Ekologisk Kost och Näringsrådgivare
Utbildning

Ekologisk Kost- & Näringsrådgivare

Utbildning

Utbildningen är delvis på plats och delvis på distans!

Utbildningen är ett samarbete mellan Nordiskt Näringscenter och Many Ways AB

Om utbildningen

En yrkesutbildning med terapeutisk och pedagogisk grund inom mat, näringslära, näringsfysiologi och idrottsnutrition. Utbildningen riktar sig till dig som vill vägleda seriöst och målinriktat med kostplan och livsstilsprogram både individuellt och i grupp. Du följer dina klienter under en längre tid för att lyckas med pedagogiska mål och successiv förändring. Du delger kloka val under klientens förändringsresa. Hur ser framtidens mat ut - vad kommer att förändras. Maten står i fokus i vår utbildning. Maten är sjukdomsförebyggande och mat som medicin är vår röda tråd. Helt enkelt händerna i grytan.

Yrkesutbildning

Hur ser framtidens mat ut – vad kommer att förändras. Maten står i fokus i vår utbildning. Maten är sjukdomsförebyggande och mat som medicin är vår röda tråd. Helt enkelt händerna i grytan.
Bär, frukt, grönsaker, baljväxter, fisk och kött har inga innehållsförteckningar. Om maten innehåller något man inte har i köket så är det ultraprocessat, Att äta rätt är lätt om man har kunskapen.
Du kommer på ett pedagogiskt och peppande sätt att lyckas med dina klienter.

Utbildningen ger dig tillräckliga kunskaper för att på ett professionellt och förtroendegivande sätt kunna vägleda och ge råd om matens värde, delge recept som passar klienten och genomföra individuella livsstilsprogram.

Teori och praktik

Du får lära dig näringslärans grunder genom både teoretisk och praktisk undervisning (i eget kök).

  • Utbildning inom ”Nutrimetern” – ett nödvändigt verktyg för professionella rådgivningar. Praktiska övningar utifrån fingerade klienter. Elev­erna får själva fylla i en ”Nutrimeter” för att ha möjlighet att rätta till näringsstatus och levnadssätt under utbildningens gång. Kunskap i vår framtagna Nutrimeter för att kunna fördjupa klientens möjlighet till förändring är ett nödvändigt och seriöst verktyg som ingen annan utbildning har.
  • Framförandeteknik – eleven får förberedande kunskap för att framföra en    pedagogisk och inspirerande föreläsning/fördjupning.
  • Du kommer att hjälpa klienten med individuellt anpassade livsstilsprogram genom att göra en kostplan utifrån klientens behov och målsättning.
  • Du kommer att kunna hjälpa olika yrkesgrupper som kockar, hälsopedagoger, friskvårdsterapeuter, coacher, personliga tränare, sjukgymnaster, sjuk- och hälsovårdspersonal, massörer, hudvårdsterapeuter och andra yrkesgrupper. Du kan helt enkelt göra kortare kurser för dessa yrkesgrupper.
  • Utbildningen inleds med två dagars introduktion på plats. Distansuppgifter tills vi ses igen då vi fortsätter med tre dagars teori. Räkna med totalt 300 timmar inklusive distansuppgifter.

Datum

Startdatum för introduktionen. Resten av utbildningen går på distans.

  • 15-16 februari 2025 första teoridelen
    Lördag 10.00-17.00
    Söndag 10.00-16.00
  • 28–30 mars 2025 andra teoridelen
    Fredag 10.00 – 17.00
    Lördag 10.00 – 17.00
    Söndag 10.00 – 16.00

Utbildningen omfattar totalt cirka 300 timmar. Distansstudierna kan du göra i egen takt, det går bra att arbeta vid sidan om utbildningen.

Du har 24 månader på dig att slutföra alla delar av utbildningen.

Mål med utbildningen

  • Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta både som Ekologisk Kostrådgivare och Näringsrådgivare, föreläsare, starta egna kurser med fokus på matens kombination och värde. Kombinera kostplan med träning ”mat för resultat”.
  • Du får cirka 300 hälsosamma och inspirerande recept som du delger dina klienter individuellt. Recepten är näringstäta och ger lång mättnadstid. Många av recepten är kcal- kolhydrat- fett och proteinberäknade. Dessutom en vecka med specialrecept för personer som på ett sunt sätt vill nå en vikt i balans.
  • Utbildningen passar dig som vill arbeta med kost- & näring och som kompetensutveckling för kockar, hälsopedagoger, friskvårdsterapeuter, coacher, personliga tränare, sjukgymnaster, sjuk- och hälsovårdspersonal, massörer, hudvårdsterapeuter och andra yrkesgrupper. Att få hjälpa och lära människor att må bättre genom matens värde och näringens betydelse är viktigt och nödvändigt för att nå balans och välmående.

Utbildningens innehåll

Hur ser framtidens mat ut – kommer maten att bli tråkig och hur syns förändringen på våra tallrikar?

Det är viktigt och nödvändigt att vi äter mindre kött och betydligt mer växtbaserad mat i framtiden. Vårt behov av alternativa proteiner har aldrig varit större. Forskning och kombinationer av maten på tallriken kommer bli alltmer viktigt för en näringsriktig måltid.

Näringslära och näringsfysiologi är utbildningens grundläggan­de teori, tillämpning och aktuell metodik inom ämnet human nutrition (näringslära). Denna del behandlar sambanden mellan kost och hälsa, kostvanor och näringsbehov. Den behandlar också vilka mängder som behövs av respektive näringsämne. Du får lära dig att skapa egna recept med näringsberäkning som du använder i din rekommendation.

Utbildningen är uppdaterad när det gäller forskning och nordiska näringsrekommendationer.

Framtidens mat innebär mindre kött och mer växter i vår kost. Undersökningar visar på att det kommer ätas mer och mer växter och mindre kött i framtiden. Detta då både klimatet och din hälsa förbättras. För både miljön och klimatets skull behöver köttproduktionen minska. I utbildningens receptbank är det vegetariska (växtbaserade) recept som är i balans med protein, kolhydrater, fett som ger en näringsriktig måltid.

Utbildning inom ”Nutrimetern”

“Nutrimetern” är ett frågeformulär som är specifikt framtaget för utbildningen och mycket viktigt verktyg för att ge individanpassade råd och möjligheter till en bestående förändring. Efter utbildningen inom ”Nutrimetern” kan du se klientens förhållnings¬sätt till mat, stress, motion, sömn och allmän trivsel.

Nutrition

Följande moment ingår i grundläggande näringslära:

Näringslära är enkelt uttryckt, läran om den näring vi människor behöver. På vetenskapligt språk kallas det för nutrition.

Metabolt syndrom

  • Främsta riskfaktorer

Olika märkningar

  • Organisationen KRAV
  • Demeter
  • EU:s ekologiska märkning
  • Regler om livsmedelsinformation
  • Vad är rättvis handel

Vi är vad vi äter. Från knopp till kropp

Dygnsrytmen

Rätt balanserad kost

Matfilosofiska levnadssätt

Idrottsnutrition

Kroppens byggstenar

Den integrativa, alternativa ochkomplementära medicinen

Grundläggande orsaker till ohälsa

Maten är bästa medicinen!

Receptbank

En omfattande receptbank ingår i utbildningen,  både på papper och digitalt.

  • Växtbaserad, närproducerad mat
  • Framtidens mat
  • Proteinskiftet – forskning
  • Säsongs och lokalt matval
  • Stoppa onödigt matsvinn
  • Alternativ till kött, fisk och fågel
  • Bra och mättande morgonmål
  • Nyttiga drinkar och smoothies
  • Mellanmål med frukt, bär, nötter och smörgåsar
  • Kryddiga såser, guckor och smakrika dressingar
  • Sunda val av smårätter och sallader
  • Grönsaksvegetter
  • Soppor i mängder
  • Middagsakuten – tidsangivna recept
  • Välkommen till bords!
  • Köket doftar nybakat!
  • Efterrätten är också viktig
  • Råkostkombinationer
  • Alger det bortglömda livsmedlet
  • Miso fermentering av sojabönor
  • Fermentering – Syrade mjölkprodukter – Syrade grönsaker
  • Groddar raw food
  • Smart av kål
  • Mjölksyrejäsning
  • Ris – hirs – quinoa – bovete – durra – amarant
  • Fettberäkning för olika livsmedel
  • Kcal- fett- kolhydrat- och proteinlista över viktiga livsmedel
  • Kcal beräkning – se mat på nytt sätt
  • Fullkorn och kostfiber
  • Örtguide
  • Vitamin- och minerallistor över olika livsmedel
  • Kostskolans kcal tabell
  • Fuctional foods
  • Friskare livsstil utan stress
  • Allergi eller överkänslighet
  • Celiaki

Vad innebär ekologisk kost- & näringsrådgivning?

En Ekologisk Kost & Näringsrådgivare hjälper sina klienter att tänka sunt och individuellt på ett professionellt, inspirerande och enkelt sätt. Med hjälp av Nutrimetern som klienten fyller i vid första besöket kan du se klientens förhållnings­sätt till mat, stress, motion, sömn och allmän trivsel. Efter gemensam genomgång av Nutrimetern ger du råd till förändring och delger recept som är individuellt anpassade och enkla att genomföra.

Efter cirka tre veckor är det dags att göra en uppföljning. Ekologiska Kost & Näringsrådgivaren hjälper sin klient att komma vidare med ytterligare värdefulla råd och matrecept för att få en bestående och individuell livsstilsförändring.

Ofta vill klienten komma tillbaka ytterligare en eller flera gånger för att successivt lära sig laga den mat och göra de förändringar som är nödvändiga. Varje besök är beräknat till en timma.

Kurslitteratur och diskussionsforum

Utbildnings- och receptkompendium ingår i utbildningen. Inga extra kostnader tillkommer. Du får materialet både i tryckt form och digitalt.

I samband med utbildningen får du tips på böcker och artiklar som kan användas för ytterligare fördjupning.I vår kursportal på internet finns ett diskussionsforum där man kan ställa frågor, både till lärare och kurskamrater, komma med tips och annat. Där finns även skolans lästips, skrivn­ingar och extramaterial. Du får kopiera och använda allt material i din profession.

Teroretiskt prov och övriga uppgifter

Distansuppgifter

Redovisas muntligt vid andra kurstillfället

5 klientfall, med rådgivning utifrån Nutrimetern. Sammanställning av Nutrimetern och råd från Kost- & Näringsrådgivaren med anpassade recept.

Föreläsning via presentationsprogram som till exempel PowerPoint. Föreläsningen ska motsvara 15 minuters föreläsning.

Redovisas via internet

Teoretiskt prov

En genomgång av lokal butik som du kommer att rekommendera

  • Som Kost- & Näringsrådgivare är det bra om du väljer en butik som har de produkter du kommer att rekommendera.
  • Till exempel sortiment inom ekologiska varor, glutenfria livsmedel, olika vegetariska alternativ och så vidare.
  • Hur upplever du grönsaksdisken, färdig mat och så vidare?
  • Hur är produkterna placerade i butiken?
  • Bilda dig också en uppfattning om vad olika grupper av kunder handlar. Till exempel, unga, medelålders, familjer och äldre.
  • Denna uppgift behöver endast bekräftas.

Matlagning i eget kök med minst 30 recept

  • Du väljer mellan morgonmålsrecept, drinkar med förstärkning av örter, middagar, soppor och så vidare.
  • Pröva recepten, förändra, förstärk till din egen smak.
  • Redovisa vilka recept du har lagat och vad du har förändrat och varför.

2 artiklar som kritiskt ska granskas/analyseras

  • Välj artiklar, annonser, studier eller andra påståenden. Välj utifrån tidningar, löpsedlar, face-book -grupper, böcker, mailutskick, TV-intervjuer, TV-program och så vidare. Vad reagerar du på och hur tänker du när du tar del av informationen. Hur upplever du kunskapen som påstås?
  • Du redovisar vad du har uppmärksammat.

Redovisa vad har du förändrat under utbildningen

  • Har det väckts några nya tankar?
  • Har ditt välmående förändrats?
  • Har du blivit mer medveten om hur du fungerar och reagerar?

Studieplan

Kursplan för 5 dagars utbildning vid två tillfällen på plats

De två första dagarna på plats går vi igenom

  • Presentation och noggrann genomgång av utbildningsmaterialet, teoridel och receptkompendium
  • Hur vill jag använda utbildningen – personlig hjälp till framgång
  • Start med teoridel: metabolt syndrom, vi är vad vi äter, dygnsrytmen, rätt balanserad kost, tarmfunktionen, hur vitaminer och mineraler påverkar varandra,
  • Utbildning ”Nutrimetern” med klientfall
  • Noggrann genomgång av samtliga hemuppgifter
  • Noggrann genomgång av distansstudier med studievägledning

Kursplan för distansstudier cirka 250 timmar

  • Kroppen och näringen: människans beståndsdelar, energigivande ämnen, protein – viktiga essentiella aminosyror, kolhydrater, fett, icke energigivande ämnen, vattenlösliga vitaminer, fettlösliga vitaminer, mineraler – spårämnen, antioxidanter, enzymer, hormoner.
  • Den integrativa, alternativa och komplementära medicinen
  • Matfilosofiska levnadssätt, olika märkningar
  • Grundläggande orsaker till ohälsa: kroniskt trötthetssyndrom, psykisk ohälsa, stress
  • Maten är bästa medicinen: medicinalväxter, örter, fermenterade grönsaker, groddar
  • Idrottsnutrition: FYSS – vägen till bättre folkhälsa, mat för resultat – viktiga näringsämnen, hälsovinster av fysisk aktivitet
  • Vitamin- och mineralterapi utifrån livsmedel
  • Vatten – livets källa
  • Mat som medicin: måltider som skyddar din hälsa, mat som förebygger sjukdomar, mat vid sömnlöshet, mat vid energilöshet, mat vid olika allergier
  • Ekologi och miljö

Ytterligare tre dagar på plats.

  • Redovisning av 5 klientfall. Sammanställning av Nutrimetern och råd från Kost- & Näringsrådgivaren med anpassade recept.
  • Föreläsning via presentationsprogram som till exempel PowerPoint med skriftlig förklaring till bilderna. Föreläsningen ska motsvara 15 minuters föreläsning.
  • Förmedla kunskap på ett inspirerande och pedagogiskt sätt
  • Levnadsvanor gör skillnad. Den livsstilsrelaterade ohälsan i samhället ökar. Stillasittande, ohälsosam kost, tobaks/snusbruk och hög konsumtion av alkohol är några orsaker till att allt fler riskerar att få livsstilsrelaterade sjukdomar.
  • Närings- och mineralterapi vid de vanligaste livsstilsrelaterade sjukdomar.
  • Hur kommer du arbeta som Kost- & Näringsrådgivare?
  • Stöd, hjälp och utveckling i din profession. Extra individanpassat material.

Redovisning av samtliga hemuppgifter via portalen

  • Teoretiskt prov
  • Redovisning av lokal butik som du kommer att rekommendera. Denna uppgift behöver endast bekräftas.
  • Som Kost- & Näringsrådgivare är det bra om du väljer en butik som har de produkter du kommer att rekommendera.
  • Till exempel sortiment inom ekologiska varor, glutenfria livsmedel, olika vegetariska alternativ och så vidare.
  • Hur upplever du grönsaksdisken, färdig mat och så vidare?
  • Hur är produkterna placerade i butiken?
  • Bilda dig också en uppfattning om vad olika grupper av kunder handlar. Till exempel, unga, medelålders, familjer och äldre.

Matlagning i eget kök med minst 30 recept

  • Du väljer mellan morgonmålsrecept, drinkar med förstärkning av örter, middagar, soppor och så vidare.
  • Pröva recepten, förändra, förstärk till din egen smak.
  • Redovisa vilka recept du har lagat och vad du har förändrat och varför.

2 artiklar som kritiskt ska granskas/analyseras.

  • Välj artiklar, annonser, studier eller andra påståenden. Välj utifrån tidningar, löpsedlar, facebook -grupper, böcker, mailutskick, TV-intervjuer, TV-program och så vidare. Vad reagerar du på och hur tänker du när du tar del av informationen. Hur upplever du kunskapen som påstås?
  • Du redovisar vad du har uppmärksammat.

Redovisa vad har du förändrat under utbildningen.

  • Har det väckts några nya tankar?
  • Har ditt välmående förändrats?
  • Har du blivit mer medveten om hur du fungerar och reagerar?

 

Diplom

Efter godkänt teoretiskt prov och övriga hemuppgifter blir du Diplomerad Ekologisk Kost- & Näringsrådgivare.

Utbildningen uppfyller kraven för medlemsskap i Komplementärmedicinska Riksförbundet.

Komplementärmedicinska Riksföbundet

Utbildningen är även godkänd av Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.

Godkänd utbildning

Lärare

Louise Nilsgard

Louise förstod kostens betydelse redan som tonåring då hon hade simningen som sitt största intresse. Redan då märkte hon hur maten kunde påverka prestationen.

Mat för resultat blev hennes motto.

Hon var fast beslutsam om att hon skulle ägna sitt liv åt hälsa och kostens betydelse.

Kompetens och erfarenhet

Louise har mer än 35 års erfarenhet inom friskvård och hälsa.

Hon utbildade sig till pedagog, skribent, Certifierad Näringsterapeut och personlig tränare.

Efter många år på olika hälsohem och träningscenter både i Sverige och Norge startade Louise en Kostskola med syfte att utbilda Ekologiska Kost- & Näringsrådgivare.

Louise är Hälso- och matskribent, författare, föreläsare, lärare inom nutrition för olika yrkesgrupper, konsult, receptutvecklare, samarbetspartner inom olika utvecklings- & forskningsprojekt.

Louise brinner för närproducerad mat, ekologisk odling, miljön och naturligtvis rättvisemärkt.

Hennes yttersta kompetens är att förmedla sina djupa kunskaper på ett inspirerande, glädjefyllt och enkelt sätt.

Vad tyckte tidigare elever?

  • Otroligt bra! Jag hade stora förväntningar och jag är mer än nöjd.
  • En väldigt bred men ändå djupgående utbildning.
  • Superbra utbildning, blev aldrig långtråkigt trots långa dagar.
  • Det motsvarade kursbeskrivningen på hemsidan
  • Sunt, seriöst helhetstänk
  • Utbildningen var bra uppbyggd, mycket information på få utbildningsdagar, men bra upplagt.
  • Känns otroligt kul att fördjupa sig mer inom kost och näring. Bra upplägg och bra kursledare.
  • Jag har lärt mig grunden till allt.
  • Mycket informativ och lärande kurs
  • Faktiskt mer än vad jag trodde var möjligt på så kort tid
  • Den är både bred och djup, väldigt heltäckande
  • Superbra utbildning. Har lärt mig massor. Känner mig redo att gå vidare.
  • Till en början önskade jag mer näringslära men med tiden har jag mer förstått utbildningenoch känt att den fyller en stor funktion

Datum och tider

Den del av utbildningen som är på plats omfattar fem dagar. Resten av utbildningen gör du i egen takt på distans och via vår kursportal.

Datum och tider

  • 15–16 februari 2025, första teoridelen
    Lördag 10.00 – 17.00
    Söndag 10.00 – 16.00
  • 28-30 mars 2025, andra teoridelen och examinering
    Fredag 10.00 – 17.00
    Lördag 10.00 – 17.00
    Söndag 10.00 – 16.00

Lärare

Louise Nilsgard

Pedagog, skribent, Certifierad Näringsterapeut och personlig tränare

Anmäl dig här

Du kan delbetala fakturan via payson i upp till 24 månader.

Omfattande kursmaterial ingår i priserna.

Alla priser är inklusive 25% moms

Ta del av våra köpevillkor Boka studievägledning

Anmäl dig här

Pris: 15 900,00 kr

Du kan betala direkt (kort eller swish) eller via faktura från Payson.

Anmäl dig