Under den här kursen fokuserar vi på matsmältning, eftersom en god matsmältning är grunden för hälsan!
Kursen tar framför allt upp tre faser av matsmältningen, den cefaliska fasen (tugga, smaka och svälja),
den gastriska fasen (magsäcksutvidgning som utlöser mekaniska receptorer) och tarmfasen (maten fortsätter ner till tolvfingertarmen).
Här sker viktiga processer, framför allt med hjälp av saltsyra. Tömningen av magsäcken kan både gå för fort och för långsamt. Med hjälp av olika örter kan vi göra processen långsammare eller påskynda den.
Vi diskuterar också hur proportionerna mellan proteiner, kolhydrater och fetter påverkar den här delen av matsmältningen.
Om man är ung och frisk kan bukspottkörteln producera alla de enzymner som behövs för att bryta ner maten. Med sviktande hälsa och stigande ålder kan vi behöva stödja dessa funktioner. Här beskrivs flera örter och kosttillskott man kan använda sig av för att stimulera bukspottkörteln.
Mer om matsmältning
Fördjupning om matsmältningssystemet och bland annat om hur man behandlar parasiter kommer i nästa kurs, Örtterapi – Matsmältningssystemet.
Inspelad distanskurs: Du tar del av kursen via vår kursportal. Du hör läraren och ser presentationen. Du kan lyssna flera gånger, spola fram och tillbaka.
Kursmaterial: Kompendium finns att ladda ner. Vill du ha det utskrivet och hemskickat kostar det 100 kr inkl porto.
Fortsättning: Vill du fördjupa dina kunskaper om örter och matsmältningssystemet rekommenderas denna kurs: Örtterapi – Matsmältningssystemet
Kursen är en del av utbildningen i Örtterapi samt är tillval i utbildningen till Näringsterapeut. Kursen kan även läsas separat.
Kontakta oss om du har några frågor, tel 08-559 24 170 eller info@naringscenter.se