Maskros
28 augusti 2023

Maskros – prydnadsväxt och läkeört

Maskros, (Taraxacum officinale), är inte bara en vacker blomma som pryder många ängar och gräsmattor utan också en växt som traditionellt har använts för sina terapeutiska egenskaper. Modern forskning stödjer flera av de traditionella användningsområdena. Maskros har använts som mat och medicin i århundraden av olika kulturer och traditioner. Den har också förknippats med olika magiska och symboliska betydelser.

Taxonomi

Carl von Linné kallade arten Leontodon taraxacum 1753. Det nuvarande släktnamnet Taraxacum härstammar möjligen från arabiskan Tharakhchakon [10], eller från grekiskan Tarraxos [11]. Namnet officinalis hänvisar till dess värde som en medicinalväxt.

Man har funnit fossiler av maskros som går tillbaka till glaciala och interglaciala tider i Europa [12].

Växtplats

Maskros kan växa nästan var som helst, men den föredrar fuktiga och bördiga jordar med hel eller delvis solexponering. Det är en flerårig växt som klarar kalla vintrar och varma somrar. Den förökar sig huvudsakligen av frön, som sprids av vind eller djur. Varje blomma kan producera upp till 200 frön, dessa kan gro snabbt och etablera nya växter [13]. Maskros kan också föröka sig vegetativt med sin pålrot, som kan regenerera nya skott om de går sönder eller skärs av [14].

Vill du lära dig mer om hälsa?

Nordiskt Näringscenter har korta och långa kurser samt utbildningar inom ett brett område.
Fyll i din e-postadress nedan så får du vårt nyhetsbrev med information och erbjudanden.
Du får även ett häfte där du kan lära dig mer om C-vitamin.
Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Nyhetsbrev till sidfot (#4)

Utseende

Maskros har ett distinkt utseende som gör den lätt att känna igen. Den har en rosett av löv vid marken. Dessa är avlånga eller ovala till formen, med tandade eller flikiga kanter. Bladen är gröna eller ibland rödaktiga vid basen och har en mjölkaktig saft när de bryts. Blomstjälkarna är ihåliga, släta och bladlösa. De bär en gul blomma som öppnar sig på morgonen och stänger sig på kvällen. Blomman består egentligen av en massa små blommor, något som är typiskt för blommor som tillhör Asteraceae, hit hör även till exempel rölleka.

Efter blomningen förvandlas blomhuvudena till sfäriska fröhuvuden som är täckta med vit pappi (hår). Fröna är bruna eller svarta, med en smal näbb fäst vid pappus.

Användning i maten

Maskros är ätbar från rot till blomma. Bladen kan ätas råa eller kokta som grönsallad eller grönsak. De har en bitter smak som kan reduceras genom att blanchera dem. De unga bladen är sprödare och mindre bittra än de äldre. Vissa maskrosor har slätare blad medan andra är mer tandade. De slätare bladen är mindre bittra. Blomknopparna kan läggas in och kan då ätas som kapris.

Blommorna kan användas för att göra vin, te, gelé, sirap eller vinäger. De kan läggas i sallader, soppor eller bakverk för både färg och smak. Rötterna kan rostas och malas till en kaffeliknande dryck eller bryggas till ett te. De färska rötterna kan också användas som en rotfrukt i soppor eller grytor.

En fördel med maskros i kosten är att den går att skörda under större delen av året. Man kan till och med gräva fram gröna maskrosblad under snön!

Maskros och hälsa

Maskrosen är rik på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Den innehåller bland annat betakaroten, C-vitamin, K-vitamin, järn, kalcium, magnesium, kalium och inulin.

De många hälsofördelarna med Taraxacum officinale inkluderar:

  • Diuretisk aktivitet – Maskros hjälper till att eliminera överflödig vätska från kroppen [1]. Man kan till exempel dricka te på torkade maskrosblad.
  • Leverskyddande effekter – Maskros erbjuder skydd mot leversjukdomar och kan ha potentiella effekter vid leverbehandlingar. Maskros kan också hjälpa till att skydda levern från skador orsakade av toxiner. [3].
  • Antikolitaktivitet – Den kan lindra symptom på kolit, inflammation i tjocktarmen [1].
  • Immunskyddande effekter – Växten stärker immunsystemets funktioner på olika sätt[1].
  • Antiviral aktivitet – Maskros har anti-influensaviruseffekter [6]. Man har sett den effekten när man har använt extrakt av maskros. Extrakt kan man köpa i flytande form, kapslar eller tabletter.
  • Antifungal aktivitet – Maskros har en påvisad förmåga att hämma svamptillväxt [4]. Det finns olika sorters svampar i vårt matsmältningssystem, bland annat candida, som kan störa hälsan när de blir för rikliga.
  • Antibakteriell aktivitet – Maskros kan hämma bakterietillväxt [4]. Det kan ha betydelse för infektion, både hos människor och djur, men även mot bakterier som drabbar växter.
  • Antiartritisk aktivitet – Det är fördelaktigt att använda maskros vid artrit [1].
  • Antidiabetisk aktivitet – Potential för att hantera diabetes [5]. Bland annat innehållet av inulin har en blodsockerreglerande effekt.
  • Antioxidantaktivitet – Extrakt av maskros har antioxidanteffekter, som motverkar fria radikaler [6].
  • Mot PMS – I och med att maskros har en positiv effekt på levern, som i sin tur är viktig för det hormonella systemet, brukar maskros, särskilt roten, ofta användas mot PMS och andra hormonella störningar [16]. I och med att maskrosblad är urindrivande kan man även använda dem för att minska svullnad i samband med PMS.
  • Cancer – Forskning tyder på att maskros kan bidra till att minska cancertillväxten, även om mekanismen och detaljerade terapeutiska doser fortfarande inte är klarlagt. Specifikt biokemiskt innehåll i maskros har visat olika antiinflammatoriska, cytotoxiska och diuretiska egenskaper, som har kopplats till cancerförebyggande [15].
  • Maskros har traditionellt använts som ett milt laxermedel och anses förbättra matsmältningen. Den anses särskilt bra för behandling av kronisk förstoppning. Maskrosrot innehåller bitterämnen som har laxerande egenskaper [17].
Maskros
Maskros

Många intressanta ämnen

De många hälsoeffekterna hos maskrosen kan tillskrivas dess rika sammansättning av fytokemikalier och andra ämnen. Som så ofta när det gäller örtmediciner samverkar dessa ämnen med varandra och uppnår då en bredare effekt.

  • Karotenoider: Dessa är pigment som ger maskrosblommorna sin gula färg. De har antioxidantegenskaper och kan hjälpa till att skydda mot cellskador orsakade av fria radikaler [1]. En av karotenoiderna är betakaroten, en föregångare till vitamin A och viktig för bland annat syn, immunförsvar och reproduktion.
  • Flavonoider – Dessa är en grupp fytokemikalier som har antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper. De kan hjälpa till att minska inflammation och oxidativ stress i kroppen. Flavonoiderna i maskros inkluderar qurecetin och luteolin-7-glukosid. Luteolin minskar bland annat risken för hjärtdöd hos diabetiker [7].
  • Fenolsyror – Dessa är en grupp fytokemikalier som har antioxidantegenskaper och kan hjälpa till att skydda mot cellskador orsakade av fria radikaler [1].
  • Polysackarider – Dessa är komplexa kolhydrater som har immunförstärkande egenskaper. De kan hjälpa till att stimulera immunförsvaret och förbättra den allmänna hälsan. Polysackariderna inkluderar inulin som förutom sin blodsockerreglerande effekt även är föda åt goda bakterierna i tjocktarmen.
  • Sesquiterpene lactones – Dessa är en grupp fytokemikalier som har antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper. De kan hjälpa till att minska inflammation och oxidativ stress i kroppen. I maskros finns till exemåel taraxinsyra (taraxinic acid).
  • Steroler – Dessa är en grupp fytokemikalier som har kolesterolsänkande egenskaper [1].
  • Triterpener – Dessa är en grupp fytokemikalier som har antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper. De kan hjälpa till att minska inflammation och oxidativ stress i kroppen [1].
  • Vitamin K1 – Spelar en nyckelroll för benhälsa och blodkoagulering.
  • Vitamin C – Vital för kollagensyntes och immunförsvar.
  • Järn – Kritisk för syretransport i blodet.
  • Kalcium – väsentligt för att balansera pH i blodet, bygga skelett, nervsignalering och väldigt många andra funktioner.
  • Magnesium – Krävs för hundratals biokemiska reaktioner.
  • Kalium (Kalium) – Upprätthåller elektrolytbalansen.

Traditionell användning

Maskros har använts som en läkeört sedan urminnes tider av olika kulturer och traditioner. Kineserna använde maskros för att behandla magproblem, hudsjukdomar och bröstinfektioner. Araberna använde maskros för att behandla lever- och njursjukdomar. Européerna använde maskros för att behandla gulsot, skörbjugg, anemi och reumatism. Indianerna använde maskros för att behandla njursten, hudutslag och halsbränna. Örtläkarna använde maskros för att behandla förstoppning, gallsten, gikt, eksem och akne [8].

Folkliga traditioner och magi

Maskros har förknippats med olika folkliga traditioner och har getts magiska betydelser. Några av dem är:

Maskros kallades för ”älvklockor” eller ”herdens klockor” eftersom dess blommor öppnar sig och stängs förutsägbart med solen. Man trodde också att när man blåste på ett maskrosfröhuvud kunde man se tiden utifrån antalet frön kvar på stjälken²¹.

Maskros användes också för spådomar och önskningar. Det sades att om du blåser på ett maskrosfröhuvud, kommer antalet återstående frön att berätta hur många barn du kommer att få, eller hur många år du har kvar att leva. Det sades också att om du önskar något innan du blåser på ett maskrosfröhuvud, kommer din önskan att gå i uppfyllelse om alla frön flyger iväg.

Maskros hölls även under hakan för att se om någon gillade smör eller ost. Om hakan lyste gul betydde det att personen gillade smör eller ost. Detta baserades på idén att den gula färgen på blomman reflekterades på huden.

Maskros var också en symbol för kärlek, trohet, lycka och spådom. På viktorianskt blomspråk betydde maskros ”kärlekens orakel”. Det var också en symbol för solen och dess kraft att lysa upp och läka²⁴.

Maskros var också en symbol för sorg och bitterhet, särskilt inom den kristna symboliken. Det sades att maskros växte på Jesu grav efter hans korsfästelse, och att dess bittra smak representerade hans lidande. Det har också sagts att maskros växte ur Maria Magdalenas tårar efter hans död.

Maskrosen har en myriad av fördelar och dess olika kemiska föreningar gör den till en framstående läkeört. Dess egenskaper kan erbjuda lösningar för olika hälsoproblem, vilket ger ett holistiskt synsätt på välbefinnande.

Bo Engborg
rektor, Nordiskt Näringscenter

Lär dig mer!

Vill du lära dig mer om örter rekommenderas:
Örtmedicin och huskurer

  1. bnrc.springeropen.com – A comprehensive review of the benefits of Taraxacum
  2. researchgate.net – (PDF) A comprehensive review of the benefits of Taraxacum
  3. ncbi.nlm.nih.gov – Protective Effects of Taraxacum officinale L. (Dandelion) Root
  4. intechopen.com – Taraxacum Genus: Potential Antibacterial and Antifungal Activity
  5. scholarworks.umt.edu – In the Weeds
  6. worldveg.tind.io – Polyphenols content and antioxidant activities of Taraxacum
  7. Luteolin intake is negatively associated with all-cause and cardiac mortality among patients with type 2 diabetes mellitus. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36966325/
  8. Dandelion – History, folklore, myth and magic. The practical herbalist. https://thepracticalherbalist.com/advanced-herbalism/dandelion-history-folklore-myth-and-magic/.
  9. Dandelion | NCCIH – National Center for Complementary and Integrative health. https://www.nccih.nih.gov/health/dandelion/.
  10. Morley, T. I. (1969). ”Spring Flora of Minnesota”. 1974 Reprint with Minor Corrections: 255.
  11. Kowalchik, Claire; Hylton, William H.; Carr, Anna (1987). Rodale’s illustrated encyclopedia of herbs. Emmaus, Pa.: Rodale Press. p. 141ISBN 978-0-87857-699-9.
  12. Taraxacum officinale complex (dandelion)”. Cabi.org. Retrieved 2019-06-17.
  13. https://www.ediblewildfood.com/dandelion.aspx
  14. Maskrosrecept – BBC Food. https://www.bbc.co.uk/food/maskros.
  15. Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale
  16. Medicinal herbs for PMS
  17. Dandelion – Health information

Är du intresserad av hälsa?

Nyhetsbrev till sidfot (#4)
Se alla inlägg