Solörtsdricka
En traditionell slavisk dryck som är god, nyttig och uppfriskande. På ryska kallas den suritsa eller surja.
Man använder olika örter och gör ett kallt, syrat utdrag istället för hett vatten som när man gör te.
Suritsa kallas gudarnas dryck och kan tillverkas av olika örter.
Lägg örter i en trelitersbehållare upp till ungefär en tredjedel. De behöver inte pressas ner. Du kan använda till exempel mynta, oregano, nässlor, dragon, salvia eller timjan. Prova med olika örter för att hitta din favorit. Det går utmärkt att blanda örter.

Fyll kärlet med kallt, rent vatten och tillsätt ungefär en matsked honung per liter vatten. Täck öppningen med hushållspapper eller gasbinda. Ställ kärlet i solen, tryck ner örterna en eller två gånger per dag. Låt stå i tre dagar.
Sila bort örterna och förvara drycken i kylskåpet och drick mellan måltiderna.