Blåtry 5 juni 2023
5 juni 2023

Blåbärstry

Ett spännade och gott hälsobär

Blåbärstry (Lonicera caerulea) kallas också bland annat Blåbärstry, Bägarkrokus, Grekisk krokus, Toscanakrokus och Rysk blåtry. Den tillhör släktet Caprifoliaceae (kaprifolfamiljen). Växten finns över i till exempel Kanada, Japan, Ryssland och Polen.

Växten och dess frukter kallas också haskap, som kommer från dess namn på ainu, det språk som talas av ursprungsfolket på Hokkaido i Japan. Ordet Haskap betyder ”små presenter i slutet av grenen”.

Bären är speciella och goda. Släktnamnet hedrar Adam Lonitzer (1528-1586), tysk botaniker, författare till en bok om örter (Kreuterbuch) som gavs ut många gånger mellan 1557 och 1783. Det specifika epitetet caerulea betyder ”mörkblå” efter bärens färg.

Blåbärstry är fulla med näring och de smakar fantastiskt! Det är en utmärkt källa till antioxidanter, C-vitamin, betakaroten, fibrer och kalium. I Japan kallar man den ”frukten för långt liv” och ”frukten för synen”.

Odling

Blåbärstry är en snabbväxande buske som inte klättrar. Normalt blir den cirka 1,5–2 meter. Den trivs i de flesta jordar. Väldränerad, rik jord med organiskt material är idealisk. Den är halvtolerant mot våta markförhållanden, men gillar inte lera. Denna buske i allmänhet skiljer sig från många av sina kaprifolsläktingar genom att den producerar en ätbar, välsmakande, blåbärsliknande frukt.

Blåbärstry
En stor fördel med blåbärstry är att de kommer tidigt på säsongen, långt innan till exempel hallon, svarta vinbär och äpplen. . Den här bilden är tagen 7 juni 2024 i Sörmland.

Här kan du läsa mer om att odla blåbärstry.

Än så länge finns det inte mycket kommersiell odling av blåpbärstry i Sverige, Här är några:

Hör gärna av dig om du känner till fler så lägger vi upp länkar här.

Vill du lära dig mer om hälsa?

Nordiskt Näringscenter har korta och långa kurser samt utbildningar inom ett brett område.
Fyll i din e-postadress nedan så får du vårt nyhetsbrev med information och erbjudanden.
Du får även ett häfte där du kan lära dig mer om C-vitamin.
Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Nyhetsbrev till sidfot (#4)

Det finns många olika sorters blåbärstry och för att få så stor skörd som möjligt ska man ha flera olika sorter. Vilka sorter som trivs bäst ihop kan man fråga om där man köper sina buskar.

Blomma

Blommorna är diskreta, ljust gulvita, 12–16 mm långa, med fem lika stora flikar. Den börjar blomma på våren och försommaren (april-juni).

Bär

Den producerar ätbara, djupblå bär med rödlila fruktkött. De är ungefär lika stora som vanliga blåbär men något ovala, ibland avlånga och hos en del sorter klotformade. Deras djupblå skal och karmosinröda kött har 3 gånger så mycket antioxidanter och 4 gånger så mycket antocyaniner som blåbär har.

Blåbärstry med jordgubbar

Historia

Blåbärstry kommer från Västeuropa, Sibirien och norra Asien och har använts inom traditionell medicin i Japan, Ryssland och Kina. Den tros härstamma från den frusna vildmarken i Sibirien och sedan förts av fåglar till den japanska ön Hokkaido.

Hälsoeffekter

Antocyaniner är naturligt förekommande växtpigment som ger bär, frukt och grönsaker djuplila, blå och röda färger. Blåbärstry har ett av de högsta uppmätta värdena av antocyaniner av något bär. Antocyaniner är förknippade med antioxidativ effekt, antiinflammatoriska, nervskyddande och hjärtskyddande egenskaper. Det är dessa egenskaper som är förknippade med bärens hälsofrämjande fördelar. Halten av antocyaniner och andra hälsosamma polyfenoler varierar i de olika sorterna av blåbärstry. Men för att få en god skörd behöver man ändå ha olika sorter som korspollinerar varandra. Här kan du läsa mer om de hälsosamma ämnena i några av sorterna:
https://www.mdpi.com/2076-3921/10/1/115

Här nedan listas några av de potentiella hälsofördelarna med att äta Blåbärstry. Många av studierna är gjorda på möss eller relativt små grupper av människor. Det beror på att det kommersiella intresset inte är så stort ännu. Men effekterna man ser stämmer väl överens med studier på andra bär med liknande beståndsdelar, så tveka inte, ät blåbärstry!

Lindrar inflammation

Inflammation är den primära orsaken till många kroniska sjukdomar, och dessa bär är kända för sitt skydd mot kronisk inflammation. Blåbärstry är rika på polyfenoler som fungerar utmärkt mot inflammation. Förutom det innehåller den också antocyanin som har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att förebygga eller behandla till exempel gingivit och reumatoid artrit.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35356725/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26043379/

Bra för ögonen

Antocyanin är också bra för hålla ögonen friska och synen god. Det hjälper också till att öka cirkulationen i näthinnekapillärerna, vilket förbättrar mörkerseendet. Det är också bra för att förebygga makuladegeneration och förhindra retinopati hos diabetespatienter.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16309673/

Cancerbehandling

Skador på DNA av oxidativ stress sägs inträffa tusentals gånger per dag och i varenda cell i kroppen. Det är en del av anledningen till att vi blir äldre och är en del av utvecklingen av cancerceller. Genom att konsumera Blåbärstry dagligen kan man minska mängden fria radikaler i kroppen.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29382057/

Kardiovaskulär hälsa

Detta antocyaninrika bär kan hjälpa dig att hålla dina ådror friska genom att förgöra enzymer som förstör bindväv och genom att reparera de skadade proteinerna i blodkärlsväggarna. Det hjälper till att främja en hälsosam bodcirkulation. Oxidation av LDL-kolesterol är ett avgörande steg i processen som leder till hjärt- och kärlsjukdomar. Antioxidanterna i blåbärstry är starkt kopplade till att minska nivåerna av oxiderat LDL.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30535796/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24521846/

Förbättrar hjärnans funktion

Oxidativ stress resulterar i hjärnans åldrandeprocess och kan ha en negativ effekt på hjärnans funktion. Antioxidanter som finns i blåbärstrybär tenderar att stimulera i de områden av hjärnan som är viktiga för intelligens. Dessa antioxidanter interagerar direkt med de åldrande neuronerna vilket leder till förbättringar av cellernas funktion.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32050498/

Lindrar fettlever

I en studie på möss såg man att fettlever som inte beror på alkohol lindras med extrakt av blåbärstry.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30813654/

Ökar prestationsförmågan

I en studie på 30 löpare såg man att de som fick blåbärstry hade bättre prestationsförmåga än de som fick placebo.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35215430/

Har antidiabetisk effekt

Flera undersökningar har visat att blåbärstry har antidiabetiska effekter. De bioaktiva föreningarna i blåbärstry tar bort negativa effekter av sockret vilket leder till att blodsockernivån stabiliseras. Antocyaniner som finns i blåbärstry har gynnsamma effekter på insulin- och glukoskänsligheten.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32050498/

Urinvägsinfektioner

Liksom lingon har blåbärstry ämnen som kan hjälpa till att förhindra att bakterierna binder sig till urinblåsans vägg.

Rika på quercetin

Den flavonoid det finns mest av i blåbärstry kallas quercetin. Det har en rad positiva hälsoeffekter, här kan du läsa mer om quercitin.

Rika på kalium

Blåbärstry har också höga halter av kalium, vilket behövs för att bygga protein och muskler, metabolisera kolhydrater och bibehålla normal kroppstillväxt. Kalium, tillsammans med hjälp av natrium, hjälper till att balansera vätske- och elektrolytnivåerna i kroppen, vilket är viktigt för bland annat återfuktningen.

Traditionella användningsområden av blåbärstry

Under århundraden i östasiatiska länder har blåbärstry använts för förmodade terapeutiska tillämpningar inom traditionell medicin.

  • Torkad knopp av växten har använts i tusentals år för dess febernedsättande och antiinflammatoriska egenskaper i kinesisk medicin.
  • Juice av blåbärstry botar mykos och sår.
  • Klar soppa av blommor och blad anses vara bra för ögon-, hals- och hudsjukdomar.
  • Inom tibetansk medicin ordinerades en klar soppa från dess bark som ett botemedel mot huvudvärk, reumatism, artrit och akuta magsmärtor.
  • Vattenextrakt från dess blommor används som en kompress och används för att behandla ögonsjukdomar.
  • Bladen används vid sårbehandling för sina antiseptiska egenskaper.
  • Torkade unga skott, samlade under blomningen, används för att förbereda ett extrakt som är både ett diuretikum och ett medel mot håravfall.

Bo Engborg
Rektor, Nordiskt Näringscenter

Här kan du läsa om hur man odlar blåbärstry

Är du intresserad av hälsa?

Nyhetsbrev till sidfot (#4)
Se alla inlägg