Ananas
28 juni 2022

Proteaser minskar inflammation och ökar immuniteten

Alla vitaminer och mineraler, plus alla hormoner som våra kroppar producerar, behöver enzymer för att fungera korrekt. Dessutom reglerar enzymer, såsom proteaser (proteolytiska enzymer, det vill säga proteinnedbrytande enzymer) metaboliska funktioner och är viktiga för uthållighet och energi.

Proteaser hjälper till att smälta proteiner i vår kost och bryter ner dem till mindre enheter som kallas aminosyror.

Dessa enzymer har många olika roller, bland annat:

 • Stödjer de immunförsvaret
 • Underlättar läkning av vävnader och muskelåterhämtning
 • Hjälper till med många funktioner i matsmältningssystemet

Kroppen tillverkar enzymer, men ibland kan den funktionen vara nedsatt av olika orsaker. Proteaser finns naturligt i vissa livsmedel men de kan också tas som tillskott.

Är du intresserad av hälsa?

Fyll i din e-postadress nedan så får du ett häfte om C-vitamin och vårt nyhetsbrev.
Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Nyhetsbrev till sidfot (#4)

Olika proteaser

I matsmältningskanalen produceras flera olika typer av enzymer. De viktigaste kategorierna av proteaser är:

 • Exopeptidaser, som verkar i ändarna av proteiner.
 • Endopeptidaser, som har katalytiska mekanismer och verkar på olika platser. Exempel på endopeptidaser är pepsin, asparaginsyra, cystein, glutaminsyra, metalloendopeptidaser, serin och treonin-endopeptidaser.

Vad gör enzymerna?

Vi behöver både systemiska enzymer, som är enzymer som hjälper kroppens olika reglerings- och kommunikationssystem, och specifika matsmältningsenzymer som bryter ner olika näringsämnen.

Enzymer behövs för varje kemisk reaktion som äger rum i våra kroppar. Matsmältningssystemet, immunsystemet, blodomloppet, levern, njurarna, mjälten och bukspottkörteln – såväl som förmågan att se, tänka, känna och andas – är beroende av enzymer.

Slutprodukterna som bildas av proteaser är en blandning av små peptidkedjor och aminosyror. Slem som utsöndras av tarmcellerna skyddar mot tunntarmsväggen från att brytas ner av de aktiverade proteaserna.

Proteaserna är det som bryter ner protein som finns i till exempel kött, fågel, fisk, baljväxter nötter, ägg och ost.

Proteaser kan vara till hjälp för personer med matallergier eller de som har svårt att smälta protein.

Var finns proteaser?

Förutom den egna produktionen av proteaser, som främst sker i bukspottkörteln och levern, finns det proteaser i vissa livsmedel, t ex

 • Ananas
 • Ingefära
 • Papaja
 • Kiwi
 • Surkål
 • Yoghurt
 • Kefir
 • Miso

Enzymerna i kosten deaktiveras om man värmer upp maten över 42 grader.

Proteaser i kosttillskott

Det finns olika proteaser att köpa i form av kosttillskott, t ex

 • Bromelain
 • Serrapeptase
 • Pepsin
 • Papain

Proteasers effekter

Kontrollerar inflammation och optimerar blodflödet

Proteaser är viktiga regulatorer och modulatorer som behövs när vi utsätts för olika påfrestningar. När våra kroppar är stressade skapas det inflammation, och kronisk inflammation är roten till många sjukdomar.

proteaser hjälper till att modulera den inflammatoriska processen genom en mängd olika mekanismer, inklusive att minska svullnaden av slemhinnor, minska kapillärpermeabiliteten och lösa upp blodproppsbildande fibrinavlagringar och mikrotromboser.

Genom att minska viskositeten (tjockleken) på blodet förbättrar enzymer cirkulationen. Detta ökar i sin tur tillförseln av syre och näringsämnen till vävnaderna och transporten av avfallsprodukter bort från skadade vävnader.

Proteaser hjälper också till att bryta ner plasmaproteiner och rester av celler till mindre fragment. Detta underlättar deras passage genom lymfsystemet, vilket resulterar i snabbare upplösning av svullnad. Det leder till smärtlindring och minskat obehag.

Detta innebär att det finns fördelar med proteaser vid behandling av artrosl Det kan dessutom hjälpa idrottare att återhämta sig snabbare från hårda träningspass och tävlingar.

Forskning tyder på att bromelain, papain, pankreatin, trypsin, chymotrypsin och rutin fungerar som viktiga regulatorer och modulatorer av inflammation.

Förebygger åderförkalkning och hjärtsjukdomar som hör ihop med diabetes

Papain, det proteolytiska enzymet som finns i papaja, kan vara till hjälp för att förebygga åderförkalkning och diabetisk hjärtsjukdom.

Minskar svårighetsgraden av inflammatoriska tarmsjukdomar och ulcerös kolit

Studier har visat att användningen av vissa proteolytiska enzymer hjälper till att minska svårighetsgraden av inflammatoriska tarmsjukdomar och återfall av ulcerös kolit. National Center for Biotechnology Information konstaterar att oralt intag av fem milligram bromelain per dag markant minskar utvecklingen och svårighetsgraden av inflammatorisk tarmsjukdom.

Rensar upp i immunförsvaret

Bland de viktiga effekterna av proteaser är att öka styrkan hos naturliga mördarceller. Naturliga mördarceller (lymfocyter) kan binda till vissa tumörceller och virusinfekterade celler för att döda dem.

Proteaser kan också bryta ner patogener som annars kan hämma normal immunfunktion.

Även om immunkomplex är en normal del av immunsvaret kan de, när det blir för mycket av dem, orsaka vissa njursjukdomar, nervinflammationer och ett antal reumatologiska sjukdomar, inklusive reumatoid artrit.

Forskning tyder på att trypsin, papain och andra proteaser kan bryta upp befintliga patogena immunkomplex och till och med förhindra att de skapas från början, vilket förbättrar lymfdränage. Detta stimulerar immunförsvaret, vilket innebär att proteaser är naturliga immunförsvarsförstärkare.

Detta gör dem fördelaktiga för personer med tillstånd kopplade till höga nivåer av immunkomplex eller autoimmuna sjukdomar, reumatoid artrit, lupus, sklerodermi och multipel skleros.

vissa fördelar för patienter med cancer, men andra inte.

Antiinflammatoriska egenskaper (särskilt i tjocktarmen)

Proteaser skyddar tjocktarmsceller från skador av fria radikaler och kan hjälpa till med absorptionen av näringsämnen i kroppen. De verkar inte bara hjälpa kroppen att bryta ner och smälta protein, utan vissa studier tyder på att de också har antiinflammatoriska egenskaper som kan minska svullnad och inflammation i tjocktarmen.

Bromelain och papain i synnerhet är särskilt användbara för personer med Crohns, celiaki och sår.

Proteaser på fastande mage

Om man vill använda proteaser för att läka olika problem snarare än för att smälta maten behöver man ta dem på fastande mage. Några timmar efter maten och minst en halvtimme innan. Enklast brukar vara att ta dem på morgonen.

Läs mer

Här är en omfattande artikel om proteaser:
https://draxe.com/nutrition/proteolytic-enzymes/

Är du intresserad av hälsa?

Nyhetsbrev till sidfot (#4)
Se alla inlägg