Johannesört
25 juni 2023

Johannesört

En allsidig ört

Johannesört (Hypericum perforatum) är en välkänd växt, både för sina ljusgula blommor och otaliga medicinska egenskaper. Växtens namn kommer från dess blommande period, som sammanfaller med Johannes Döparens födelsedag. Denna fleråriga ört, som växer på ängar, betesmarker och dikesrenar, har varit en hörnsten i traditionell europeisk medicin som går tillbaka till de gamla grekerna. Dess användningsområden fortsätter att studeras och är alltmer accepterade idag [1].

Inte bara mot nedstämdhet och depression

En av de mest väldokumenterade fördelarna med johannesört är dess humörhöjande egenskaper. Den används för att lindra symptom på nedstämdhet, depression och ångest, och kan verka på liknande sätt som vissa typer av antidepressiva medel genom att öka tillgängligheten av signalsubstanser i hjärnan [2]. Johannesört har visat lovande resultat när det gäller reglera hormonell aktivitet, lindra ångest och minska svårighetsgraden av premenstruella symptom [3].

Utöver dess fördelar för mental hälsa, är johannesört också bra för att främja leverhälsa och underlätta matsmältningen. Medan forskning inom dessa områden pågår, tyder vissa studier på att örten har skyddande effekter mot leverskador. Dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper kan också stödja matsmältningens hälsa, lugna tarmslemhinnan och främja balansen i tarmfloran [4].

Även utvärtes

Salvor och oljor med johannesört har också flera positiva hälsoeffekter, men tänk då på att johannesört kan öka ljuskänslighet.

  • Sårläkande (14)
  • Antiinflammatorisk (15)
  • Smärtlindrande, mot muskelvärk, ledvärk och nervsmärta (15)
  • Antiviral och antibakteriell (15)

Vill du lära dig mer om hälsa?

Nordiskt Näringscenter har korta och långa kurser samt utbildningar inom ett brett område.
Fyll i din e-postadress nedan så får du vårt nyhetsbrev med information och erbjudanden.
Du får även ett häfte där du kan lära dig mer om C-vitamin.
Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Nyhetsbrev till sidfot (#4)

Tidigare ansågs den antidepressiva effekten bero på ämnet hypericin, men nyare forskning tyder på att det snarare är hyperforin som har en antidepressiv verkan. Det är ett vanligt misstag att man försöker hitta den aktiva beståndsdelen, men tänk på örterna som helheter. Olika ämnen som finns i läkeörter samverkar med varandra och effekten beror mer på synergin mellan olika ämnen än enskilda komponenter.

Kemiska föreningar

Johannesört är känt för att innehålla ett stort antal kemiskt aktiva föreningar. Även om exakta mängder av varje förening kan variera baserat på faktorer som den specifika växtplatsen, tid på året för skörden, vädret och vilken del av växten som används, är de huvudsakliga aktiva beståndsdelarna välkända.

Här är några av de viktigaste kemiska föreningarna som finns i johannesört:

  • Naftodiantroner: Dessa inkluderar hypericin och pseudohypericin, som har mött betydande intresse tack vare dess biologiska aktivitet [7, 8, 9].
  • Floroglucinoler: Speciellt hyperforin och adhyperforin, som också tillskrivs betydande biologisk aktivitet [7, 8, 10].
  • Flavonoider: Detta breda utbud inkluderar föreningar som rutin, hyperosid, isoquercitrin och quercetin [7, 8, 4, 11, 12].
  • Fenolsyror: Till exempel finns klorogensyra i johannesört [11, 12].
  • Xanthoider: Dessa är en annan klass av föreningar som finns i johannesört [8].
  • Biflavoner: Liksom 13, II finns 8-biapigenin och amentaflavon i johannesört [12, 13].
  • Acylfloroglucinoler och fenylpropaner är andra anmärkningsvärda beståndsdelar [[13]

Man kan se de olika kemiska föreningarna som en symfoniorkester, effekten kommer av mångfalden. Sedan kan vissa enskilda beståndsdelar också ha en intressant effekt, liksom ett soloinstrument, läs till exempel mer om quercetin.

Känn igen och plocka johannesört

Johannesört är en tålig perenn med spretiga grenar och distinkta, ljusgula blommor som blommar runt slutet av juni. Varje blomma har vanligtvis fem kronblad täckta med små svarta prickar. Växtens blad är lika anmärkningsvärda, med ett tätt mönster av genomskinliga prickar när de hålls upp mot ljuset (perforatum i det latinska namnet betyder perforerad).

Om du gnuggar en blomma mellan fingrarna blir de rödaktiga, det är en effekt av hypericin.

Äkta johannesört har en nästan rund stam med två räfflor, det finns en släktning (oäkta johannesört) som har fyra kanter. Den producerar inte hypericin och kommer alltså inte att färga fingrarna. Båda har använts traditionellt.

Den bästa tiden att skörda johannesört är under dess blomningsperiod. Klipp stjälkarna cirka 10 till 15 cm från toppen, då är det fortfarande möjligt för örten att fortsätta växa. Både blad och blommor innehåller välgörande ämnen, du behöver inte separera dem.

Johannesört

Förberedelse och användning

Efter plockning torkar man den på en skuggig och välventilerad plats för att bäst bevara dess aktiva beståndsdelar. Har man tillgång till en torkugn är det bra att använda den, men tänk på att inte låta temperaturen gå över 40 grader. Den torkade örten kan sedan användas för att tillverka en rad olika saker, inklusive teer, salvor, tinkturer och oljor.

Lägg torkade örter i glasburk och förvara mörkt och svalt.

Te: För att brygga ett te på johannesört låter du de de torkade blommorna och bladen dra i hett vatten. Detta kan drickas dagligen för att lindra ångest, förbättra humöret och främja matsmältningen [5].

Salvor och oljor: Johannesört som får dra i olja är populärt för utvärtes bruk. Det är lätt att tillreda: lägg helt enkelt den torkade örten i en basolja (till exempel olivolja) och låt den dra på en varm, mörk plats i cirka 4-6 veckor. Detta kan användas för att lindra hudirritationer och brännskador. Det kan också användas mot nedstämdhet, de aktiva ämnena tränger snabbt in i huden. I och med att att johannesört är antibakteriall och antiviral kan man också tänka sig att använda den mot hudinfektioner.

Tinktur: En tinktur är ett koncentrerat örtextrakt. Det är ett annat sätt att bevara och utnyttja fördelarna med johannesört. Lägg den torkade örten i stark alkohol (gärna mer än 40% men inte mer än 70%) i flera veckor. Sila sedan bort växtdelarna och förvara tinkturen i en mörk flaska. Använd sedan tinkturen genom att blanda ett par milliliter i ett halvt glas vatten. Det är ett ett kraftfullt botemedel som kan användas för att till exempel:

  • Minska nedstämdhet
  • Motverka sömnlöshet och för att sova djupt
  • Lindra smärta
  • Minska PMS
  • Minska nervositet, spänning och ångest
  • Mildra matsmältningsbesvär

En stor fördel med tinktur är att den håller hur länge som helst. Torkade blad och blommor tappar sin verkan efter något år.

Att tänka på

Trots dess fördelar kan johannesört interagera med olika mediciner, och potentiellt minska deras effektivitet. Det beror på att johannesört stimulerar leverns avgiftningsförmåga vilket leder till att de giftiga ämnen som utgör mediciner snabbare går ur kroppen. Det gör att receptbelagda antidepressiva medel, p-piller och vissa hjärtmediciner inte har avsedd verkan. Om du tar mediciner kan du rådfråga din läkare innan du börjar med johannesört. Det är dock stor risk att din läkare inte vet så mycket om interaktionen med läkemedel så be denne att specifikt kontrollera om det gäller just de mediciner du tar.

Johannesört ökar risken för ljuskänslighet, det innebär att man lättare blir bränd i solen om man har använt johannesört, det gäller både utvärtes och invärtes användning. Det är bättre att på soliga dagar ta preparat med johannesört på kvällen.

En mångfacetterad ört

Den mångfacetterade johannesörten är ett bevis på naturens otroliga helande potential. Dess humörhöjande, leverskyddande och matsmältningshjälpande egenskaper, tillsammans med otaliga andra tillämpningar, gör den till en växt värd att utforska. Som alltid är ansvarsfull och informerad användning nyckeln till att utnyttja fördelarna med denna anmärkningsvärda ört.

  1. Botanicalinstitute
  2. Medicalnewstoday
  3. Springer
  4. Sciencedirect
  5. Organicfacts
  6. Folkmedicine
  7. Pubmed
  8. Medscape
  9. Herbal legacy
  10. Pubmed
  11. Springer
  12. Researchgate
  13. Researchgate
  14. Juicing for Health
  15. Organic Health

Bo Engborg
rektor, Nordiskt Näringscenter

Lär dig mer!

Vill du lära dig mer om örter rekommenderas:
Örtmedicin och huskurer , 14-15 september 2024

Är du intresserad av hälsa?

Nyhetsbrev till sidfot (#4)
Se alla inlägg