Utbildningen är ett samarbete mellan Nordiskt Näringscenter och Many Ways AB
Hur ser framtidens mat ut – vad kommer att förändras. Maten står i fokus i vår utbildning. Maten är sjukdomsförebyggande och mat som medicin är vår röda tråd. Helt enkelt händerna i grytan.
Bär, frukt, grönsaker, baljväxter, fisk och kött har inga innehållsförteckningar. Om maten innehåller något man inte har i köket så är det ultraprocessat, Att äta rätt är lätt om man har kunskapen.
Du kommer på ett pedagogiskt och peppande sätt att lyckas med dina klienter.
Utbildningen ger dig tillräckliga kunskaper för att på ett professionellt och förtroendegivande sätt kunna vägleda och ge råd om matens värde, delge recept som passar klienten och genomföra individuella livsstilsprogram.
Du får lära dig näringslärans grunder genom både teoretisk och praktisk undervisning (i eget kök).
Datum
Startdatum för introduktionen. Resten av utbildningen går på distans.
Utbildningen omfattar totalt cirka 300 timmar. Distansstudierna kan du göra i egen takt, det går bra att arbeta vid sidan om utbildningen.
Du har 24 månader på dig att slutföra alla delar av utbildningen.
Hur ser framtidens mat ut – kommer maten att bli tråkig och hur syns förändringen på våra tallrikar?
Det är viktigt och nödvändigt att vi äter mindre kött och betydligt mer växtbaserad mat i framtiden. Vårt behov av alternativa proteiner har aldrig varit större. Forskning och kombinationer av maten på tallriken kommer bli alltmer viktigt för en näringsriktig måltid.
Näringslära och näringsfysiologi är utbildningens grundläggande teori, tillämpning och aktuell metodik inom ämnet human nutrition (näringslära). Denna del behandlar sambanden mellan kost och hälsa, kostvanor och näringsbehov. Den behandlar också vilka mängder som behövs av respektive näringsämne. Du får lära dig att skapa egna recept med näringsberäkning som du använder i din rekommendation.
Utbildningen är uppdaterad när det gäller forskning och nordiska näringsrekommendationer.
Framtidens mat innebär mindre kött och mer växter i vår kost. Undersökningar visar på att det kommer ätas mer och mer växter och mindre kött i framtiden. Detta då både klimatet och din hälsa förbättras. För både miljön och klimatets skull behöver köttproduktionen minska. I utbildningens receptbank är det vegetariska (växtbaserade) recept som är i balans med protein, kolhydrater, fett som ger en näringsriktig måltid.
Utbildning inom ”Nutrimetern”
“Nutrimetern” är ett frågeformulär som är specifikt framtaget för utbildningen och mycket viktigt verktyg för att ge individanpassade råd och möjligheter till en bestående förändring. Efter utbildningen inom ”Nutrimetern” kan du se klientens förhållnings¬sätt till mat, stress, motion, sömn och allmän trivsel.
Nutrition
Följande moment ingår i grundläggande näringslära:
Näringslära är enkelt uttryckt, läran om den näring vi människor behöver. På vetenskapligt språk kallas det för nutrition.
Metabolt syndrom
Olika märkningar
Vi är vad vi äter. Från knopp till kropp
Dygnsrytmen
Rätt balanserad kost
Matfilosofiska levnadssätt
Idrottsnutrition
Kroppens byggstenar
Den integrativa, alternativa ochkomplementära medicinen
Grundläggande orsaker till ohälsa
Maten är bästa medicinen!
En omfattande receptbank ingår i utbildningen, både på papper och digitalt.
En Ekologisk Kost & Näringsrådgivare hjälper sina klienter att tänka sunt och individuellt på ett professionellt, inspirerande och enkelt sätt. Med hjälp av Nutrimetern som klienten fyller i vid första besöket kan du se klientens förhållningssätt till mat, stress, motion, sömn och allmän trivsel. Efter gemensam genomgång av Nutrimetern ger du råd till förändring och delger recept som är individuellt anpassade och enkla att genomföra.
Efter cirka tre veckor är det dags att göra en uppföljning. Ekologiska Kost & Näringsrådgivaren hjälper sin klient att komma vidare med ytterligare värdefulla råd och matrecept för att få en bestående och individuell livsstilsförändring.
Ofta vill klienten komma tillbaka ytterligare en eller flera gånger för att successivt lära sig laga den mat och göra de förändringar som är nödvändiga. Varje besök är beräknat till en timma.
Utbildnings- och receptkompendium ingår i utbildningen. Inga extra kostnader tillkommer. Du får materialet både i tryckt form och digitalt.
I samband med utbildningen får du tips på böcker och artiklar som kan användas för ytterligare fördjupning.I vår kursportal på internet finns ett diskussionsforum där man kan ställa frågor, både till lärare och kurskamrater, komma med tips och annat. Där finns även skolans lästips, skrivningar och extramaterial. Du får kopiera och använda allt material i din profession.
Redovisas muntligt vid andra kurstillfället
5 klientfall, med rådgivning utifrån Nutrimetern. Sammanställning av Nutrimetern och råd från Kost- & Näringsrådgivaren med anpassade recept.
Föreläsning via presentationsprogram som till exempel PowerPoint. Föreläsningen ska motsvara 15 minuters föreläsning.
Redovisas via internet
En genomgång av lokal butik som du kommer att rekommendera
Matlagning i eget kök med minst 30 recept
2 artiklar som kritiskt ska granskas/analyseras
Redovisa vad har du förändrat under utbildningen
De två första dagarna på plats går vi igenom
Kursplan för distansstudier cirka 250 timmar
Ytterligare tre dagar på plats.
Redovisning av samtliga hemuppgifter via portalen
Matlagning i eget kök med minst 30 recept
2 artiklar som kritiskt ska granskas/analyseras.
Redovisa vad har du förändrat under utbildningen.
Efter godkänt teoretiskt prov och övriga hemuppgifter blir du Diplomerad Ekologisk Kost- & Näringsrådgivare.
Utbildningen uppfyller kraven för medlemsskap i Komplementärmedicinska Riksförbundet.
Utbildningen är även godkänd av Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.
Louise Nilsgard
Louise förstod kostens betydelse redan som tonåring då hon hade simningen som sitt största intresse. Redan då märkte hon hur maten kunde påverka prestationen.
Mat för resultat blev hennes motto.
Hon var fast beslutsam om att hon skulle ägna sitt liv åt hälsa och kostens betydelse.
Kompetens och erfarenhet
Louise har mer än 35 års erfarenhet inom friskvård och hälsa.
Hon utbildade sig till pedagog, skribent, Certifierad Näringsterapeut och personlig tränare.
Efter många år på olika hälsohem och träningscenter både i Sverige och Norge startade Louise en Kostskola med syfte att utbilda Ekologiska Kost- & Näringsrådgivare.
Louise är Hälso- och matskribent, författare, föreläsare, lärare inom nutrition för olika yrkesgrupper, konsult, receptutvecklare, samarbetspartner inom olika utvecklings- & forskningsprojekt.
Louise brinner för närproducerad mat, ekologisk odling, miljön och naturligtvis rättvisemärkt.
Hennes yttersta kompetens är att förmedla sina djupa kunskaper på ett inspirerande, glädjefyllt och enkelt sätt.
Den del av utbildningen som är på plats omfattar fem dagar. Resten av utbildningen gör du i egen takt på distans och via vår kursportal.
Datum och tider
Du kan delbetala fakturan via payson i upp till 24 månader.
Omfattande kursmaterial ingår i priserna.
Alla priser är inklusive 25% moms
Ta del av våra köpevillkor Boka studievägledning