer/trimerer)Förekommer i varierande halterLåg

Källor: Fineli, USDA FoodData Central, arktisetaromit.fi, MDPI, Immun.se. Data för polyfenoler är medelvärden/uppskattningar från olika analyser – variation förekommer beroende på sort, mognadsgrad och metodik.


Lingon

Vetenskaplig forskning

1) Efter-måltidseffekter på glukos/insulin

Lingon har i humanstudier visat sig dämpa postprandiala (efter måltid) insulin- och glukossvar när de intas tillsammans med socker. Effekten tillskrivs bland annat fytokemikaliers enzymhämning (α-glukosidas, α-amylas) och fiberinnehåll.

2) Metabola och inflammatoriska markörer

Djurstudier och översikter indikerar att lingonpolyfenoler kan minska låggradig inflammation, modulera viktuppgång och förbättra glukostolerans. Särskilt katekiner och proantocyanidiner är relevanta här – de är bioaktiva vid låggradig inflammation och endotelfunktion.

3) Antimikrobiella egenskaper

Lingons proantocyanidiner (främst typ A) har in vitro visat hämmande effekt mot urinvägspatogener, men human evidens är begränsad. Halten av proantocyanidiner i lingon är jämförbar med den man finner i tranbär, som är mycket mer kända för att hämma urinvägsinfektioner.


Lingonblad

Bladen är rika på arbutin och proantocyanidiner, med traditionell användning vid urinvägsbesvär i Skandinavien, Finland och Ryssland. Lingonblad är jämförbara med mjölonblad (uva-ursi) mot urinvägsinfektioner. De ska användas under en kort tid och inte under graviditet och amning.

Lingonblad kan torkas och användas som te, men ännu bättre är det att göra tinktur på dem.

Lingon och gojibär

Gojibär (bocktörne på svenska) säljs som ett superbär, men hur står det sig mot lingon?

Lingon

  • Högre innehåll av polyfenoler (antocyaniner, flavonoler, flavanoler, proantocyanidiner).
  • PAC-profil liknande tranbär med typ A-dimerer/trimerer.
  • Starkare antioxidantprofil ur polyfenolsynpunkt.
  • Mer relevant vid postprandial glukosreglering, antiinflammatorisk kost och i viss mån för att stödja urinvägarna.

Gojibär

  • Högre innehåll av karotenoider, särskilt zeaxantin, vilket ger ögonskyddande effekt (motverkar makuladegeneration).
  • Innehåller polysackaridkomplex (LBP – Lycium barbarum polysaccharides) med immunmodulerande och antioxidativa effekter (annan mekanism än polyfenoler).
  • Högt naturligt sockerinnehåll – särskilt i torkad form, vilket kan vara negativt för vissa metabolt känsliga individer.
  • Mer relevant vid ögonhälsa, immunstöd, leverstöd och som adaptogen inom traditionell kinesisk medicin.

Vill du lära dig mer om hälsa?

Nordiskt Näringscenter har korta och långa kurser samt utbildningar inom ett brett område.
Fyll i din e-postadress nedan så får du vårt nyhetsbrev med information och erbjudanden.
Du får även ett häfte där du kan lära dig mer om C-vitamin.
Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Nyhetsbrev till sidfot (#4)

Traditionell användning

  • Sverige: Lingonsylt som syrligt tillbehör till kött, vilt och potatisrätter.
  • Finland: Poronkäristys (sautéerad ren) serveras med mos och lingon.
  • Ryssland: “Brusnika” används i drycker, sylter och folkmedicin. Man dricker lingonjuice mot feber och förkylning.
  • Vattlingon: Förvaring av hela bär i vatten, tack vare bensoesyra, gör det möjligt förvara lingonen över vintern, utan att man behöver tillsätta socker.

Lingon symboliserar uthållighet och renhet i nordisk tradition – bärplockning sågs både som en hushållsplikt och rekreation. I äldre tid ansågs lingonbuskar skydda mot onda andar, och att bären kan rena blodet och stärka kroppen inför vintern.

Slutsats

Lingon är ett härdigt nordiskt superbär med exceptionell fytokemisk profil: trots lågt energi- och sockerinnehåll är det rikt på katechiner och proantocyanidiner – särskilt relevant för antioxidantförsvar och metabola stödstrategier. Human evidens är lovande men än så länge begränsad; i klinisk praktik rekommenderas lingon främst som del av kosten.

Lingon är inte bara en del av den nordiska kulinariska identiteten – det är ett naturligt apotek i miniatyr. För holistiska terapeuter erbjuder de ett brett spektrum av hälsovinster, från antioxidativt skydd till urinvägssupport. Ska vi kanske börja se lingon som ett lika självklart hälsobär som blåbär och gojibär – och i vissa avseenden ännu bättre?

Bo Engborg
Rektor för Nordiskt Näringscenter

Källor

Totalt antocyanin‑innehåll i kultivarier i USA: 27,4–52,6 mg/100 g Medical News Today+3matkalkyl.se+3arktisetaromit.fi+3I FORM+3Food Agency+3immun.se+3arktisetaromit.fiARS+6immun.se+6arktisetaromit.fi+6MDPI+1Medical News Today+6PMC+6ARS+6.

Lingon är rika på quercetin (en flavonol) samt andra polyfenoler som lignaner, resveratrol etc. RISE.

Flavanoler såsom katechiner finns i lingon; lingonpulver visade upp till tio gånger mer katechiner (250–500 mg/kg, dvs 25–50 mg/100 g) än blåbär (75 mg/kg) Diva Portal+15immun.se+15Food Agency+15.

Lingon innehåller typ A‑dimers och -trimers av proantocyanidiner samt olika antocyaniner etc. ARS+6MDPI+6Testfakta+6

Är du intresserad av hälsa?

Nyhetsbrev till sidfot (#4)
Se alla inlägg