Enzymaktivitet
21 juni 2024

Nattokinas

Ett enzym med viktiga hälsoeffekter

Nattokinas, eller nattokinase som är dess engelska namnet, är ett enzym som kommer från natto, en traditionell japansk maträtt gjord på fermenterade sojabönor. Nattokinas är en proteas, det vill säga ett enzym som bryter ner proteiner. Detta enzym har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden tack vare sina positiva hälsoeffekter, särskilt när det gäller kardiovaskulär hälsa.

Vill du lära dig mer om hälsa?

Nordiskt Näringscenter har korta och långa kurser samt utbildningar inom ett brett område.
Fyll i din e-postadress nedan så får du vårt nyhetsbrev med information och erbjudanden.
Du får även ett häfte där du kan lära dig mer om C-vitamin.
Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Nyhetsbrev till sidfot (#4)

Ursprunget till natto

I den kulinariska historien är det få maträtter som kan göra anspråk på en så spännande ursprungshistoria som natto, Japans berömda fermenterade sojabönsrätt. Denna, klibbiga delikatess, som nu är en stapelvara i det japanska köket, har sin existens att tacka för en olyckshändelse som inträffade för över tusen år sedan.

Legenden säger att natto upptäcktes under Heian-period i Japan (794-1185 e.Kr.), en tid av kulturell blomstring och förfinat hovliv. Historien säger att Minamoto no Yoshiie, en berömd samuraj, drev kampanj i nordöstra Japan när ödet ingrep.

En kväll, efter att hans trupper hade kokat sojabönor till sina hästar, packade de hastigt ihop resterna och la dem i påsar av rishalm som var bundna till hästarna. Resan var lång och vädret var varmt. Utan att soldatertna visste det var dessa förhållanden perfekta för Bacillus subtilis natto-bakterierna, som finns naturligt i rishalm, att utöva sin magi.

Natto

Några dagar senare, när påsarna öppnades, fann soldaterna att sojabönorna hade förvandlats. De var trådiga, stickande och liknade ingenting de hade sett på tidigare. Vare sig det var av nyfikenhet eller nödvändighet, smakade de denna oavsiktliga skapelse och fann den inte bara ätbar utan även bra för deras hälsa och uthållighet.

Denna upptäckt blev snabbt populär bland samurajklassen. Nattos höga proteininnehåll, långa hållbarhet och kompakta natur gjorde det till en idealisk kost för krigare på långa uppdrag. Därifrån spreds det till den bredare befolkningen, särskilt i östra Japan. I exempelvis Kyoto är det vanligt att man äter natto som en sidorätt till frukost.

Med tiden blev produktionen av natto mer avsiktlig. Familjer packade in kokta sojabönor i rishalm och lämnade dem på en varm plats för att jäsa, en hantverkstradition som fortfarande görs lever än idag.

Även om de exakta detaljerna om nattos ursprung kan vara höljda i legender, är dess inverkan på det japanska köket och kulturen obestridlig. Från en oavsiktlig upptäckt på ett samurajuppdrag till en älskad maträtt som avnjuts över hela Japan och utanför, nattos resa är ett bevis på den ofta oförutsägbara naturen hos kulinarisk innovation. Det ska tilläggas att alla japaner älskar inte natto, det är lite som vår surströmming. Älskat i vissa delar av landet, medan andra inte alls uppskattar det.

Idag, när natto får erkännande för sina uppenbrar hälsofördelar, inklusive närvaron av nyttiga enzymer som nattokinas, är det fascinerande att reflektera över dess ödmjuka och oavsiktliga början. Berättelsen om natto påminner oss om att ibland kan de mest extraordinära kulinariska skatterna uppstå från de mest oväntade omständigheterna.

Tillverkning av nattokinas

Råvarorna till nattokinas produceras idag mer industriellt för att man ska kunna garantera kvalitet och renhet. I korthet går processen till så här:

  • Sojabönor blötläggs och därefter ångkokas de.
  • De inokuleras med B. subtilis natto
  • Jäsning i 14-18 timmar
  • Extrahering och rening enzymet.

Den färdiga produkten har inget av sojabönan kvar, det innebär att även personer som är allergiska mot sojabönor kan använda nattokinas.

Hälsoeffekter

De främsta effekterna av nattokinas har man sett på det kardiovaskulära systemet, men forskning om andra hälsoeffekter börjar också publiceras.

Minskad risk för blodproppar

Nattokinas har visat potential för att lösa upp fibrin, ett protein som är involverat i blodproppsbildning. Detta kan hjälpa till att förebygga trombos och minska risken för hjärtinfarkt och stroke.

Genom att bryta ner blodproppar och minska blodets viskositet (tröghet) kan nattokinas också förbättra det totala blodflödet i hela kroppen.

Blodtrycksreglering

Studier tyder på att nattokinas kan hjälpa till att sänka både systoliskt och diastoliskt blodtryck (övertryck och undertryck). Denna effekt tros bero på dess förmåga att hämma det angiotensinomvandlande enzymet (ACE), som spelar en roll i blodtrycksregleringen.

Kolesterolhantering

Viss forskning tyder på att nattokinas kan hjälpa till att sänka nivåerna av LDL-kolesterol och öka nivåerna av HDL-kolesterol, vilket potentiellt kan bidra till förbättrade lipidprofiler.

Förebyggande av djup ventrombos (DVT)

Nattokinases förmåga att lösa upp blodproppar och förbättra cirkulationen kan vara fördelaktigt för att förebygga DVT, särskilt under långa perioder av inaktivitet, såsom under flygresor.

Andningshälsa

Det finns nya bevis för att nattokinas kan bidra till att minska slemviskositeten, vilket är en fördel, inte minst för personer med kroniska andningssjukdomar.

Kognitiv funktion

Genom att förbättra blodflödet till hjärnan kan nattokinas bidra till bättre kognitiv funktion och därigenom minska risken för vissa neurodegenerativa störningar.

Intag och dosering

Man kan använda nattokinas för att hjälpa matsmältning av proteiner, och då tar man det helst strax inan man äter. Men de viktigaste effekterna av nattokinas, de på hjärta, blodkärl och andningsapparaten, får man genom att ta nattokinas på fastande mage,

För att dosera nattokinas på rätt sätt tittar man på FU-värdet, snarare än milligram. FU står för fibrinolytiska enheter (fibrinolytic Units). En FU är den mängd enzym som frisätter 1 mikrogram tyrosin per minut under standardförhållanden. Vanligen är styrkan på nattokinas-tillskott mellan 1 000 och 4 000 FU per kapsel.

Det går inte att jämföra enzymintag med intag av exempelvis vitaminer och mineraler, där det är viktigt att inte överdosera och att balansera dem mot varandra. En högre dos av enzymer ger en starkare och därmed snabbare effekt. Exempel på en kraftfull dos är 10 000-12 000 FU på fastande mage, minst 30 minuter före frukost. Det motsvarar 5-6 kapslar på 2 000 FU/styck. Om man är vid god hälsa och vill ha en förebyggande behandling kan 2 000 FU 2 ggr/dag räcka.

Kontraindikationer

Nattokinas är ett säkert kosttillskott, men var uppmärksam på följande.

Eftersom nattokinas är blodförtunnande egenskaper, kan det öka risken för blödningar eller blåmärken.
Detta är särskilt viktigt för personer med blödningsrubbningar eller ska genomgå en operation. Tar man blodförtunnade läkemedel kan nattokinas det bli för mycket blodförtunning, då får man fundera på om det är nattokinas eller läkemedlet som bör fasas ut.

I och med att mattokinas kan sänka blodtrycket kan det bli problem för de som redan har lågt blodtryck. Om man medicinerar mot högt blodtryck kan medicineringen behöva justeras.

Ett fåtal personer kan uppleva matsmältningsbesvär, inklusive illamående eller diarré.

Nattokinas och spikproteiner

I en studie där man har fokuserat på att hjälpa kroppen mot de spikproteiner som kan bildas i kroppen av mrna-vaccinerna mot Covid-19 rekommenderar forskarna att man tar nattokinas, bromelain (en annan proteas) och curcumin (från gurkmeja).

Forskning

Det publiceras allt mer forskning om hälsoeffekterna av nattokinas, här är ett litet urval

Mer om proteaser

Här kan du läsa mer om proteaser

Bo Engborg
rektor för Nordiskt Näringscenter

Är du intresserad av hälsa?

Nyhetsbrev till sidfot (#4)
Se alla inlägg