Utbildning

Diplomerad kostrådgivare

Anmäl dig

Utbildningen ger både ett makro- och mikroperspektiv på näring. Makronäring handlar om maten vi äter, kolhydrater, fetter och proteiner. Hur man komponerar en måltid som är näringsmässigt balanserad, vad man bör undvika och hur man an­­passar kosten till olika individers behov. Vi lär oss teoretiskt och praktiskt hur man ser på kosten och dess läkande egenskaper inom olika kosttraditioner, till exem­pel makrobiotik, LCHF och levande föda.

Makro- och mikronäring

Mikronäring är en stor del av utbildningen, det handlar om enskilda närings­­ämnen, till exempel vitaminer, mineraler och fettsyror. Vi lär oss hur man kan an­vän­da enskilda vitaminer, mineraler och fettsyror terapeutiskt.

Dessutom ingår kur­ser om hur kroppen fungerar och kur­ser inriktade på speciel­la områden, till exempel matsmältningssystemet, det hormonella systemet, hjärta­- och kärl samt idrottsnutrition. Under dessa kurser fördjupas kunskaperna om hur systemet fungerar, olika analysmetoder och hur man både kan förebygga och behandla problem.

Vad gör en kostrådgivare?

En kostrådgivare hjälper andra att hitta bättre kostvanor genom att berätta om för- och nackdelar med olika sorters mat och dieter. Man kan också hjälpa klienten med råd om eventuella behov av kosttillskott.Man kan också arbeta med grupper och ge allmänna kostråd eller hålla studiecirklar om sunda matvanor. En del kostrådgivare arbetar i hälsokostaffärer där de kan hjälpa kunderna att göra väl underbyggda val eller i restauranger med hälsoinriktning.

Kurslitteratur och diskussionsforum

För varje delkurs finns ett kurskompendium. Kompendierna är på svenska. I samband med utbildningen får du tips på böcker och artiklar som kan användas för ytterligare fördjupning.I vår kursportal på internet finns ett diskussionsforum där man kan ställa frågor, både till lärare och kurskamrater, komma med tips och annat. Där finns även skolans lästips, skrivn­ingar och extramaterial.

Dieter och kosthåll

Det finns ett stort antal dieter (kost som används i terapeutiskt syfte under en kortare tid) och kosthåll att välja mellan. Undervisningen bygger inte på någon särskild diet eller särskilt kosthåll, olika varianters effekter, för- och nackdelar diskuteras, till exempel raw food, paleo, LCHF, makrobiotik, vegan och så vidare. Däremot läggs stor vikt vid att kosten är ekologisk i så stor utsträckning som möjligt.

Upplägg av utbildningen

Motsvarande 23 dagars undervisning. Dessutom tillkommer självstudier (ca 100 timmar). Utbild­ningen sker på distans och du kan själv styra taken. Det innebär att du kan arbeta samtidigt som du läser den här utbildningen. Har du gott om tid kan du läsa utbildningen i snabb takt.

Börja när du vill – läs I egen takt

Du kan påbörja utbildningen när du vill och du kan själv bestämma i vilken takt du vill läsa kurserna. Det enda kravet är att allt ska vara klart inom fem år.

Delkurser

Alla steg kan läsas på distans och vid valfritt tillfälle. När man följer en kurs på distans innebär det att man får en inspelning av kursen och kan följa kursen via en dator eller surfplatta.

Kurserna anges i den ordning som vi rekommenderar, men om det passar bättre att läsa dem i annan ordning går det bra.

Alla delkurser samt skrivningar och fallstudier ska klaras av inom fem år för att man ska kunna erhålla diplom.

Vissa kurser ges även i klassrum. De återkommer ungefär en gång per år, du hittar aktuella datum för dessa på vår webbsida.

 • Kroppen – En introduktion Kursen utgör en bra grund för vidare studier om hälsa. Vi går igenom kroppens anatomi och fysiologi med grundläggande terminologi. Lärare: Bo Engborg
 • Makronäringslära Vi går igenom makronäringsämnen till exempel: kolhydrater (glukos, sackaros, kostfibrer etc) och hur de hanteras i kroppen. fetter (mättade, omättade, fleromättade etc) och hur de hanteras i kroppen. proteiner, peptider och aminosyror. Hur nedbrytning och syntetisering sker. Lärare: Bo Engborg
 • Läkande kost, steg 1 Omfattar den allmänna hälsan och vad som stärker enskilda organ-funktioner. Vilken mat mobiliserar den egna självläkningsförmågan och vilken försvagar den. Hur kan vi ta ansvar för vår egen hälsa? Lärare: Steven Acuff
 • Mikronäringslära steg 1 Grundläggande principer inom mikronäringsläran. Makro- kontra mikronäringsperspektivet. Vitaminer, mineraler och spårämnen som funktionsmedicin. Upptag, absorbtion, bristsymptom och terapeutisk användning. Doseringsläran. TDI, ODI, RDI och toxiska doser. Kontraindikationer. Interaktioner. Synergism och antagonism. Gällande lagstiftning: Lärare: Pekka Nylund
 • Mikronäringslära steg 2 Mineralläran – basbildande mineraler. Kalcium, magnesium, fosfor, kalium bor, natrium, kisel och svavel. Lärare: Pekka Nylund
 • Mikronäringslära steg 3 Spårelementsläran Spårämnen är grundämnen som människan inte behöver i lika stora mängder som exempelvis mineraler men även små mängder kan vara av avgörande livsuppehållande betydelse. Spårämnen kan, till skillnad från andra näringsämnen, vara mer toxiska. Järn, zink, koppar, mangan, jod, krom, selen, molybden. Lärare: Pekka Nylund
 • Mikronäringslära steg 4 Vattenburna vitaminer. Vitamin C, bioflavonoider. Läran om B-vitaminkomplexet: tiamin, riboflavin, niacin och niacinamid, pantotensyra, pyridioxin, kobalamin, folsyra, PABA, kolin, inositol och biotin. Lärare: Pekka Nylund
 • Mikronäringslära steg 5 Fettburna vitaminer och essentiella fettsyror. Vitamin A, betakaroten, vitamin D, vitamin E, vitamin K, EFA, EPA, DHA, GLA och det essentiella fettsyrornas uppgraderingssystem. Lärare: Pekka Nylund
 • Idrottsnutrition. Allt fler idrottsmän experimenterar med kostförändringar, kosttillskott och örtmediciner för att öka prestationsförmågan i idrottssammanhang . Här presenteras de vanligaste problemen och näringsbehoven hos idrottsutövare och elitidrottare. Vi diskuterar dopingfrågan och hälsosamma alternativ, idrottsskador, förebyggande och prestationshöjande närings­terapeutiska behandlingar. Lärare: Torbjörn Åkerfeldt
 • Läkande kost steg 2 Här går vi djupare in på särskilda hälsoproblem och hur vi kan lindra sjukdomar.
 • Att arbeta som terapeut Som terapeut är det viktigt att lägga upp en konsultation professionellt. Under denna kurs tas de viktigaste punkterna upp när det gäller mötet med klienten. Kursen tar upp rådande lagstiftning, journalhantering, sätta samman anamnes (frågeformulär) uppläggning av en konsultation samt viktiga frågeställningar och vanliga fallgropar i terapeutrollen.
 • Distans/Klassrum Detox Ett detoxprogram omfattar en specifik kost som avlastar kroppen, samt örter och näringsämnen som bidrar till att aktivera läkande gener i kroppen och samtidigt slå av de som är sjukdomsalstrande. Lärare: Lisa Kock.

Skrivningar och egna arbeten

Skrivningar görs på internet, de kan göras när som helst. Det är en skrivning per kurs utom när det gäller mikronäringen så det är en skrivning för alla fem steg. Förutom skrivningar ska man göra tre klientfall. Dessutom ska man göra ett eget arbete som omfattar cirka 1-2 A4-sidor.

Diplom

När man är klar med kurser, skrivningar och egna arbeten blir man Diplomerad Kostrådgivare.

Lärare

Bo Engborg

Rektor för Nordiskt Näringscenter.

Lisa Kock

Örtmedicinare och näringsterapeut

Maria Karlsson

BScH Nutritional Therapy,

Pekka Nylund

Mikronäringsexpert, terapeut och författare.

Torbjörn Åkerfeldt

Överläkare

Vad säger våra elever om utbildningen?

Jag heter Pia och är utbildad Näringsterapeut på Nordisk Näringscenter. Det är det bästa val jag gjort i livet. Väldigt hög kvalitet på utbildningen och lärarna. Kursen gav mig livet tillbaka eftersom jag var sjuk när jag började och med kunskapen jag lärde mig om kroppen så kom jag sakta men säkert i balans.

Jag hade varit långvarigt allvarligt sjuk 14 år. Vårdens enda hjälp var antidepressiva och livslång sjukskrivning, min läkare sa att jag aldrig kommer att komma ut i arbetslivet igen. Jag sökte då lösningen på egen hand. Jag är sen 5 år tillbaka ute i arbetslivet igen som egen företagare, arbetar heltid och jobbar med det häftigaste som finns.

Att hjälpa alla olika typer av människor till bättre hälsa. Många ungdomar idag mår dåligt och det är fantastiskt att i många fall få ge dom livet tillbaka. Ett tacksammare arbete finns nog inte. Jag har min klinik i Tyresö men då jag har kunder från hela Sverige som pendlar till Tyresö så har jag valt ut ett fåtal orter som jag besöker emellanåt Göteborg, Norrköping och Gävle.

Läs gärna mer på min hemsida om min historia och vilka arbetsmetoder jag använder.

Pia Bjärevall

Anmäl dig här

Kostnader

Kursavgift:  35 120 kr

Avbetalning

Det finns även möjlighet att betala per kurs. Kurserna kostar 3 200 kr/st, utom Att arbeta som terapeut som kostar 1 600 kr. Priset blir vid avbetalning är 37 150 kr inklusive anmälningsavgiften.  I och med att du själv bestämmer studietakten kan du också avgöra i vilken takt du betalar.

Kursmaterial

Kostnader för kursmaterial tillkommer, totalt mindre än 1 000 kr för hela utbildningen, dessa betalas i samband med respektive kurs.

Alla priser är inklusive moms

Ta del av våra köpevillkor Boka studievägledning

Betala hela utbildningen på en gång

Pris: 35 120 kr inkl 25% moms

Du betalar direkt (swish eller kort) eller via faktura från Payson.

Anmäl dig

Betala per kurs

Anmälningsavgift: 2 000:-

Du betalar direkt (swish eller kort) eller via faktura från Payson.

Därefter beställer du och betalar kurserna i den takt du önskar.

Anmäl dig