Grönsaker
Inspelad kurs

Grundläggande näringslära

Läs mer & köp

Vad alla bör veta om sin egen och familjens hälsa.

Kursen är uppdelad på 6 avsnitt där vi går igenom det som är viktigast att tänka på för hälsosamma kostvanor. Varje avsnitt är omkring 2 timmar.

Anmäl dig

Mat och vitaminer

Om kursen

1. Hälsosamma matvanor​

Det finns många olika åsikter om vad som är nyttigt att äta. Under den här kvällen skär-skådar vi olika dieter och deras påståenden. Vad som händer med maten när den hettas upp. Det blir dessutom en introduktion till vad nyttig kost kan vara. Vilken mat som är ekologiskt och ekonomiskt hållbar.

2. Kolhydrater​

Vi tittar på vad som skiljer mellan de olika kolhydraterna. Vi diskuterar snabba och långsamma kolhydrater (GI), jämför olika sötningsmedel och vad som händer när man äter lågkolhydratskost respektive högkolhydratskost. Vi går igenom hur kroppen bryter ner och tillgodogör sig kolhydrater.

3. Proteiner

Kroppen använder proteiner som byggstenar, inte bara för muskler utan även för bland annat hormoner och signalsubstanser. Skillnaden mellan proteiner från växtriket och från djur­riket. Hur matspjälkningssystemet hanterar proteiner och när de kan ställa till problem. Olika aminosyror och hur de kan användas.

4. Fetter​

Blir man fet av fett? Vad är kolesterol? Skillnaden mellan fetter som är mättade, omättade, fleromättade och transfetter. Vilken sorts fett och hur mycket ska man använda i matlag­nin­gen? Vi diskuterar också hur matspjälkningsapparaten hanterar fetter och hur kroppen använder fetter som råvaror till exempelvis cellväggar och hormoner.

5. Vitaminer​

Vitaminernas funktioner i kroppen. Vi går igenom skillnaden mellan vattenlösliga och fett­lösliga vitaminer. Hur man vet om man har brist på vitaminer. De bästa sätten att få så mycket vitaminer som möjligt från kosten. Vi diskuterar också vitamintillskott och vad man ska vara uppmärksam på om man väljer tillskott.

6. Mineraler​

Mineralernas funktioner i kroppen. Vad är skillnaden mellan mineraler och spårämnen? Vilka mineraler riskerar vi att få brist på och vilka kan vi få för mycket av via kosten. Balansen mellan olika mineraler och vad som krävs för ett bra mineralupptag. Vi studerar mineraltillskott och vad man bör tänka på om man väljer tillskott.

Frågor och svar

Till varje avsnitt finns ett antal frågor som tidigare elever har ställt och svar på dessa. Du är också välkommen att komplettera med egna frågor.

På distans

Du följer kursen från din dator, du ser presentationen och hör läraren. Du har tillgång till inspelningarna under ett år och kan lyssna hur många gånger du vill. Varje avsnitt är omkring 2 timmar.

Diplom

Efter genomgången utbildning och avklarat prov erhålles diplom

Lärare

Bo Engborg

Bo Engborg

Rektor för Nordiskt Näringscenter.

Köp kursen

Pris: 1 500 kr inkl moms

Kursmaterial: Finns att ladda ner. Vill du ha det utskrivet kostar det 200 kr inkl porto

Lärare: Bo Engborg

Kontakta oss om du har några frågor, tel 08-559 24 170 eller info@naringscenter.se

Pris: 1 500,00 kr
Ta del av våra köpevillkor