L-karnitin är en naturligt förekommande aminosyra som spelar en avgörande roll främst för energiproduktionen i kroppen. Den syntetiseras från andra aminosyror och är viktig för transporten av fettsyror till mitokondrierna, där de oxideras för att generera energi. Den här artikeln går igenom hälsoeffekterna, rekommenderat dagligt intag, vilken kost som innehåller L-karnitin och några vetenskapliga studier […]
Igelkottstaggsvamp, Hericium erinaceus, växer i Nordamerika, Europa och Asien. Den växer på stammar och grenar av döda eller döende lövträd, till exempel bok, ek, valnöt, asp, björk och lönn. Den dyker upp på sensommaren och hösten. Svampen trivs i tempererade skogar. Igelkottstaggsvampen kallas ”yamabushitake” på japanska, det betyder ”bergsmunksvamp.” Det beror på att svampen traditionellt […]
Maskros, (Taraxacum officinale), är inte bara en vacker blomma som pryder många ängar och gräsmattor utan också en växt som traditionellt har använts för sina terapeutiska egenskaper. Modern forskning stödjer flera av de traditionella användningsområdena. Maskros har använts som mat och medicin i århundraden av olika kulturer och traditioner. Den har också förknippats med olika […]
Kaffe är en av de mest populära dryckerna i världen, och många njuter av en kopp eller två så fort de vaknar. Men att dricka kaffe tidigt på morgonen kanske inte är bra för din hälsa och ditt välbefinnande. Här är några anledningar till att du bör undvika kaffe direkt när du vaknar på morgonen, […]
Introduktion Introduktion Carqueja (Baccharis genistelloides) är en flerårig växt som tillhör familjen Asteraceae och som används flitigt inom folkmedicin i Sydamerika. Den är särskilt vanlig i Brasilien, Peru, Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, Paraguay och Uruguay [1]. Växten har ett distinkt utseende, med gröna stjälkar som bär små gula blommor och inga blad. Växtens luftdelar skördas […]
En viktig läkeört med lång tradition Rölleka (Achillea millefolium) är en växt som besitter en naturlig skönhet och dessutom har en rik väv av kulturell, medicinsk och historisk innebörd. Denna mångsidiga ört har uppskattats i årtusenden på olika håll i världen för sina många användningsområden, allt från örtmedicin till spådomskonst och andliga ritualer. Aktuell forskning […]
Ett mångsidigt ämne Quercetin är en typ av växtpigment som tillhör en klass av sekundära växtmetaboliter som kallas flavonoider. Det finns överallt i en mängd olika naturliga livsmedel som citrusfrukter, äpplen, lök, persilja, bär, grönt te och till och med rött vin. Den bioaktiva flavonoiden uppvisar en mängd hälsofördelar och terapeutiska potentialer, som har blivit […]
En allsidig ört Johannesört (Hypericum perforatum) är en välkänd växt, både för sina ljusgula blommor och otaliga medicinska egenskaper. Växtens namn kommer från dess blommande period, som sammanfaller med Johannes Döparens födelsedag. Denna fleråriga ört, som växer på ängar, betesmarker och dikesrenar, har varit en hörnsten i traditionell europeisk medicin som går tillbaka till de […]
Blåbärstry (Lonicera caerulea var. KAMCHATKA) eller Honungsbär är mycket lättodlade bärbuskar. De hör till kaprifolfamiljen och har inget gemensamt med blåbär annat än färgen. Vissa sorter har lite smak av blåbär! På andra språk heter de bla Honeyberry, Haskap mm. Observera att Blåtry (Lonicera Caerulea) är en släkting som inte är ätbar. Den är svagt […]
Ett spännade och gott hälsobär Blåbärstry (Lonicera caerulea) kallas också bland annat Blåbärstry, Bägarkrokus, Grekisk krokus, Toscanakrokus och Rysk blåtry. Den tillhör släktet Caprifoliaceae (kaprifolfamiljen). Växten finns över i till exempel Kanada, Japan, Ryssland och Polen. Växten och dess frukter kallas också haskap, som kommer från dess namn på ainu, det språk som talas av […]