Hälsocoach
Utbildning

Hälsocoach

Utbildning

Helhetsyn på hälsa

En utbildning som ger dig de verktyg du behöver för att komma igång med din verksamhet som hälsocoach.
Konsultation">

Många får inte den hjälp med hälsan de behöver. Vill du vara med och ändra på det?

Vill du komma igång snabbt?

Vill du arbeta som hälsocoach, kostrådgivare, influencer, hälsoinspiratör eller biohackare?

Vill du hjälpa dina klienter på plats eller på distans?

Är du intresserad av en bred syn på hälsa som kan inkludera kost, vitaminer, mineraler, örtmedicin, ljusterapi, eteriska oljor, reflexologi och frekvensterapi?

Som hälsocoach får du en bred utbildning och kan arbeta inom olika områden. När du blir varm i kläderna kan du fördjupa dina kuskaper inom de områden du tycker är mest intressanta.

Marknadsföring

Ett viktigt inslagf på utbildningen är marknadsföring. Under utbildningens gång kommer du bland annat att få hjälp att utveckla och skaffa följare till en eller flera kanalser i sociala medier. Det gör att du kan komma igång med din verksamhet snabbt!

Arbeta som hälsocoach

Efterfrågan på hälsocoacher ökar i och med att allt fler får otillräcklig hjälp inom den ordinarie vården. Med ett flexibelt arbetssätt och breda kunskaper kan du få en god inkomst, både om du arbetar på distans eller på en egen mottagning. En del hälsocoacher samarbetar med gym för att komplettera deras verksamhet.

Det är ett yrke som går att anpassa och utveckla med tiden.

Vanliga problem du möter som hälsocoach

Under utbildningen får du ökad förståelse och tips på hur du kan hjälpa klienter med till exempel:

 • Sömnstörningar
 • Högt blodtryck
 • Matsmältningsbesvär
 • Dåligt immunförsvar, inflammationer och infektioner
 • Blodsockersvängningar
 • Huvudvärk och annan värkproblematik

Föreläsningar

Att hålla föreläsningar, på plats eller via internet, är ett bra komplement som både ger inkomster och nya värdefulla kontakter. Efter utbildningen kan du hålla föredrag om kost, hjärthälsa, vitaminer, örtmedicin med mera.

Föreläsning

Arbeta med grupper

Att arbeta med grupper är ett sätt at rationalisera ditt arbete, du kan bjuda in till en grupp som tillsammans vill ändra sina vanor i en positiv riktning. Det går att göra antingen på plats eller via sociala medier. Genom att skapa olika teman (till exempel viktnedgång, detox, bättre blodtryck bättre matvanor etc) kan du attrahera olika människor. Det ger din verksamhet mer stabilitet och långsiktighet.

Okunskapen är stor!

Okunskapen om vad som orsakar hälsoproblem och vad som går att göra åt dem är stor. Som hälsocoach har du en viktigt uppgift och kan hjälpa många!

Du blir en hälsodetektiv, du hjälper klienten att hitta de viktigaste orsakerna till problemen. Till din hjälp har du ett omfattande frågeformulär. Det kan till exempel handla om:

 • Ohälsosamma kostvanor
 • Vitaminbrist
 • För lite sömn
 • Glutenintolerans
 • Dålig ljusmiljö
 • Belastning av kemiska ämnen i hemmet

Tillsammans med klienten utarbetar du en plan för bättre hälsa. Räkna med att justera planen vid en eller flera uppföljningar.

Flera avsnitt

Utbildningen är uppdelad i flera avsnitt. Här nedan presenteras de olika avsnitten.

Grundläggande anatomi och fysiologi

Det här avsnittet handlar om kroppens anatomi och fysiologi samt grundläggande biokemi.

Ett viktigt inslag i kursen är att presentera den viktigaste terminologin.

Anatomi

Mat & Dryck

Många av dina klienter tycker att det är svårt att veta vilken mat mat och dryck som är mest hälsosam. Det finns gott om motstridiga budskap och dieter som är svåra att hålla.

I det här avsnittet går vi igenom de viktigaste sakerna att tänka på för att du på ett enkelt och pedagogiskt sätt ska kunna förklara för dina klienter hur de ska ändra sin kost. Avsnittet bygger inte på någon färdig ideologi (carnivore, vegan, paleo etc) utan utgår från hur olika sorters kost påverkar oss.

Avsnittet inkluderar gott om praktiska tips. Du får också ett förslag på kostplan som du kan använda som den är eller modifiera efter klientens behov.

Mat

Matens beståndsdelar

Här går vi lite mer detaljerat in på makronäring, matens stora näringsämnen, det vill säga kolhydrater, fetter och proteiner.

Hur de olika näringsämnena bryts ner, tas upp och används i kroppen.

Hur mycket vi behöver av kolhydrater, proteiner och fetter. Skillnaden mellan olika sorter av makronäringsämnen. Det här avsnittet ger dig gott om bakgrundsinformation så att du kan svara på dina klienters frågor.

Blodsocker

Ett viktigt avsnitt om hur blodsocker och insulin. Sannolikt kommer många av dina framtida klienter att ha problem inom det här avsnittet så det är viktigt att du har en god förståelse för hur obalanser i blodsocker och insulin kan yttra sig.

Gott om praktiska tips om hur dina klienter kan balansera blodsocker med kost, vitaminer, mineraler, örter och motion.

Måltid

Marknadsföring

Det här är ett viktigt avsnitt, genom att du lyckas med din marknadsföring kommer du snabbt igång och får en lönsam verksamhet.

Vi går framför allt igenom hur du kan marknadsföra dig billigt och effektivt i sociala medier och med hjälp av e-postutskick.

Du får också råd om program, webbsidor och andra resurser som du kan ha nytta av i både din marknadsföring och i ditt coacharbete. En hel del av det som rekommederas är gratis.

Det är gott om praktiska övningar i det här avsnittet, dessa gör du med hjälp av gratisprogrammen som rekommenderas eller med hjälp av program och appar som du redan har.

Vi vill att du lyckas!

Du får ytterligare hjälp av oss med din marknadsföring även när du är färdigutbildad.

 • Kontaktuppgifter på vår webbsida bland terapeuter
 • Möjlighet att utan kostnad presentera dig och din verksamhet i våra sociala medie-kanalser
 • Elektroniskt diplom som du enkelt kan använda i din marknadsföring

Sömn & Hälsa

Sömnen är ett annat område som du kan räkna med att många av dina klienter har problem med.

Avsnittet går i detalj igenom hur sömnen fungerar, nytta av söm noch hur du kan hjälpa dina klienters sömnproblem med naturliga metoder.

Sömn

Eteriska oljor och handmassage

Eteriska oljor är effektiva vid flera olika hälsoproblem. Avsnittet tar upp grundläggande kunskaper om eteriska oljor med en rad olika tips på oljor som du kan rekommendera till dina klienter.

Eterisk olja

Mikronäring

Det här avsnittet handlar om små, men mycket viktiga, beståndsdelar i kosten, det vill säga vitaminer, mineraler och essentiella fetter.

Här får du detaljerade kunskaper om vitaminer och mineraler, i vilken kost de finns, rekommenderade intag för en frisk person och hur mycket man kan ta till när man har olika hälsoutmaningar.

Genom att sälja kosttillskott till dina kunder har du koll på att de får rätt kvalitet. Dessutom innebär det att en extra intäkt kan genereras även efter att din coachningsinsats är klar.

vitaminer

Ljus & Mörker

Att avsnitt om hur ljus och mörker påverkar oss. Här finns det gott om tips kring hur dina klienter kan förbättra sin ljusmiljö.

Det ger också dig som hälsocoach möjlighet att arbeta med ljusterapi och sälja eller rekommendera ljusterapiutrustning till dina klienter. Det ger dig både ytterligare inkomstmöjligheter och nöjdare klienter!

Inflammation & Infektion

En stor del av både kronisk och akut ohälsa beror på inflammationer och infektioner. Det här avsnittet hjälper dig att förstå dessa processer, och framför allt hur de kan hjälpa dina klienter att förbättra sitt immunförsvar och på så vis dämpa inflammationer och läka ut infektioner.

Till din hjälp får du tips på bland annat kost, vitaminer, mineraler, läkesvampar och örter som du kan rekommendera till dina klienter.

 

Hjärthälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är ett allvarligt samhällsproblem. Med hjälp av det här avsnittet kommer du att ha en mycket bättre förståelse kring dessa sjukdomar och vad man kan göra både för att förebygga och behandla problem.

Du lär dig att förstå innebörden för hjärthälsan av bland annat:

 • Högt eller lågt blodtryck
 • Avvikande kolesterolvärden
 • Högt blodsocker
 • Metabolt syndrom

Gott om tips på kost. vitaminer, mineraler, örter och läkesvampar som är bra för hjärtat och blodkärlen, både förebyggande och behandlande.

Hjärta

Örtmedicin och Huskurer

Ett spännande avsnitt där du lär dig mer om dur du kan hjälpa dina klienter med örter och huskurer. Det handlar om örter som man själv kan plocka, hur man torkar dem och använda på olika sätt. Det Handlar också om örter och läkesvampar som man kan köpa, både inhemska och importerade.

Avsnittet tar inte bara upp örter utan även träd, bär, svampar och annat som kan användas både invärtes och utvärtes.

Konkreta tips som du kan lära dina klienter att tillämpa vid vanliga hälsoproblem som till exempel;

 • Förkylning, luftvägsinfgektioner och feber
 • Urinvägsinfektion
 • Matsmältningsbesvär

Te på älgört

Su Jok - Reflexologi

Reflexologi är ett bra komplement till andra terapier. Det ger dig som coach en möjlighet att ytterligare involvera dina klienter i läkeprocessen genom att du lär dem punkter som de kan fortsätta att behandla på egen hand.

Det här avsnittet är en introduktion till reflexologi där du bland annat lär dig att hitta ett flertal behandlingspunkter, dessutom ingår en allmänt stärkande behandling som är effektiv när du har klienter som har vair sjuka länge, har lågt immunförsvar eller är försvagade av andra orsaker.

Su Jok är den variant av reflexologi som används här, det är en metod som ursprungligen kommer från Sydkorea. Metoden är mer systematiserad än de flesta andra reflexologi- eller zonterapisystem. Det finns mycket forskning som visar på att Su Jok är effektivt.

Några redskap för att underlätta behandlingen ingår i kursen.

Su Jok-zoner

Frekvensterapi & Bioresonans

Frekvensterapi anses av många vara framtidens läkekonst. I den här introduktionen får du en inblick i vad frekvensterapi och bioresonans är och hur du kan använda det för dina klienter, både för analys och för behandling.

Du får tips på några ac de utrustningar som finns tillgängliga och hur du kan gå vidare för att lära dig mer om det här området och använda det i din verksamhet.

Frekvenser och människa

Coachning med hälsoformulär

Till din hjälp som coach ingår ett omfattande hälsoformulär som du låter dina klienter fylla i innan ert möte och skicka till dig. Det ger dig en bra möjlighet att läsa på i förväg och kunna ge din klient välunderbyggda råd.

Formuläret kan du ladda ner och använda som det är eller anpassa efter dina behov.

Datorarbete

Diskussionsträffar och fördjupningskurser

De olika avsnitten i den här utbildningen ger en god grund för att börja arbeta.

Ungefär en gång i månaden blir du inbjuden till en diskussionsträff där du kan ställa frågor och få tips på hur du kan hjälpa dina klienter på bästa sätt. Diskussionsträffarna sker på distans via internet. Kan du inte vara med går det lyssna på diskussionen i efterhand.

Du kan vara med på diskussionsträffarna utan kostnad både under studietiden och när du är färdigutbildad.

Om du sedan vill fördjupa dig ytterligare får du rabatter på ett flertal kurser och utbildningar.

Webbinar

 

Uppgifter, skrivningar, Klientfall och diplom

Under utbildningen är det uppgifter och skrivningar som du gör till de olika avsnitten.

Dessutom ska du genomföra fem klientfall, du coachar personen och gör en eller flera uppföljningar för att se vilken effekt dina råd har haft. Dessa redovisas skriftligt.

När du är klar med uppgifterna, skrivningarna och klientfallen får du ett diplom och kan titulera dig Hälsocoach.

Utbildningens omfattning

Utbildningen består av omkring 20 timmars videoinspelningar. Det tillkommer omkring 100 timmar egna uppgifter, dokument att läsa, skrivningar och klientfall. Dessutom ingår diskussionstillfällen som inte är obligatoriska.

Du läser utbildningen i egen takt, du har fem år på dig att fullfölja allt för att erhålla diplom.

Lärare

Bo Engborg

Rektor för Nordiskt Näringscenter.

Jonna Höglund

Jonna Höglund, Näringsterapeut

Julia Engborg

Kroppsterapeut

Anmäl dig här

Kostnader

Utbildningen kostar 9 900 kr inkl moms. 

Kursmaterialen finns att ladda ner. Vill du ha dem utskrivna och hemskickade kostar det 350 kr inkl porto

Ta del av våra köpevillkor Boka studievägledning

Utbildning

Pris: 9 900,00 kr

Kursen faktureras av Payson, via dem kan du avbetala kursavgiften på upp till 24 månader om du vill.

Anmäl dig