Blåbärstry
12 juni 2023

Odla blåbärstry

Blåbärstry (Lonicera caerulea var. KAMCHATKA) eller Honungsbär är mycket  lättodlade bärbuskar. De hör till kaprifolfamiljen och har inget gemensamt med blåbär annat än färgen. Vissa sorter har lite smak av blåbär! På andra språk heter de bla Honeyberry, Haskap mm. 

Observera att Blåtry (Lonicera Caerulea) är en släkting som inte är ätbar. Den är svagt giftig! Bären ger kräkningar, ansiktsrodnad, stark törst och vidgade pupiller!

Varianterna bärtry, Lonicera caerulea variant Edulis, Japansk bärtry, Lonicera Caerulea variant Emphyllocalyx och Blåbärstry, Lonicera Caerulea variant Kamtschatica har däremot ätbara bär

Korspollinering

Korspollinering är viktig för att bären ska bli stora. Man behöver därför ha minst 2 till 3 olika sorter nära varandra.

Antioxidanter

Blåbärstry innehåller mest antioxidanter av alla bär och mkt C-vitamin. Härdigheten är otroligt bra, de klarar av ner till ca minus 45°. Blommorna, som kommer redan i mars-april, klarar frost bra: Blomknoppar och fruktanlag tål frostknäppar ner till ca -8°.

Mognar tidigt

Bären mognar lite före jordgubbarna eller samtidigt, de är goda, smakar som en blandning av blåbär och andra bär, lite svårt att beskriva.

Men plocka inte bären för tidigt! Även om de är blå är de inte nödvändigtvis mogna och då är de fortfarande sura! Därför tycker en del att de inte är goda. Då de blivit blå kan man vänta ett par veckor. Smaka gärna ibland för att känna om sötman utvecklats.

Man kan äta bären direkt från busken, göra sylt, saft, vin och frysa in. God till frukost med jogurt och jordgubbar. Det blir jättegoda muffins med bären.

Jord och plantering

Blåbärstry har inga speciella jordkrav, vanlig trädgårdsjord och lerblandad jord går bra. Bäst trivs de om man jordförbättrar med trädgårdskompost och stallgödsel så att det blir mullrikt och väldränerat. Några spadar torv som sänker pH:t lite grann gillar de.

Gräv en rätt stor grop, ca 50 x 50 cm och fyll den med förslagsvis planteringsjord, kompost, kogödsel, barkmull och några spadar ogödslad torv eller rododendronjord. Det är viktigt att vattna mycket.

Det går bra att plantera buskarna i en kruka under ett tag men inte på lång sikt då buskarna blir stora. I så fall måste det vara en väldigt stor kruka, minst 40 liter. Men visst kan de till att börja med stå i en större kruka för att senare flytta dem till sin slutliga plats.

De trivs bäst i full sol till lätt halvskugga. Som med alla bär blir skörden större med mycket sol.

Glöm inte humlorna

Humlorna är viktiga för pollineringen eftersom blåbärstry blommar redan i april, vid relativt låga temperaturer då bina inte ännu är aktiva. Bygg gärna en humleholk i närheten och skaffa växter som humlorna älskar så de bosätter sig hos dig, tex blå bolltistel, axveronika, isop, lavendel eller temynta.

Kanadensiska, japanska och ryska sorter

Man kan blanda fritt bland de kanadensiska, japanska och ryska sorterna – oavsett vad man läser på nätet!  Det är mycket felaktigheter som skrivs här och där. Blomningen går om lott hos de flesta sorter så pollinering sker utan problem. De kanadensiska sorterna utgår till stor del från ryskt växtmaterial, så skillnaden är inte så stor mellan kanadensiska och ryska sorter

Vissa sorter, t ex trion Boreal Beast, Beauty och Blizzard blommar lite senare än andra sorter och pollinerar varandra utmärkt – men de pollineras även av Indigo Gem, Honey Bee, Tundra, Borealis samt Aurora.

Det är mycket viktigt att nyplanterade buskar får rejält med vatten i maj, juni och vid torka. Ge 20-30 liter per planta vid varje tillfälle så det blir ordentlig rotblöta. Smådutta inte! Det finns har bevattningspinnar som man kan koppla till vattenslangen. Pinnen sticks ner i jorden intill rötterna.

Eller gör små hål i botten på en stor dunk för att vattnet ska rinna ner långsamt i jorden, då slipper du stå och passa.

Om det är torrt länge och plantan inte får vatten, bildas så kallade slutknoppar i rötterna och busken växer inte mer den sommaren, Det är ofta orsaken till att buskarna tycks växa långsamt eller inte alls. Vattna rikligt om våren och försommaren, särskilt de första 2-3 åren! Då kan de växa 30-50 cm under en enda säsong! Busken blir på detta sätt fullstor inom 5 – 6 år.

Gödsling

  • På våren: Ge 1 dl bärgödsel
  • På sensommaren: Höstgödsel utan kväve från början/mitten av augusti då växterna börjar förbereda sig inför vintern.

Blåbärstryplantor i krukor kan se riktigt risiga ut om sommaren och hösten, med torra blad som har bruna fläckar och mjöldagg. Men misströsta inte blåbärstry är vårens och försommarens bärsort – det är normalt att de ser tråkiga ut senare på sommaren om de står i en kruka. Buskarna tappar bladen till vintern och då våren kommer exploderar det fram nya pigga gröna blad och blommor. 

Köp gärna blåbärstry i augusti till oktober eller i mars till april, oavsett hur de ser ut, och plantera dem på sin slutliga växtplats. Styrkan och växtkraften finns i rotsystemet och de kommer att visa sig i sin fulla prakt på våren.

Klipp alltid bort blad som är skadade, fläckiga eller ser trötta ut. Då slipper växten sätta energi på att rädda dem och skapar snabbt nya pigga blad. Ibland får de mjöldagg, det skadar inte busken eller bären. Behandla då enligt råd som finns på nätet.

Synnöve Kristen
synnovekristen@gmail.com
070-952 10 01

Här kan du läsa mer om hur nyttigt det är med blåbärsttry.

Är du intresserad av hälsa?

Nyhetsbrev till sidfot (#4)
Se alla inlägg