Rölleka
En viktig läkeört med lång tradition
Rölleka (Achillea millefolium) är en växt som besitter en naturlig skönhet och dessutom har en rik väv av kulturell, medicinsk och historisk innebörd. Denna mångsidiga ört har uppskattats i årtusenden på olika håll i världen för sina många användningsområden, allt från örtmedicin till spådomskonst och andliga ritualer. Aktuell forskning visar att den kan ha betydelse även för att bekämpa Covid-19!
Rölleka är en blommande växt som tillhör familjen Asteraceae. På svenska har den gått under många olika namn, til exempel Röllika, rölökor, karibacka, rödlätta, sårläka, läkeblomma, timmermansblomma, soldatört, tusenrosor, tusengren och stengräs,
Röllekans rika etnobotaniska historia spänner över flera kontinenter och kulturer. Från dess visuella egenskaper till dess traditionella och medicinska användningsområden är rölleka en mångfacetterad växt som förtjänar en djupgående analys.
Vill du lära dig mer om hälsa?
Nordiskt Näringscenter har korta och långa kurser samt utbildningar inom ett brett område.
Fyll i din e-postadress nedan så får du vårt nyhetsbrev med information och erbjudanden.
Du får även ett häfte där du kan lära dig mer om C-vitamin.
Du kan avsluta prenumerationen när du vill.
Hur rölleka ser ut och var den växer
Röllekans utseende är utpräglat och den känns igen på sina små klasar med blommor, de är vanligen vita men kan ibland ha en rosa eller lila nyans. Millefolium i dess latinska namn betyder tusen blommor, ett poetiskt sätt att beskriva att det är oräkneligt antal blommor. Blommorna växer på stjälkar som kan bli närmare 1 meter höga, även om de vanligen inte blir så höga. De väldoftande, fjäderliknande bladen ger växten ett speciellt utseende [1].
Rölleka föredrar en mager, torr till medeltorr, väldränerad sandig lerjord och trivs i full solexponering [2]. Den växer under hela norra halvklotet, och är utbredd över hela Nordamerika, Europa och Asien. I USA uppvisar rölleka en motståndskraftig natur, tolererar dålig jord, varma, fuktiga somrar och torka [2].
Vetenskaplig forskning och medicinsk användning
En stor mängd studier har ägnats åt att utforska den medicinska potentialen hos rölleka. Traditionellt inkluderar dess indikationer matsmältningsproblem, lever- och gallblåsan, menstruationsrubbningar, feber och sårläkning [3]. Moderna farmakologiska studier stödjer många av dessa traditionella användningsområden.
Den terapeutiska potentialen hos rölleka, som indikeras av olika studier, inkluderar antiinflammatoriska [4], [5], leverskyddande [6], kramplösande [4], blodtryckssänkande [4] och blödningshämmande egenskaper [4]. Dessutom har extrakt av röllekas visat potential för sårläkning och behandling av inflammatoriska sjukdomar vid topiska applikationer [5].
Rölleka är rik på bioaktiva föreningar som isovalerinsyra, salicylsyra, steroler, flavonoider, tanniner och kumariner [7]. Sådana föreningar kan vara ansvariga för växtens breda terapeutiska användning, vilket ses i dess traditionella tillämpning för luftvägsinfektioner, hudåkommor och leversjukdomar [6].
Ett annat spännande forskningsområde är röllekas potentiella antivirala egenskaper, särskilt mot COVID-19. Studier på te från rölleka har visat att komponenter som Luteolin i rölleka kan hämma inflammatoriska processer associerade med COVID-19. Dessutom visade studien att virusmembranen i SARS-CoV-2-celler som behandlades med rölleka föll sönder. vilket ger en vetenskaplig grund för att ytterligare belysa Achillea millefoliums antivirala och antiinflammatoriska egenskaper. [10]
Traditionell användning i Europa och Asien
I Europa användes rölleka mot en rad sjukdomar. Den användes som för sin svettdrivande, sammandragande, stärkande och stimulerande effekt. Rölleka var ett vanligt botemedel mot förkylning och influensa och användes som ett antiinflammatoriskt medel [7].
Inom asiatisk medicin har rölleka använts på liknande sätt. De delar som växer över marken användes mot slem, som en bitter matsmältningstonic för att uppmuntra gallflödet och som urindrivande [7].
Rölleka och I Ching
Kopplingen mellan rölleka och I Ching, den gamla kinesiska spådomstexten, ger en intressant inblick i denna växts kulturella betydelse. Traditionellt användes 50 röllekestjälkar i en komplex process för att generera hexagrammen, kärnelementen i I Ching. Denna användning av rölleka vid spådom visar dess roll bortom det fysiska och medicinska, och når in i de andliga och filosofiska dimensionerna av det mänskliga livet.
Folklore
Röllekans rika historia är genomsyrad av intressant folklore. Dess släktnamn, Achillea, syftar på den grekiske hjälten Achilles, som påstås ha använt rölleka för att behandla sår under det trojanska kriget. I Europa ansågs rölleka vara en kraftfull skyddande ört och ingick ofta i amuletter och berlocker för att avvärja ondska eller negativitet. I Skottland förknippades den med lycka och användes vid bröllopsceremonier. Kinesisk folklore, parallellt med dess användning i I Ching, förknippade rölleka med inslag av livslängd och spådom.
Plocka och använd rölleka
För att göra te skördas rölleka under sommarmånaderna. De nya bladen kan plockas i mitten till slutet av våren innan plantan sätter blommor. Blommorna plockas bäst på sommaren när den blommar, helst på förmiddagen efter att daggen torkat. Teest kan användas mot förkylningar, influensa och feber.
När du har plockat röllekan är det viktigt att torka den, till exempel genom att hänga upp den på en sval, mörk plats. När den har torkat kan den lagras på en mörk plats under hela året. Ta sedan fram det du behöver för att brygga te av den. Låter en till två teskedar torkad rölleka dra i hett vatten i cirka 10 till 15 minuter.
Till tinktur rekommenderas det att använda blommorna på röllekaplantan, med bara lite stjälk och blad. Lägg ut dem på en handduk i en timme eller två så att eventuella insekter kan lämna.
När röllekan är ren, fyll en burk till cirka 2/3 med den färska röllekan. Täck sedan röllekan helt med sprit (35-70% alkohol, gärna åt det starkare hållet), och se till att allt växtmaterial är under ytan. Förslut burken och låt den stå på en sval, mörk plats i cirka fyra till sex veckor. Sedan silas blandningen för att ta bort växtdelarna och förvara därefter vätskan i en ren, mörk glasbehållare i rumstemperatur.
Det går att göra en salva göras genom att lägga rölleka i en bärarolja (som olivolja. mandelolja eller kokosolja) i flera veckor. Sedan kan oljan kombineras med bivax för att skapa en kräm eller användas direkt som en olja på huden.
Du kan också använda rölleka färsk rölleka på sår, gnugga sönder den mellan händerna och lägg på såret, det gör att såret läker snabbare.
Myggor brukar inte gilla doften av rölleka, det går att gnugga in sig med bladen för att skydda sig.
Kontraindikationer
Rölleka är i allmänhet säker för de flesta människor, men som med alla örter kan vissa individer ha allergier eller känslighet. Det finns växter som liknar rölleka så det är viktigt att identifiera växten innan du plockar den.
Rölleka har en lång tradition inom örtmedicin och det är ovanligt med biverkningar. Vill du vara trygg med att rölleka är bra för dig kan du rådgöra med en örtterapeut, innan du använder den, särskilt om du är gravid, ammar, har några medicinska tillstånd eller tar några mediciner.
Kom ihåg att rölleka är en mångsidig ört och kan användas i många olika preparat, inklusive tinkturer, teer, salvor och mer. Den är effektiv mot en rad problem, från sårläkning till matsmältningsproblem och feber. Rölleka kan också användas när du gör solörtsdricka.
- U.S. Department of Agriculture
- Missouri Botanical Garden
- Biological activities of yarrow species
- Science Direct
- The estimation of the traditionally used yarrow (Achillea millefolium L. Asteraceae) oil extracts with anti-inflamatory potential in topical application
- Yarrow (Achillea millefolium L.): A Neglected Panacea? A Review of Ethnobotany, Bioactivity, and Biomedical Research
- Yarrow (Achillea millefolium Linn.) a herbal medicinal plant with broad therapeutic use – A review
- Missouri Botanical Garden
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28163113/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35639782/
Bo Engborg
rektor, Nordiskt Näringscenter
Om du blev inspirerad och vill lära dig mer om örtmedicin har vi en utbildning i örtterapi.